mac01 Postat Septembrie 27, 2021 Partajează Postat Septembrie 27, 2021 Nu le-am lovit...am incercat sa trag cu mana de miezuri in timp ce le miscam usor stanga-dreapta. Palmele le aveam invelite in niste prosoape mici de bucatarie ca sa nu ma ard. La toate s-a crapat cate o bucata. Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 27, 2021 Partajează Postat Septembrie 27, 2021 "lacul ala cu care sunt fixate" este o rasina epoxidica. La 90 grade se plastifiaza. Dupa ce polimerizeaza, acetona nu o poate descompune. Nasol este ca lipesc si cu alte solutii. La acestea trebuiesc gasite alte metode de desfacere nedistructiva. Link spre comentariu
mac01 Postat Septembrie 27, 2021 Partajează Postat Septembrie 27, 2021 (editat) Problema nu sunt lateralele...ci mijlocul miezului. Unele miezuri au si mijlocul lipit de carcasa...au pus solutie din belsug sa-l fixeze bine. Acolo-i baiul mare! Le-am fiert si intr-un ibric de cafea la care a renuntat doamna mea si intr-o oala mai mica...degeaba. O sa incerc metoda cu becul, poate am mai multe sanse....cu toate ca eu cred ca trebuie temperatura mai mare de o suta de grade, dar o temperatura mai mare poate afecta carcasa. Editat Septembrie 27, 2021 de mac01 Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 27, 2021 Partajează Postat Septembrie 27, 2021 Metoda cu becul de 230V/100W înseriat cu miezul de ferită e doar o metodă de a încălzi rapid miezul la temperaturi mari.Se bazează pe faptul că ferita se comportă ca un rezistor volumic şi se încălzeşte puternic la trecerea curentului electric prin ea.Deci singura diferenţă faţă de metoda fierberii în apă e că temperatura atinsă astfel depăşeşte mult 100*Celsius....am desfăcut asfel multe miezuri dar unele s-au spart în timpul separării din cauză că ferita devine mai friabilă la încălzire puternică.Deci aveţi grijă să nu forţaţi mecanic miezurile când încălziţi prin metoda cu becul.... Link spre comentariu
costi_b Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Am folosit ambele metode. La fierbere nu toate pot fi desfăcute, nu se înmoaie suficient. La încălzirea cu curent am folosit firele direct, fără bec, dar din transformatorul de izolare (250W). Când e destul de cald miezul începe să facă scântei la punctele de contact între fir și miez. Am spart și așa miezuri datorită încălzirii prea rapide. Link spre comentariu
mac01 Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Cred ca e mai bine printr-un autotransformator reglabil...si crescuta tensiunea in timp ca sa nu se incalzeasca rapid. O sa incerc varianta asta....o sa monitorizez si temperatura miezului sa vad la cate grade ajunge. Link spre comentariu
costi_b Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Se comportă ca un NTC, pe măsură ce se încălzește crește curentul. Eu pur și simplu mai luam și puneam firele, cu intermitență (un fel de PWM manual). Link spre comentariu
skaarj Postat Octombrie 7, 2021 Partajează Postat Octombrie 7, 2021 (editat) Caută pe google "metoda skaarj ferita". Ai sa gasesti metoda cu becul descrisa complet cap-coada de mine prima dată prin 2009 aici pe forum. A fost preluata si pe alte forumuri după care a ajuns legendă între electroniști. Atenție becul de vreo 60....100W si NU TE GRABESTI ca ai sa crapi ferita. Unele le desfaci în 5 minute, altele și în 4 ore. Carcasa poate pune probleme pentru că rășina aia lipește și plasticul. Să ai mănuși zdravene pentru construcții că altfel ferita aia frige la deș'te de-o să miroasă a porc pârlit pe toată scara - de atunci am șoricu zdravăn pe buricu degetelor. Niciodată nu forțezi cu patentul/șurubelnița, îl crapi. Desfaci ușor ușor cu mânuțele în mănuși și obligatoriu cu drăcia scoasă din priză. Vezi cum strângi ferita între degete că poți rupe ramurile latelale ale miezului în formă de "E". Tratezi treaba ca pe alintatul iubitei și o să meargă perfect. Pentru miezu crăpat merg și mânării cu superglue dar o sa se vadă în regimul de temperatură al tranzistoarelor. Nu trebuie să fierbi nimic. Cu un pic de atenție desfaci și dihănii babane de-alea imense cât halba de bere - prin UPSuri mari se găsesc, tare bune ca trafo de ieșire audio pentru lămpi - la fel cu becul între 60w si 100w. Nu te grăbi să încălzești rapid sau cu scântei - chiar dacă reușești să le scoți întregi, în interior apar microfisuri structurale și te dai cu capu de pereți că de ce se încing în draci tranzistoarele de parcă ele sunt puse la dezlipit cu becu. Editat Octombrie 7, 2021 de skaarj Domnu Cucu mi-a ciugulit din litere. Link spre comentariu
bogdan546 Postat Octombrie 8, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 8, 2021 Multumesc pentru raspuns, dar intre-timp am incercat prin fierbere si chiar daca s-a inmuiat rasina de fixare se pare ca nu suficient deoarece la incercarea de desfacere s-a crapat. Acum incerc sa adaptez alt miez (este ceva foarte asemantor cu ETD29) Link spre comentariu
Mitica M. Postat Octombrie 8, 2021 Partajează Postat Octombrie 8, 2021 Daca nu e vreun miez ciudat de tip oala sau foarte plat (pecum acelea din invertoarele plasmelor) .... cumpara mai bine de la tme sau alt magazin de unde te aprovizionezi cu piese. Gasesti acolo si miezuri si carcasa (la etd-uri atat pt montaj vertical cat si culcat), banda galbena sau kapton etc. si nu sunt chiar asa de scumpe. Link spre comentariu
Postări Recomandate