merck Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 1 oră în urmă, Liviu M a spus: Eu știam că francezii zic grilă prin analogie cu terminalul de comandă de la triodă. Nu mai știu de unde știu. Aferim! Citat Un transistor MOSFET se commande en appliquant une tension positive à sa grille. Lorsque cette tension dépasse une certaine valeur, il devient passant (entre drain et source) et permet le passage du courant. ... Lorsque la tension de grille est nulle, le transistor est un interrupteur ouvert. Ce conteaza ca nu stii de unde stii? Conteaza ca stii! Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 @UDAR, nici o suparare. De gresesc si gasim greseala, invat si eu, dar si altii. Un exemplu de utilizare de alt termen decat poarta este la tiristoare. La mine la munca se spune ca un tiristor are un anod, un catod si un fel de tragaci (numit in franceza gâchette). Arhaic termenul... Si e de inteles: au tradus "gate" in ceva care are sens, caci e elementul care declanseaza conductia. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 (editat) La tiristor, între noi fie vorba, era poate mai corect ”trigger” deci bilă albă pentru francezi! Si, iarăși, Google Translate zice că ”gachette” (scuze, nu pot pune accentul circumflex) se traduce și prin ”grid” ! Am găsit de altfel ”grilă” în românește și la tiristor. Deci mai bine s-o lăsăm așa . Cred că e mai corect și oricum e mai contemporan ”poartă” la MOSFET - că de aici am plecat dar nu e nicio crimă să-i zici ”grilă”. Editat Septembrie 28, 2021 de UDAR Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 3 hours ago, lalihifi said: dau exemple din viata reala intelegi ? (de la ingineri cu foarte mare experienta) Asa si??? Inginerii aia cu extraordinar si incredibil de multa si nemasurata experienta, de unde naiba au invatat despre "grila" de la mosfet? Nu cumva din documentatii in RO scrise de altii care gandeau la fel? 3 hours ago, lalihifi said: Tu pui ca referinta documente pdf (numai engleza) Ce altceva poate fi mai relevant? Ca doar n-am inventat noi romanii mosfetii... Nu doar pdf-urile denumesc pinul de control "gate": https://en.wikipedia.org/wiki/MOSFET Uite si gugle ce zice: https://www.google.com/search?q=mosfet+pins&sxsrf=AOaemvKvwAlP46U1ycKf89GjC8-rGVK0pw:1632845768245&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj1qfS_iKLzAhVrgf0HHRHKBkgQ_AUoAXoECAEQAw Dar noooo, noi suntem mai patrioti deci duca-se dracu si wikipedia si pedefeurile si gugle si tot, daca inginerii RO spun ca mosfetii au "grila/grid" si NU "poarta/gate" atunci garantat asa e. Nu-mi prezint scuze nici pentru ton si nici pentru offtopic ori sarcasm pentru ca m-am saturat sa vad atata incapatanare tipic romaneasca peste tot ( nu doar in electronica ), explici cu lux de amanunte si argumente dar nimic nu are efect, stie omul ce stie si atat! Ma retrag... Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Nu te retrage inca, sa nu pierzi ocazia de energie gratis... dar platesti 5500 la achizitie. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Acum 41 minute, Marian a spus: Nu doar pdf-urile denumesc pinul de control "gate": Ce-s alea pdf-uri? No, ca sa fiu si eu mai catolic decât ala de la Râm. Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Problema e că catodicu' care aduce dîn neant energie la băeți nare poartă, are grile. Deci nu merge s-ă faci energie moca cu mosfeț. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Poate facem un ,,group buy,, să luăm un dispozitiv minune şi-l clonăm....ieşim mai ieftin, nu ? Acum 46 minute, Mircea a spus: Nu te retrage inca, sa nu pierzi ocazia de energie gratis... dar platesti 5500 la achizitie. Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Intretimp francezii construiesc cel mai mare reactor de fuziune al hidrogenului,ITER, va costa o *gramada* de bani, acum a venit 1 parte din 6 al electromagnetului care in final va avea 1000 tone... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 1 oră în urmă, UDAR a spus: La tiristor, între noi fie vorba, era poate mai corect ”trigger” deci bilă albă pentru francezi! Si, iarăși, Google Translate zice că ”gachette” (scuze, nu pot pune accentul circumflex) se traduce și prin ”grid” ! Am găsit de altfel ”grilă” în românește și la tiristor. Deci mai bine s-o lăsăm așa . Cred că e mai corect și oricum e mai contemporan ”poartă” la MOSFET - că de aici am plecat dar nu e nicio crimă să-i zici ”grilă”. mai sint inca foarte multe limbi si dialecte, e loc de dezbatut problema! Acum 2 minute, Усилитель a spus: Intretimp francezii construiesc cel mai mare reactor de fuziune al hidrogenului,ITER, va costa o *gramada* de bani, acum a venit 1 parte din 6 al electromagnetului care in final va avea 1000 tone... toaca si astia la bani precum bugetarii nostri! Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Acum 7 minute, Marele Savant a spus: toaca si astia la bani precum bugetarii nostri! Da , dar daca iese ,si experimentele facute la scara mai mica asta arata , zic ca si maimuta : "om ma fac " Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 23 minutes ago, validae said: Poate facem un ,,group buy,, să luăm un dispozitiv minune şi-l clonăm....ieşim mai ieftin, nu ? Românii tot pe şmecherii sunt puşi. La cumparare te angajezi (in scris?) ca nu il desfaci. Asa a zis colegul buzoian. Doar 100 de bucati sa vândă firma si seful mare petrece restul vietii ca un rege in Congo sau Bali. Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Acum 19 minute, Усилитель a spus: Intretimp francezii construiesc cel mai mare reactor de fuziune al hidrogenului,ITER, va costa o *gramada* de bani, acum a venit 1 parte din 6 al electromagnetului care in final va avea 1000 tone... Nu francezii ci 35 de tari (cele colorate in albastru) : Locul unde se construieste este in Franta (Bouches-du-Rhône). ITER = International Thermonuclear Experimental Reactor ITER's thermonuclear fusion reactor will attempt to use 50 MW of heating power to create a plasma of 500 MW (thermal) for periods of 400 to 600 seconds.[10] This would mean a ten-fold gain of plasma heating power or, as measured by heating input to thermal output, Q ≥ 10.[11] The current record for energy production using nuclear fusion is held by the Joint European Torus reactor, which injected 24 MW of heating power to create a 16 MW plasma, for a Q of 0.67, in 1997.[12] Beyond just heating the plasma, the total electricity consumed by the reactor and facilities will range from 110 MW up to 620 MW peak for 30-second periods during plasma operation.[13] As a research reactor, the heat energy generated will not be converted to electricity, but simply vented.[6][14][15] sursa : https://en.wikipedia.org/wiki/ITER Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 (editat) Acum 22 minute, Усилитель a spus: Da , dar daca iese ,si experimentele facute la scara mai mica asta arata , zic ca si maimuta : "om ma fac " Stai la coada! Sunt altii stransi cu usa sa se faca oameni China is shutting down Aluminum, Textile and many more industries China is losing the most basic necessity of human civilisation- electricity CHINA ENERGY CRUNCH: The electricity shortages in China are worsening, and widening geographically. It's getting so bad Beijing is now asking some food processors (like soybean crushing plants) to shut down. Editat Septembrie 28, 2021 de merck Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 28, 2021 Partajează Postat Septembrie 28, 2021 Zice lumea, aia rea evident, ca vor sa aiba cer albastru la primavara. Sa fie proaspeti si placut uscati la olimpiada. Asta e cauza opririi curentului. Link spre comentariu
Postări Recomandate