Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pompa vid pentru tuburi, generarea energiei ,,din vid,, sau de ce nu are ursul coadă...

Postări Recomandate

1 oră în urmă, Liviu M a spus:

Eu știam că francezii zic grilă prin analogie cu terminalul de comandă de la triodă. Nu mai știu de unde știu. 

Aferim!

Citat

Un transistor MOSFET se commande en appliquant une tension positive à sa grille. Lorsque cette tension dépasse une certaine valeur, il devient passant (entre drain et source) et permet le passage du courant. ... Lorsque la tension de grille est nulle, le transistor est un interrupteur ouvert.

Ce conteaza ca nu stii de unde stii? Conteaza ca stii! :ewryt45w

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 330
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

@UDAR, nici o suparare. De gresesc si gasim greseala, invat si eu, dar si altii.

Un exemplu de utilizare de alt termen decat poarta este la tiristoare. La mine la munca se spune ca un tiristor are un anod, un catod si un fel de tragaci (numit in franceza gâchette). Arhaic termenul... Si e de inteles: au tradus "gate" in ceva care are sens, caci e elementul care declanseaza conductia. 

Link spre comentariu

La tiristor, între noi fie vorba, era poate mai corect ”trigger” deci bilă albă pentru francezi! Si, iarăși, Google Translate zice că ”gachette” (scuze, nu pot pune accentul circumflex) se traduce și prin ”grid” ! Am găsit de altfel ”grilă” în românește și la tiristor.

Deci mai bine s-o lăsăm așa . Cred că e mai corect și oricum e mai contemporan ”poartă” la MOSFET - că de aici am plecat dar nu e nicio crimă să-i zici ”grilă”. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
3 hours ago, lalihifi said:

dau exemple din viata reala intelegi ? (de la ingineri cu foarte mare experienta)

Asa si???

Inginerii aia cu extraordinar si incredibil de multa si nemasurata experienta, de unde naiba au invatat despre "grila" de la mosfet?

Nu cumva din documentatii in RO scrise de altii care gandeau la fel?

3 hours ago, lalihifi said:

Tu pui ca referinta documente pdf (numai engleza)

Ce altceva poate fi mai relevant? Ca doar n-am inventat noi romanii mosfetii...

Nu doar pdf-urile denumesc pinul de control "gate":
https://en.wikipedia.org/wiki/MOSFET

Uite si gugle ce zice:
https://www.google.com/search?q=mosfet+pins&sxsrf=AOaemvKvwAlP46U1ycKf89GjC8-rGVK0pw:1632845768245&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj1qfS_iKLzAhVrgf0HHRHKBkgQ_AUoAXoECAEQAw

Dar noooo, noi suntem mai patrioti deci duca-se dracu si wikipedia si pedefeurile si gugle si tot, daca inginerii RO spun ca mosfetii au "grila/grid" si NU "poarta/gate" atunci garantat asa e. 

Nu-mi prezint scuze nici pentru ton si nici pentru offtopic ori sarcasm pentru ca m-am saturat sa vad atata incapatanare tipic romaneasca peste tot ( nu doar in electronica ), explici cu lux de amanunte si argumente dar nimic nu are efect, stie omul ce stie si atat!

Ma retrag...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, UDAR a spus:

La tiristor, între noi fie vorba, era poate mai corect ”trigger” deci bilă albă pentru francezi! Si, iarăși, Google Translate zice că ”gachette” (scuze, nu pot pune accentul circumflex) se traduce și prin ”grid” ! Am găsit de altfel ”grilă” în românește și la tiristor.

Deci mai bine s-o lăsăm așa . Cred că e mai corect și oricum e mai contemporan ”poartă” la MOSFET - că de aici am plecat dar nu e nicio crimă să-i zici ”grilă”. 

mai sint inca foarte multe limbi si dialecte, e loc de dezbatut problema!

Acum 2 minute, Усилитель a spus:

Intretimp francezii construiesc cel mai mare reactor de fuziune al hidrogenului,ITER, va costa o *gramada* de bani, acum a venit 1 parte din 6 al electromagnetului care in final va avea 1000 tone... 

toaca si astia la bani precum bugetarii nostri!

Link spre comentariu
23 minutes ago, validae said:

Poate facem un ,,group buy,, să luăm un dispozitiv minune şi-l clonăm....ieşim mai ieftin, nu ?

Românii tot pe şmecherii sunt puşi. La cumparare te angajezi (in scris?) ca nu il desfaci. Asa a zis colegul buzoian.

Doar 100 de bucati sa vândă firma si seful mare petrece restul vietii ca un rege in Congo sau Bali. 

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Усилитель a spus:

Intretimp francezii construiesc cel mai mare reactor de fuziune al hidrogenului,ITER, va costa o *gramada* de bani, acum a venit 1 parte din 6 al electromagnetului care in final va avea 1000 tone... 

Nu francezii ci 35 de tari (cele colorate in albastru) :

2560px-ITER_participants.svg.png

Locul unde se construieste este in Franta (Bouches-du-Rhône). 

ITER = International Thermonuclear Experimental Reactor

ITER's thermonuclear fusion reactor will attempt to use 50 MW of heating power to create a plasma of 500 MW (thermal) for periods of 400 to 600 seconds.[10] This would mean a ten-fold gain of plasma heating power or, as measured by heating input to thermal output, Q ≥ 10.[11] The current record for energy production using nuclear fusion is held by the Joint European Torus reactor, which injected 24 MW of heating power to create a 16 MW plasma, for a Q of 0.67, in 1997.[12] Beyond just heating the plasma, the total electricity consumed by the reactor and facilities will range from 110 MW up to 620 MW peak for 30-second periods during plasma operation.[13] As a research reactor, the heat energy generated will not be converted to electricity, but simply vented.[6][14][15]

sursa : https://en.wikipedia.org/wiki/ITER

Link spre comentariu
Acum 22 minute, Усилитель a spus:

Da , dar daca iese ,si experimentele facute la scara mai mica asta arata , zic ca si maimuta : "om ma fac "

Stai la coada! Sunt altii stransi cu usa sa se faca oameni :85

China is shutting down Aluminum, Textile and many more industries

China is losing the most basic necessity of human civilisation- electricity

CHINA ENERGY CRUNCH: The electricity shortages in China are worsening, and widening geographically. It's getting so bad Beijing is now asking some food processors (like soybean crushing plants) to shut down.

Editat de merck
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări