Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pompa vid pentru tuburi


Vizitator pisoiu2

Postări Recomandate

Vizitator pisoiu2

S-ar putea sa ma bata gandul ca intr-un viitor oarecare sa incerc sa experimentez constructia de tuburi electronice. Deocamdata strang informatii asa ca vine prima intrebare: stie cineva de unde as putea procura o pompa de vid cu difuzie, la niste preturi relativ decente (nu zeci de mii de eur)?

Din cate stiu imi va trebui un vid mai bun de 10 microtorr.

 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

In regim de amator cred ca e cam greu sa faci tuburi electronice.Am vazut cu ceva trimp in urma (cred ca pe youtube)un filmulet  in care era aratat cum se fac tuburile electronice. Cei care lucrau la asa ceva erau sticlari cu experienta nu gluma. Cauta si poate gasesti filmuletul cu pricina.Nu stiu daca vidul era obtinut cu ajutorul unei pompe de vacuum.Cred ca foloseau o substanta pe care o aprindeau in tub creindu-se in acest fel vid. Nu sint foarte sigur,dar parca asa-mi amintesc. Cauta aici;

http;//dailymotion.com/video/x3w...pe triode_tech

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Vizitator pisoiu2

Am cam studiat filmuletele ce pot fi gasite pe net. Este intr-adevar greu sa faci in regim de amator tuburi, insa nu imposibil, filmuletele tocmai o demonstreaza. Imposibilitatea executiei lor de multe ori vine din imposibilitatea procurarii unui minim necesar de echipamente, fara el nu se poate pur si simplu. Unele echipamente, cum ar fi bobinele de incalzire prin inductie si aparatul de sudura in puncte pot fi si facute in regim de amator. Altele, cum ar fi strungul de sticla, arzatoarele de gaz si pompa de vacuum, musai sa fie procurate de undeva, nu se pot construi in regim DIY. O alta problema majora, din cate stiu eu, este gazul de lucru pentru topirea sticlei. Arzatoarele gaz-aer (oricare ar fi el, metan, butan, propan, etc) dau in general o flacara cu temperatura suficienta pentru a topi sticla obisnuita, insa in general in constructia de tuburi se foloseste sticla pyrex (borosilicata) care are caracteristici de rezistenta termica si mecanica mai buna. Insa aceasta sticla are un punct de topire mult mai mare care necesita folosirea unor arzatoare gaz-oxigen. Procurarea oxigenului sub presiune si folosirea lui in regim amator e problematica. 

Din cate stiu eu, vidarea se face cu pompa de vacuum in 2 trepte, una fiind o pompa normala, de aceea nici nu am intrebat de ea, insa pentru atingerea unui vid inalt (ideal 1 microtorr), e necesara o pompa cu difuzie. Exista si alte tipuri de pompe, cum ar fi cea turbomoleculara, insa din auzite, e mult mai scumpa. In tub nu exista nici o substanta, acolo trebuie sa fie vid. Dupa obtinerea vidului, exista acolo piesa in forma de inel care se numeste 'getter'. Se activeaza prin incalzire inductiva si are rolul de a mai colecta moleculele de gaz care mai sunt acolo si de a forma acea depunere lucioasa din interiorul lampii. El colecteaza de asemenea si gazul rezidual care exista in componentele tubului si care e eliberat in timp, mentinand astfel calitatea vidului.

Link spre comentariu

Ma apuc si eu de asa ceva,imediat cum umflu premiul cel mare la 6 din 49,altfel n-am curaj.

Ce tipuri de lampi vei fabrica?intreb ca nu cumva sa facem acelasi tip si sa ne facem concurenta unul altuia.Loc este pt toata lumea,deci e bine de stiut.In caz ca nu ne intelegem,cred ca o sa ma apuc sa fabric baterii pt masini electrice,exista cerere,e de viitor si cred ca e mult mai usor.Scap de vidul preliminar si de cel inalt.Ca tot veni vorba,am lucrat cu o pompa turbomoleculara care a costat cateva mii(bune) de euro.A tinut mai bine de 1 an dupa ce a iesit din garantie si a pocnit controlerul.Dupa corespondenta cu cei de la firma,am primit si raspunsul.Se trimite controlerul defect,se achita 3720 euroi si se primeste alt controler functional.Fara acel controler,pompa e de neutilizat.Bani sa fie,ca restul se rezolva.Vechile instalatii de vid cu pompa clasica cu paleti pt vid preliminar si cu pompa de difuzie pt mai mult, au mers de mai bine de 30 ani si inca mai merg.

Ce sa zic,eu iti doresc succes daca discutia de fata nu e doar o discutie ci chiar ai de gand sa finalizezi proiectul.De curiozitate,ce buget ti-ai prevazut pt a-ti indeplini visul?

Link spre comentariu
Vizitator pisoiu2

Multumesc de informatii. Dupa cum am spus mai sus, deocamdata doar ma informez ca sa pot estima cat mai corect costurile. O parte din utilaje le am, strung ce poate fi adaptat usor la strung pentru tuburi de sticla, am instalatii de inalta presiune pentru gaze, deocamdata folosesc doar argon si aer. Nu am probleme tehnice sa construiesc ce mai imi trebuie (sudura in puncte, inductie), insa problema majora sta la sistemul de vidare. Oricum, anul asta e acoperit cu proiecte care trebuiesc terminate, iar daca voi decide sa fac ceva, doar de la anul. Pana atunci studiu. Posibil sa fac si ceva tuburi nixie, desi alea nu sunt tuburi cu vid in adevaratul inteles al cuvantului, ca nu se bazeaza pe emisie termionica. Dar la constructie e tot pe acolo. Despre buget, nu ar fi o problema o suma de genul 1000 de eur pentru pompa, am vazut cateva pe ebay la scoruri similare. Sigur ca mai trebuie cateva sute de eur pentru conectica, manometre, componentele pentru aparat sudura, aparat inductie, etc.

Editat de pisoiu2
Link spre comentariu

Ce sa zic...decat sa repet,succes.

Sper sa nu afli si tu ca toata lumea, ca in orice proiect, suma initial prevazuta se dubleaza cel putin pana la final,si sa scapi cat mai usor.

Ok,daca tot suntem la capitolul discutii,hai sa visam cu ochii deschisi si sa zicem ca ai inceput sa produci lampi.La ce piata de desfacere te-ai gandit?Intreb pt ca din ce vad,exista oarecum o stagnare la depozitele NOS aflate pe piata,se misca piata,dar nu in asemenea hal incat sa mai inghita marfa si de la un producator mai putin consacrat,avand in vedere ca clientii de tuburi nu sunt chiar naivi,ba chiar as putea spune ca sunt mai mult decat exigenti la ce alegere fac cand dau banii.Pe urma mai sunt chinezii,care doar sa clipesti si ai pierdut momentul fabricarii unui tub... :rade:

Nu vreau sa te descurajez,dimpotriva,stiind ce te asteapta,pleci la drum mai pregatit.

Link spre comentariu
Vizitator pisoiu2

In 25 de ani de practicare a meseriei asteia am facut destule proiecte ca sa aflu pe pielea mea ca suma initiala se dubleaza, sau mai rau.. Nu ar fi asta o problema.

Scopul primar nu e neaparat cel de a face bani, desi o amortizare macar partiala a cheltuielilor nu m-ar deranja. Ma gandesc deocamdata doar la tuburi nixie mari sau personalizate. In rest, experimentari.

Link spre comentariu

Scopul primar intotdeauna este de a face bani,altfel inseamna ca ai mai multi decat poti cheltui si trebuie sa-i toci cu/pe ceva,deci scopul final va deveni tocarea banilor si nu obtinerea unor rezultate.

Acum cativa ani te-as fi putut ajuta sa cumperi ieftin(si oficial) o instalatie de vidare.Si acum ne pare rau dupa ea.Am zis ca evoluam si renuntam la antichitati,numai ca cel care a luat-o de la noi lucreaza linistit,chiar daca instalatia e la nivelul anilor 70,si noi ne uitam la turbomoleculara  :rade:

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

In 25 de ani de practicare a meseriei asteia am facut destule proiecte ca sa aflu pe pielea mea ca suma initiala se dubleaza, sau mai rau.. Nu ar fi asta o problema.

Scopul primar nu e neaparat cel de a face bani, desi o amortizare macar partiala a cheltuielilor nu m-ar deranja. Ma gandesc deocamdata doar la tuburi nixie mari sau personalizate. In rest, experimentari.

Arunca o privire si aici http://www.daliborfarny.com/ felicitari si mult noroc!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pompe de vid s-au tot casat pe la facultatile de fizica din provincie. De vid preliminar, cu difuzie, turbomoleculare. Plus tot felul de accesorii (electrovalve, racorduri, multe inoxuri, etc). Niste imbecili care si-au batut joc de averea statului ! Dati-va bine pe langa tehnicieni care au in gestiune astfel de scule si va tocmiti cu ei.

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări