Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difractie la difuzoare

alexy

Postări Recomandate

Nu a fost nici o jignire, tin minte destul de bine,  difractia sunetului la marginile unui perete era prost explicata in manualele de fizica de liceu de la sf. anilor '70.

De altfel postul acela era adresat d-lui Icar.

Si chiar si asa, ramane valabil fiecare rand pe care l-am scris, fenomenul in discutie - si la marginea difuzoarelor si la marginea panoului incintei este difractie si nu reflexie (in cea mai mare parte, in cazul montarii flush-in a difuzoarelor).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

11

• merck

6

• alexy

5

• ex.escu

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 3 ore, Усилитель a spus:

Ok , fenomenul exista , dar cat se simte /schimba sunetul total , simtim diferenta cu urechile ? 

De la o anumita varsta nu mai simti diferenta, dar aparatele arata clar modificari a raspunsului in frecventa, obligatoriu in camera surda unde nu intervin alte reflexii si interferente din camera care falsifica masuratorile difractiei. Dar cum am mai precizat in postarea anterioara, difractia masurata este maxima cu microfonul postat in fata incintei pe axa, si scade pe masura ce mut microfonul astfel ca la 30 grade lateral scade aproximativ cu 50% mai pronuntat la frecvente inalte parametru fiind latimea panoului frontal.

Link spre comentariu
La 24.09.2021 la 17:06, Shambala a spus:

Sonus Faber pune o piele (cu o textura f frumoasa) iar unii audiofili au pus piele intoarsa.

Pielea e cam reflexiva, parerea mea.

Dupa mine daca vrei sa faci ceva calumea, cauta burete de boxe, dar din categoria celor acre au densitate mare dar si bule mari in el.

Am gasit ceva material cand am insonorizat masina.

https://standartplast.com/catalog/diamond-line/stp-biplast-diamond-wave/

E cam scump la 150 coala, dar e mai bun ca pasla de aceeasi grosime (felt).

Plus are avantajul ca e f compresibil, il poti presa la 1mm fara nici un efort.

Oricum la grosimile alea trebuie sa sari de 1k ca sa inceapa sa aiba efect.

Link spre comentariu

Eu am spus ce am vazut, nu ca asa ar fi cel mai bine.  Sunt de acord cu observatia, de aceea am si scris despre optiunea diy cu piele intoarsa (care insa aduna praf la greu).

Sonus-Faber-Minima.jpgBIB-8418.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări