Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator tensiune 240V AC 10kW (necesar 6kW).


Postări Recomandate

Salut tuturor.

Cer ajutorul vostru pentru a rezolva o problema cu care ma confrunt in ultimul an.

Detin o rezistenta electrica de 10KW de boiler (masurat 4kw rezistenta x 3 bucati-probabil gandit pentru trifazic) si as vrea sa o comand cu un SSR fara a fi necesar un SSR foarte scump si de gabarit mare.

Pana acum am folosit un contactor de 32A dar ma tot enerva zgomotul de anclansare si declansare a contactorului, am inlocuit cu 2 SSR-uri de la Crydom de 25A fara radiator, au fost montate pe contraplaca metalica ne fiind spatiu de radiatoare pentru ele, zona placi ajungea si la 100 grade celsius. Acum mam hotarat sa schimb aceste SSR cu altele mai eficiente dar se pare ca sunt foarte scumpe si de gabarit mare.

Pe mine ma intereseaza un consum de max 6kW asa ca am folosit o rezistenta de 4kw pe un ssr si celelalte 2 inseriate (2kw) pe alt ssr.

Ma gandeam sa pun un singur montaj electronic sau un SSR destept care pot sa il variez cu 0-10V.

Ce ma sfatuiti sa folosesc sau ce montaj electronic as putea sa fac ca sa obtin ce doresc?

Nu am folosit prea mult variatoare in AC insa am auzit ca sunt si unele mai destepte care au trecerea prin zero.

Spor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Stiu ca depaseste puterea maxima admisa intr-o instalatie de 230V, de aceea am precizat ca rezistenta este formata din 3 grupuri de 4kw, cu toate ca pe ea scrie 10kw (probabil in sistem trifazic) dar monofazic ajung la 12kw, pe mine ma intereseaza 6kw ca nu vreau sa incarc instalatia prea tare, de folosit va fi folosita ocazional in perioade scurte la putere maxima, puterea instalata in general in regim monofazic este de 7,5kw/h, insa eu nu am asta specificat in contract iar brasamentul + conexiunea de dinaintea si dupa contor este cu 10mm^2 fir CU  iar de dupa siguranta generala din casa (la care am fir de 10mm^2) am coloana de 4mm^2 doar pentru aceasta rezistenta.

 

OBS. Ma gandeam la un moment dat sa trec pe ceva inductie dar investitia nu merita.

Ca si observatie este vorba de un sistem de incalzire apa instant (distanta foarte mare intre CT si bucataria de vara). Delimano si alte porcari de genul nu mau ajutat prea mult, investitie mare si debit mic de apa, de aceea am facut aceste sistem care vreau sa il inbunatatesc.

Mersi de raspuns.

Link spre comentariu

Nu e necesar reglaj de putere, dar daca exista un sigur montaj care face asta de ce nu, as fi preferat sa am 0-6kw reglaj decat comutare rezistenta 2kw, comutare 4kw sau ambele pentru 6kw.

Nu e necesar temperatura de precizie dar de multe ori nu am nevoie de 2kw si switch-ul de on/off este des, asa ca ma gandeam sa am variabil, asa de multe ori patesc ca 2kw sa fie prea putin si 4kw prea mult....etc si la 6kw, de aceea ma gandeam la ceva cu reglaj 0-10V (0-6kw) ca sa nu mai am socuri in retea si sa folosesc exact cat imi trebuie. La instant daca 1 secunda ai off deja vine apa rece.....

Mersi de raspuns

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Cilibiu a spus:

Gasesc asa ceva de cumparat? ERST-16A16?

Se face,nu se cumpara,originalul nu e gandit pentru asa ceva si nici nu are reglaj pentru tensiunea de iesire ci doar alimentarea lenta a sarcinii.

Se foloseste la polizoarele unghiulare si altele asemenea.

Link spre comentariu

Exista vreun doritor sa imi confectioneze acest montaj contra cost?

De preferabil sa pot varia tensiunea cu 0-10V si sa suporte minim 6kw nominal.

Daca exista doritor sa mi se adreseze in privat.

Din lipsa de timp apelez la cineva pentru cei care se gandesc de ce nu imi construiesc singur.

Multumesc tuturor de sfaturi si indrumari.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cineva mi-a cerut sa-i construiesc ceva similar pentru un boiler trifazat care este integrat intr-un sistem  cu fotovoltaice on grid.

Vara a fost ok dar cand nu mai este soare ii trage 12KW din retea si vrea sa reduca consumul.

 

Exclud din start varianta cu phase-cut dimming pentru ca sunt curenti mari si sunt consecinte urate.

Ma gandesc sa incerc un pulse skip modulation fara rupere de curenti, adica pentru 50% din putere sa alimentez cu trecere prin zero 5 perioade

apoi o pauza de 5 perioade. Pentru 10% alimentez 1 perioada si iau pauza 9 si evident si in sus, totul reglabil.

 

Sunt in faza de selectie triac trifazat musai cu semnalizare alarma supratemperatura, daca in final reuseste proiectul putem incerca si ceva si pentru cazul tau.

 

 

 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Revin cu primele teste.

Le-am facut pe o sarcina monofazata, un bec cu halogen de 100W consumul l-am masurat cu o chinezarie nu este chiar exact dar se disting cele 10 trepte.

19,32,43,54,64,75,84,95,104,113W.

 

Setarea celor 10 trepte este facuta in binar pentru ca urmeaza s-o primeasca de la un esp8266 pentru control local dar si de la distanta.

In poze sunt oscilogramele pentru puterile lui 2, 8421. O sonda pe traful mic de pe care se culeg trecerile in zero si o sonda pe sarcina bec printr-un mic traf de separare.

Functioneaza corect, cu alternante complete, fara rupere de curenti, urmeaza testele cu triacul trifazat https://www.tme.eu/ro/details/sr3-1440/relee-solid-state-trifazate/autonics/.

 

Poze aici: https://drive.google.com/drive/folders/1dHT9TCIwes-6I_jNioXg76zpdDlqbY2k

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări