Gilbert Sparios Postat Septembrie 19, 2021 Partajează Postat Septembrie 19, 2021 (editat) Pentru uz personal, vreau sa-mi construiesc un precipitator electrostatic pentru fum si praf, dar cu eliberare de ioni negativi nu pozitivi. In acest video , cineva explica ca jucaria din acel video ar genera tensiune DC, am si eu astfel de jucarie dar nu cred ca acolo este DC. Practic as vrea sa obtin ceva ca aici. Dar pentru ca nu am multa experienta in HV, si nici echipament de masurare rog pe cineva sa analizeze putin schema de mai jos pe care-am desenat-o ca inceput de drum... Important daca am pozitionat sau nu bine diodele din multiplicatorul cockcroft-walton. Editat Septembrie 19, 2021 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 19, 2021 Partajează Postat Septembrie 19, 2021 Pr praf nu cred ca este suficient , actioneaza local in apropierea campului electrostatic.Eu am un purificator Xiaomi ,foarte eficient ,la min nici nu se aude , pe ecran propriu/sau pe telefon vad concentratia de poluanti .....se poate comanda si de la distanta prin smartphone .A fost 399 la oferta .tex Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Septembrie 19, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2021 (editat) ma intereseaza in special pentru fumul de tigara.. si da local. langa scrumiera as cumpara de-a gata daca as gasi ceva fara filtre, ca nu rezista nici un filtru prea mult, doar ideea prezentata aici m-ar interesa. Editat Septembrie 19, 2021 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 19, 2021 Partajează Postat Septembrie 19, 2021 Uite o schemă clasică după care am făcut la serviciu acum mai mulţi ani un astfel de ionizator.Pus pe tavanul din OSB al unui atelier mic, a făcut în câteva luni o pată neagră de funingine fix deasupra firului ionizator de circa 1m lungime, dovadă că a concentrat fumul în acea zonă.Eu nu fumam acolo, dar lipeam la greu cu pistolul. Condensatorii au toţi 10-12nF/1000V şi diodele 1N4007 iar traful poate lipsi. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Septembrie 19, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2021 nu știu ce sa spun despre poziția diodelor totusi.. Din ce am înțeles eu, ioni pozitivi sau negativi din poziționarea diodelor se face. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 19, 2021 Partajează Postat Septembrie 19, 2021 Schema pusă de mine dă ioni negativi.Dacă iei tensiunea de pe catodul ultimei diode, dă ioni pozitivi.Schema ta dă ioni pozitivi, adică anulează pe cei negativi din aer....exact pe invers. Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 19, 2021 Partajează Postat Septembrie 19, 2021 (editat) Eu am facut asa ceva, tot din aceiasi carte, numai ca i-am marit numarul de celule. Dupa un an, cand l-am dat jos, diagonala tavanului, in lungime de 8m, avea o dunga neagra cu latimea de 10cm. Mentionez ca aici nu s-a fumat. Fumul a fost numai de la lipituri. Tot ansamblul a fost introdus intr-un PET de 0,5l si alimentat la 220AC. Editat Septembrie 19, 2021 de PINTI Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Septembrie 19, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2021 (editat) Acum 59 minute, validae a spus: Schema ta dă ioni pozitivi, adică anulează pe cei negativi din aer....exact pe invers. aiurea deci.. trebuie sa inversez doar diodele la mine sau si alte schimbări? Am făcut ceva teste, neconcludente totuși cu jucăria aia.. Editat Septembrie 19, 2021 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 19, 2021 Partajează Postat Septembrie 19, 2021 Multiplicatorul desenat de tine nu va livra nici un ion. Punctul dintre D13 si C14 nu trebuie legat la masa, ci trebuie lasat in aer. In cazul acesta vei optine ioni pozitivi, ioni care sunt toxici pentru organism. Pentru a obtine ioni negativi trebuie sa inversezi toate diodele din multiplicator. Stima. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 19, 2021 Partajează Postat Septembrie 19, 2021 Să nu te aştepţi de la un singur fir să atragă toate particulele de fum.Fă analogie cu un filtru mecanic, la fumul ăla trebuie să ai mai mulţi electrozi şi suprafaţă de captare. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Septembrie 19, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2021 (editat) am analizat putin schemele postate. a mea si a ta @validae ceea ce apare mai jos este schema postata de @validae asezata doar diferit. mie mi se pare ca diodele sunt bine si la mine, doar ca in schema aceasta, "iesirea" este legata la masa, iar plusul...nu stiu unde. iar la mine masa este comuna si da, intr-adevar avem acolo partea pozitiva legata la iesire. eu tot nu sunt in clar de ce am citit despre treaba asta ca trebuiesc toate diodele inversate fata de multiplicatorul cockcroft-walton original.. @PINTI era intr-adevar o greseala pe care am corectat-o intre timp. multumesc. deci nici in schema postata de mine nu trebuiesc inversate diodele, nu ? original cockcroft-walton Editat Septembrie 19, 2021 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 19, 2021 Partajează Postat Septembrie 19, 2021 Electrodul activ trebuie lăsat în aer, fiindcă doar cu aerul trebuie să interacţioneze.Dacă vrei un ionizator performant, poţi face electrozii sub formă de grile puse una în faţa alteia, de exemplu două (sau mai multe în paralel) plase fine, iar în spatele lor un ventilator cu turaţie redusă care să tragă fumul printre electrozi. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Septembrie 19, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2021 (editat) Acum 6 minute, PINTI a spus: Mai adauga o celula, cu o dioda si un condensator, si obtii ioni negativi. numarul de diode trebuie sa fie par. offf.. schema mea are numar de celule/diode par, daca mai adaug o celula este impar... am acolo 6 celule si total 12 diode.. ce-am postat ultima oara a fost ca sa se compare schemele. postata de mine si cea din revista. care are 3celule/ 6diode sau ce este o celula ? o dioda+capacitor ?... eu intelesesem ca o celula sunt 2diode +1capacitor Editat Septembrie 19, 2021 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 19, 2021 Partajează Postat Septembrie 19, 2021 Facem o rectificare finala 1. Elimini legatura de la masa din punctul D2 și C4. Acest punct il legi la C3 2. Punctul D2 si D3 il legi la masa 3. R4 il legi la punctul D13 si C14 4. Punctul D12 si D13 ramane in aer. Atentie la izolarea montajului. Recomand un PET cu gura larga. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Septembrie 19, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2021 (editat) okey. cu izolarea ma voi descurca. asa voi face întocmai atunci. voi reveni cu schema modificata. va mulțumesc. Editat Septembrie 19, 2021 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum