Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impas in functionarea unui radio


icar

Postări Recomandate

De ceva vrema, m-am apucat sa construiesc aparade de radio, din cartea lui I. Bughitoiu "Construiti aparate de radio". Am facut o varianta cu "galena", cu un tub, alimentat de la baterii, un 0-V-0, cu o lampa 6J8 cu reactie, un 0-V-1, cu reactie, cu 6J8 si 6P14P, care merg foarte bine.

Am abortdat si schema aceasta:

291960549db43f1364cc7ead2b3e5f5af59af169

Problema este urmatoarea. Cind ajung la un post, se aud niste fluieraturi, apoi prind postul, dar cind vreau sa fac acordul exact, intra in acrosaj, adica fluieraturi, zgomote ca brumul, daca trec de acordul exact, postul se aude din nou. Asa prind Radio Actualitati si inca un post. Cu condensatorul variabil aproape inchis si inchis, se aud doar zgomote. Potentiometrul pentru reglarea reaciei, nu schimba fenomenul, dar daca prind postul, el isi face treaba. Am modificat putin tensiunea anodica, 180V, dar nici o imbunatatire. Am redus numarul de spire pentru L3 (chiar la jumatate), nici o schimbare. Am modificat si bobina din catod (portiunea b-c) pina la jumatate din numarul de spire, nici o schimbare. Sasiul pe care e montajul, fiind din lemn, nu am mai legat un capat al filamentului la masa, filamentele fiind legate direct la traful de retea, prin fire torsadate.

Imi puteti da un sfat sa pot pune aparatul pe picioare?

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • icar

    5

  • cirip

    1

Fluieraturile se aud ca atunci cind un radioamator cauta un post, adica frecventa se schimba. Intrebare, de unde fac reglajul detectorului? Da, cind reactia trece de un anumit prag, se aude un pocnet. Potentiometrul il tin undeva sub acest punct. Pe intrarea de antena, am pus citeva condensatoare, stiroflex, intre 50 si 250 pF, fara sa se schimbe ceva. Antena este o improvizatie, adica un fir de cupru, izolat cu cauciuc, lung de vreo 30 de metri, inaltat pe un catarg, la 5 m de sol. Impamintarea este o teava de cupru, infipta in pamint, cam 30 cm. Nu am modificat pozitia prizei, am redus doar numarul de spire pe sectionea b-c, a bobinei L4. Punctul de oscilatie, pocnetul, se simte aproape de cursa maxima a potentiometrului, adica cu cursorul aproape de capatul unde e legat R3. Da, schema e veche, cartea e din 1963,  editia a doua. Prima editie, mai restrinsa ca teorie, sa zic asa, a parut in 1961. Nu ma deranjeaza ca tensiunea de reactie nu e stabila si nici nu vreau sa aduc ceva "modern" in montaj.

Multumesc pentru interventie!

Link spre comentariu

Va salut,

 

Ce valori au P1, R2, R3 ? O sugestie ar fi sa reduceti valoarea lui R2, ca sa scada tensiunea minima care poate sa ajunga pe G2 prin ajustarea P1. In felul asta, scade si mai mult castigul tubului si va indepartati de punctul de acrosaj, macar pentru semnalele puternice.

 

Votez si eu cu priza cat se poate de joasa la catod. Impedanta din catod e destul de scazuta si produce amortizarea (scaderea Qului) circuitului rezonant, cu implicatie asupra selectivitatii. Cu cat priza e mai sus, cu atat amortizarea este mai pronuntata. 1/10 sugerata de @yo8tot e o valoare practica rezonabila, dar se poate ajunge si la 1/20.

 

Spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu

@yo8tot, @cirip, multumesc pentru interventii.

Nu am cont pe youtube si nici nu stiu cum as putea pune un film, desi ar fi fost util. Suieraturile, in apropierea postului, sunt la fel ca cele auzite, poate va mai aduceti aminte, in filmele cu spioni/razboi, cind operatorul cauta un post. Cind acordul ar fi pe post, se aude doar un zgomot puternic. Fluieraturile auzite putin inainte de a auzi postul sau zgomotul, se aud si cu P la valoare minima, cursorul inspre R2. Valorile sunt: P= 50k, R2=1k, R3= 5-10k (eu am 5k).

Din pacate, nu mai am lita de radiofrecventa pentru a jongla cu bobinele de UM. Am sa incerc pe US, ca o astfel de bobina pot face.

As putea micsora rezistenta din grila, R1, acum de 2M2?

Link spre comentariu

Am facut si bobina pentru US. Peste zi, am prins un singur post, cred ca turci. Acum (ora 20:00), am incercat din nou, si am prins o multime de posturi, cele mai multe parca erau arabi, turci, bulgari si alte natii, ca nu stiu ce limbi vorbeau. Nimic romanesc. Fluieraturile, când cautam posturile,  au disparut complet.

L1= 5 spire, CuEm 0,3 mm, L2= 7 spire, CuEm 1mm, cu priza la aproximativ 0,8 spire. Distanta dintre L1 si L2 e de 2 mm.

Pentru medii, am marit R1 la 3,3M, nici o schimbare, doar se auzea mai incet. Am revenit la valoarea initiala, 2M7. 

Seara, pe UM se auzeau o gramada de fluieraturi, corespunzatoare unor posturi, dar acestea se auzeau slab spre deloc, indiferent de reglajul din P.

Am mai observat o treaba. Când am oprit aparatul, potentiometrul de volum era spre maxim si, la un monent dat, odata cu scaderea tensiunii anodice,  postul s-a auzit foarte clar, disparând o data cu scaderea tensiunii anodice. O sa incerc sa mai scad tensiunea anodica, sa vedem ce se intâmpla.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări