Ion_Bumbu Postat Octombrie 24, 2023 Partajează Postat Octombrie 24, 2023 (editat) https://www.lincolnelectric.com/assets/global/Products/Consumable_Flux-CoredWires-Self-Shielded-Innershield-InnershieldNR-211-MP/c3200010.pdf Luati setarile alea ca idee, apoi manevrati cum va place. Zgura de la rutilici se intareste mai repede decit cea de bazic si este mai "viscoasa" dar problema e ca o data intarita nu se mai topeste ca aia de bazic, de aia apar intruziunile. Si mai este o problema, daca vine zgura in baie in general este curentul mic si electrodul prea drept, si tot mai este o problema, cu cit electrodul este mai subtire cu atit e mai greu de manipulat si are mai multa zgura, incercati eventual 1,6mm si apoi injurati, ala depune mai multa zgura decit otel. Folositi cu incredere rutilici de calitate dar de 2,5mm si va merge bine. Atit timp cit merge prost cu 6013 inseamna ca ceva faceti gresit iar schimbarea de electrod nu va va ajuta. P.S. nu credeti ca ce scrie pe aparat este si adevarat, manevrati curentul pina obtineti rezultatul dorit si mai ales faceti citeva teste pe materiale de grosimile celor ce le folositi in constructie, trebuie ceva experienta sa pui din prima curentul pentru materialele folosite, una e daca sudati material de 1,5mm si alta daca e da 20mm, la ultimul curentul este spre maxim spre deosebire de cele subtiri unde e spre minim scris pe cutie. Editat Octombrie 24, 2023 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Elservius Postat Octombrie 24, 2023 Partajează Postat Octombrie 24, 2023 (editat) D-nule @silcos, garantat se pot suda fiare de 2 mm, fără să fie găurite, cu sârmă flux de 0,8 mm, chiar și cu sârmă de 1mm; trebuie doar să găsiți amperajul/viteza sârmei și tensiunea potrivite și să țineți pistoletul ceva mai înclinat. Dacă sudați de la stânga spre dreapta pistoletul se rotește în sensul invers acelor de ceasornic în timp ce înaintați, iar dacă sudați de la dreapta spre stânga se rotește în sensul acelor de ceasornic. Garantat se pot suda fără să fie găurite chiar și fiare de 1,5 mm. Cu grijă și atenție se pot suda cu bazici de 2,5mm, fără să fie găurite, fiare de 2mm; de 1,5 mm foarte greu. Deasemenea, electrodul trebuie ținut mai înclinat și în timpul pendulării se trece mai rapid peste fierul mai subțire; iar dacă cele 2 fiare sunt poziționate la 90 de grade unul față de altul, se trece mai rapid peste cel aflat vertical. Trebuie folosiți bazici (7018) de bună calitate: Bohler, Lincoln, Esab, superbaz de la Buzău, etc. Să știți că, cel puțin după părerea mea, electrozii fabricați la Buzău sunt de foarte bună calitate. Acum, ce să zic, eu unul dacă mi-aș permite aș cumpăra 2 pachete de electrozi de 2,5 mm, unul cu 7014 și unul cu 7016 de la firme consacrate; eu cred că merită în cazul că aș putea să îmi permit această "aroganță". Numai bine! P.S. Vă rog să nu considerați ca fiind "literă de lege" ceea ce am scris, deoarece eu nu sunt decât un simplu amator care din când în când mai "lipesc" câte un fier. P.S.2 Până să postez eu, văd că a scris și domnul Ion Bumbu, care știe mult mai multe față de mine și este un adevărat meseriaș. Editat Octombrie 24, 2023 de Elservius Completare Link spre comentariu
silcos Postat Octombrie 24, 2023 Partajează Postat Octombrie 24, 2023 Va multumesc amandurora pt raspuns. Sunt convins ca problema cea mare a undeva intre aparat si piesa, adica eu ;) Mi-a placut la bazicul de 2.5 saffro ca il taraiai pe piesa, usor inclinat si facea el ce trebuie. Doar ca pentru suduri scurte, plus dificultatea de a initia arcul, plus curentul mai mare care ducea la gauri, nu stiu daca merita. La rutilici era mai greu de mentinut distanta, daca lungeam arcul gauream, daca infigeam electrodul in baia de sudura iesea musuroi de cartite. Unde am reusit sa controlez (inclinare, viteza, distanta, etc) sudurile au iesit ca la meseriasi. Unde nu, flex. Ma gandesc ca, la cat sudez eu, imi va fi mai usor cu electrozi mai buni, chiar daca un pic mai scump. Ma apuc sa studiez inca o data setarile date de colegi mai sus, insa nici pe afisajul aparatului nu ma pot baza 100% (ok, masor eu tensiunea la mig, insa curentul chiar nu am cu ce). Multumesc inca o data Link spre comentariu
silcos Postat Octombrie 25, 2023 Partajează Postat Octombrie 25, 2023 (editat) Update: am mai citit un pic si am vazut ca setarile mele de la MIG erau prea ridicate. Am dat tensiunea pe la 15V si viteza sarmei la 2,5-3m/min si reusesc sa nu gauresc profile de 1.5mm cu sarma flux de 0.8. Patrunderea e buna sau poate prea puternica, exista depunere/deformare (ecrescenta, sa zic asa) de material pe partea opusa sudurii. Am incercat essab goldrox de 2mm. Curentul recomandat de sudare e 50-70A. Am mers in jos pana la 32A, amorseaza fara probleme in 90% din cazuri, am avut 1 sau doua lipiri de electrod. Chiar si pe la 35-40A am reusit sa gauresc profilul de 1.5. Partea frumoasa este ca merge minunat in suduri scurte (puncte de sudura suprapuse), surprinzator fara incluziune de zgura (o topeste sau nu stiu ce naiba ii face), ramane doar un por in mijloc unde intrerup arcul. Acum legat de intreruperea arcului, cum fac sa opresc sudura fara sa las gaura sau pori? Daca ridic usor electrodul, creste arcul si gauresc. Daca fac o miscare brusca de ridicare a electrodului finalul sudurii ramane mai gol, eventual cu un por in mijloc. Si tot legat de goldrox astia, amorsarea e foarte usoara, zgura se desprinde foarte usor si nu prea stropeste. Editat Octombrie 25, 2023 de silcos Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 25, 2023 Partajează Postat Octombrie 25, 2023 E420RC par ok, folosesc din astia fiindca sunt cei mai ieftini la un magazin din localitate la mine. Link spre comentariu
Elservius Postat Octombrie 26, 2023 Partajează Postat Octombrie 26, 2023 D-nule @silcos, când ajungeți cu sudura la capăt, vă întoarceți - fără să întrerupeți arcul electric, deci continuând să sudați - câțiva mm (5, maxim 10) și întrerupeți arcul electric printr-o mișcare rapidă a electrodului de ridicare și rotire în același timp. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 26, 2023 Partajează Postat Octombrie 26, 2023 Acum 17 ore, silcos a spus: Chiar si pe la 35-40A am reusit sa gauresc profilul de 1.5. Daca doriti sudura contiuna sudati cu electrodul inclinat foarte mult si mai ales arc scurt, tiriiti electrodul pe suprafata. Daca punctati da, iasa acel punct in mijloc, faceti un punct de inceput, mai faceti unu peste el iar urmatorul punct il incepeti pe marginea primului, inaintati electrodul si apoi il duceti inapoi pina pe punctul de la care ati inceput si rasuciti brusc clestele, nu-l ridicati ca n-aveti atita viteza in a rupe arcul mai ales daca invertorul are si tensiune mare. Da, suna simplu dar trebuie invatat un pic, merge fara probleme, cu electrod de 2,5mm chiar mai bine. Link spre comentariu
Elservius Postat Octombrie 26, 2023 Partajează Postat Octombrie 26, 2023 D-nule @silcos, din tot ce ați scris până acum să înțeleg că invertorul d-voastră este modelul Intensiv Mig 160i? Cel cu 2 butoane de reglaj situate în partea dreaptă a panoului de control și cu afișajul (displayul) în partea din stânga? Link spre comentariu
silcos Postat Octombrie 28, 2023 Partajează Postat Octombrie 28, 2023 Am gresit un pic, e intensiv mig 165 Link spre comentariu
Alentin Postat Ianuarie 6 Partajează Postat Ianuarie 6 La 26.10.2023 la 0:26, c_anicai a spus: E420RC par ok, folosesc din astia fiindca sunt cei mai ieftini la un magazin din localitate la mine. Am si eu ,cred ca sunt cei mai buni cu care am sudat pana acum...și baia de sudura arata foarte bine cu acești electrozi Link spre comentariu
dragostalpau Postat Martie 20 Partajează Postat Martie 20 Universali din Lidl a mai luat cineva in afara de mine (incepator) ? Niste suduri verticale nu mi-au iesit deloc, cele orizontale cam 75%. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Martie 20 Partajează Postat Martie 20 Nu exista electrozi universali. Niste electrozi buni ar fi Bohler FOX EV65, daca ai cu ce suda in curent continuu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum