Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

distorsiuni mecanice woofer ?

Florin_Eusebiu

Postări Recomandate

Acum 9 minute, merck a spus:

Deci macar din acest moment, termin-o cu tampenia: sa vedem ce face un woofer sau subwoofer in afara cutiei pentru ca este o prostie! 

Ok..o fi prostie ,  atunci hai sa o luam altfel ! In ce voltaj maxim ar trebuii sa se auda clar  acest difuzor ( sau cel Beyma identic la specificatii)  scos din cutie  ? Pentru ca o sa masor iesirea maine pana la momentul cand incepe sa distorsioneze ! Vreau sa imi fac eu idee despre sunetul real 

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 272
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florin_Eusebiu

93

• Mircea

57

• merck

39

• sesebe

32

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 minute, Florin_Eusebiu a spus:

Ok..o fi prostie ,  atunci hai sa o luam altfel ! In ce voltaj maxim ar trebuii sa se auda clar  acest difuzor ( sau cel Beyma identic la specificatii)  scos din cutie  ?

Pui gresit problema de voltaj. Corect este sa intrebi: de la ce frecventa in sus, la putere mare acest difuzor nu va distorsiona in aer liber. Difuzorul de la o frecventa in jos nu mai poate reda corect si incepe sa distorsioneze. 

Ti-am spus sa faci un experiment simplu: tai joasele de la 50-70Hz (nu stiu ce egalizor ai , dar daca faci un print screen te pot ghida) si da cu putere sa vezi ca nu vei mai auzi distorsiuni. 

Link spre comentariu
Acum 26 minute, merck a spus:

Atatia oameni iti spun contrarul, dar tu tot insisti sa ne deomsntrezi la toti ca ne inselam. 

Ai posibilitatea sa faci raport, daca consideri ca te-am jignit cu ceva. La fel de bine, poti sa iei tu pauza eterna daca moderatorul considera ca esti incurabil

Nu ma contrazic cu nimeni ! Am aratat ce se intampla cu un lucru si atata tot ! Am vrut sa aflu cauzele. Stai linistit ca nu fac nici un raport nicaieri , eu nu ma atac deloc indiferent ce poti sa scrii aici si nici nu ma manifest agresiv fata de dumneata

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Uite niste grafice cu difuzorul pe Baffle de dimensiuni mari (undele din spate nu ajung sa interfereze cu cele din fata difuzorului):

Capture-d-e-cran-2021-09-15-a-18-43-46.p

Din ce vezi H3 este foarte mare la 20Hz, deci daca bagi 20Hz in el este absolut normal sa auzi distorsiuni (H2+H3). Abia la 150Hz si H2 si H3 sunt minime deci daca dai cu sinus de 150Hz , poti da volumul spre maxim ca nu ai sa auzi distorsiuni. 

P.S. Lipsesc 100Hz, 1000Hz si 10KHz in dreptul celor 3 linii din partea de jos care depasesc graficul. 

Ce poate acest difuzor pe Baffle foarte mare:

Capture-d-e-cran-2021-09-15-a-18-51-36.p

Deci de la 73,8Hz ai 111,4dB si la 40Hz ai 100dB. 

Deci taie joasele de la 75Hz in jos si da-i cu putere in el sa vezi ca difuzorul poate. Daca doresti sa redai frecvente mai joase cu el => trebuie o cutie (deschizi un topic le boxe si difuzoare) si poate primesti ajutor. 

P.S. Dupa cum vezi ai doua curbe, cea albastra si cea rosie. Daca la o frecventa de peste 73,8Hz in sus curbele sunt paralele (cresti puterea creste SPL-ul). Deci bagi 50W la 100Hz si ai acelasi SPL ca si la 500Hz tot la 50W. Cum cobori sub 73,8Hz treaba se schimba, bagi 50W putere si SPL-ul va fi mai mic decat la 100Hz. Difuzorul nu mai este capabil sa produca presiune sonora si distorioneaza. 

La ureche poti percepe ce inseama spre exemplu o diferenta de 6dB daca dublezi distanta fata de boxe. Daca prima data stai la 1 metru, cand te deplasezi in spate la 2 metri ai cu 6dB mai putin (iar daca te duci la 4 metri ai sa ai cu 12dB mai putin adica ai 2x6dB). 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Mircea a spus:

Exclus. Ai un difuzor de 8R cu un SPL decent. Aia e vibratie mecanica.

Corect !! Acele distorsiuni intervin peste sunetul original dar noi nu percepem asta cu difuzorul in cutie . Funktion One au lucrat mult la acest aspect , de aia se aud asa bine . Bineinteles sunt ajutate de Precision Devices , si probabil nu au pic de distorsiuni mecanice in Xmax

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu
Acum 24 minute, Mircea a spus:

Iar fals, si am mai zis-o: cand difuzorul e in cutie, frecventele joase sunt ajutate de cutie. Iar daca cu difuzorul in cutie nu auzi zbârnâieli este pentru ca nu exista!

Exista Mircea , crede-ma ! Aici am vrut sa ajung ! Nu o lua ca pe o contrazicere , la fel cum a facut userul celalat - esti pur si simplu liber sa crezi ce vrei si sa asculti cu "atentie" sunetul cum il percepi tu . Frecventele joase sunt defapt amplificat colorate de cutie , dar acea distorsiune o reda difuzorul oricum . Cauta interviuri cu Tony Andrews , sa asculti cum spune chiar el asta . In limita puterii reale a unui difuzor de bass , sunetul

este redat clar la orice frecventa , deci din cauza asta se pun tone de boxe una peste alta in concert (cat mai multe) , tocmai ca tensiunea data in difuzoare sa fie foarte mica , pentru un sunet CURAT .  Precision Devices a tot cautat sa produca un difuzor bun care sa nu aiba pic de distorsiune mecanica la

puteri ridicate , dar nu reuseste . Ei le

pun defapt in incinte de bass horn , sa le creasca Spl-ul , adica sa percepi sunetul acela de bass care iti trece prin stomac si la 1 km distanta , dar difuzoarele in horn abia misca membrana ! Aia este o

incinta care creste foarte mult perceptia audibila a bassului

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Ca o concluzie, eu recomand să nu mai testezi difuzoarele în spaţiu deschis cu nivel de putere evaluat ,,urechiometric,,.

Că zgomotul acela e făcut de firele leonice care pot lovi membrana, sau e o vibraţie pur mecanică amplificată de rezonanţa proprie nu mai contează, câtă vreme apare doar în spaţiu deschis, fără incintă.Asta findcă membrana e forţată practic ,,în gol,, fără incintă.

Testele adevărate se fac doar în condiţii de laborator, nu cu difuzorul ţinut în mână şi acţionat de o putere necunoscută, doar estimată.Oricum difuzorul nu se foloseşte niciodată astfel, ci în incinte calculate strict după specificaţii.

Ca idee, cea mai simplă incintă pe care poţi ,,testa,, un difuzor e ,,ecranul acustic,,.E un simplu panou pătrat sau dreptunghiular cu o decupare în mijloc pentru difuzor.Dar dimensiunile lui cresc odată cu scăderea frecvenţei reproduse, pentru 100Hz ai nevoie de laturi de circa 3m.

Documentează-te despre incintele acustice şi vezi ce fenomene apar cu difuzorul ,,în gol,,.Eu am citit mare parte din ce mai ştiu înainte de a avea acces la internet, broşuri şi cărţi despre acustică.

Acum ai la îndemână foarte multe surse de documentare, doar la un click distanţă.Dar te avertizez, nu toţi cei care postează pe YouTube sunt în cunoştinţă de cauză.Trebuie să fii circumspect cu ,,experţii, de YouTube care acum redescoperă roata şi se minunează cum se învîrte de frumos...

Link spre comentariu
Acum 13 minute, Florin_Eusebiu a spus:

In limita puterii reale a unui difuzor de bass , sunetul este redat clar la orice frecventa

Serios? Deci dupa tine orice difuzor de bass poate reda corect 20Hz? Interesant! Partea proasta ca teoria si masuratorile sustin contrarul. De ce nu descarci un program gratuit de simulat incinte si te joci un pic ca sa intelegi cum sta treaba in realitatea? 

Ai sa ajungi sa intelegi cei aia o incinta inchisa, una cu port bass reflex, cum influenteaza fonoabsorbantul si multe alte chesti interesante. Aaa unele programe iti calculeaza si deplasarea membranei la o frecventa F ca sa nu mai fie nevoie sa masori tu tensiunea la bornele difuzorului. 

Link spre comentariu
La 15.09.2021 la 20:19, validae a spus:

Ca idee, cea mai simplă incintă pe care poţi ,,testa,, un difuzor e ,,ecranul acustic,,.E un simplu panou pătrat sau dreptunghiular cu o decupare în mijloc pentru difuzor.Dar dimensiunile lui cresc odată cu scăderea frecvenţei reproduse, pentru 100Hz ai nevoie de laturi de circa 3m.

Stiu domnul Validae , am

citit inca demult Electroacustica si sisteme audio Cursul 6 .   Dar probabil nu am fost inteles ce am vrut sa arat in acest thread al "incepatorilor"

La 15.09.2021 la 20:40, merck a spus:

Serios? Deci dupa tine orice difuzor de bass poate reda corect 20Hz? Interesant! Partea proasta ca teoria si masuratorile sustin contrarul. De ce nu descarci un program gratuit de simulat incinte si te joci un pic ca sa intelegi cum sta treaba in realitatea? 

Ai sa ajungi sa intelegi cei aia o incinta inchisa, una cu port bass reflex, cum influenteaza fonoabsorbantul si multe alte chesti interesante. Aaa unele programe iti calculeaza si deplasarea membranei la o frecventa F ca sa nu mai fie nevoie sa masori tu tensiunea la bornele difuzorului. 

Domnul merck: haide-ti sa lasam la o parte cei 20hz reali, pe care urechea umana , ii cam percepe doar ca niste vanturi turbulente fara auz , si chiar te lasa fara auz fara sa stii de unde provin. 1000w reali , te-ar omora in cateva minute sau poate imediat daca ai o varsta sau alte probleme . Eu aici am incercat sa arat cum exista niste "sunete" care intervin peste muzica originala , percepute de urechea umana  DOAR LA PUTERI MICI, si asta se intampla la majoritatea difuzoarelor astea de cacat , fabricate in masa ! 40-1800hz cred ca este de ajuns pentru omenire . Acum ca dumneata vrei sa le

maschezi in cutie , sa le pui in calcule , sa le amplifici in tot felul de cutii smechere , in diferite aranjamemre si inginerii ,ca sa ma pacalesti pe mine ca se aude acolo "bine" .. deja depaseste sectiunea mea de "incepatori" 

Link spre comentariu

Dacă vei ,,testa,, la fel şi un difuzor serios de firmă, să zicem unul pe la 500$ şi va face şi ăla la fel, care ar fi concluzia ? Că toate-s proaste ?

Fă testele astea măcar cu un ,,ecran acustic,, improvizat, de exemplu faci o gaură cât să fixezi difuzorul într-un panou rigid cu dimensiunea de minim 2x2m (PAL dens de 2cm) şi vezi cum se va comporta atunci.Ai astfel posibilitatea să-i examinezi liber membrana şi să estimezi excursia maximă, plus ocazia să vezi dacă mai ,,fâlfâie,,.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Florin_Eusebiu a spus:

Eu vreau sa vad ce putere adevarata are difuzorul cand canta liber , pentru ca atunci cand intervine acea distorsiune, sa stiu ca el este facut sa se auda clar doar pana acolo. Mi se pare foarte putin in comparatie cu ceea ce se baga lumii pe gat la specificatiile mincinoase . Noi aici incercam sa vedem in ce fel ascultam CU DISTORSIUNI , cand ascultam FARA DISTORSIUNI,....

Poftim aici date tehnice de la niste difuzoare fara pretentii. Daca luam ca exemplu woferele astea: XW-170-1218,  XXW-300-5018, PAW-12-5008, XW-250-2904, XX_21, XW-250-2916, XXW-250-4018; pentru oricare din ele se poate calcula atât curentul static (adica valoarea de curent continuu, pardon, d.c., ca parca asa-i zice pe iutup) cât si valoarea curentului alternativ (la asta nu mai stiu cum i-o fi zicând la academia voastra) pentru o frecventa data necesar pentru a atinge xmax cu difuzorul în aer liber. Daca faci calculele alea elementare si transpui valorile curentului în puteri, o sa ajungi la puterea electrica pe care o suporta difuzorul în aer liber (nicidecum la puterea acustica).

Curentii statici pentru xmax sunt în ordine, aproximativ: 0,57A, 0,635A, 1,51A, 1,03A, 1,905, 0,494A si 1,018A. Oare cum sunt aceste valori fata de valorile maxime rezultate din specificatii si de ce? Cum se calculeaza dinamic, te las sa deduci singur.

Difuzoarele dinamice distorsioneaza de felul lor. Asa vrea mama natura.

Specificatiile nu-l mint pe cel care le pricepe.

Fâlfâitul vine fie de la depasirea xmax, fie de la miscari de tangaj ale bobinei.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Crede-ma ca am testat difuzoare care se auzeau perfect in afara cutiei , la putere maxima , cand vibra membrana la refuz in 40 Hz si am fost surprins cum la altele nu se intampla acest lucru - exact si cazul de fata , unde nu are nici o treaba cutia 

La 15.09.2021 la 21:00, franzm a spus:

i,...o sa ajungi la puterea electrica pe care o suporta difuzorul în aer liber (nicidecum la puterea acustica).

Fâlfâitul vine fie de la depasirea xmax, fie de la miscari de tangaj ale bobinei.

Pai asta o tot discut aici .. si incerc sa aflu ca unele difuzoare au specificatii foarte mincinoase

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu
Acum 10 minute, Florin_Eusebiu a spus:

Crede-ma ca am testat difuzoare care se auzeau perfect in afara cutiei , la putere maxima , cand vibra membrana la refuz in 40 Hz si am fost surprins cum la altele nu se intampla acest lucru - exact si cazul de fata , unde nu are nici o treaba cutia 

Ne poti spune si noua ce modele erau? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări