Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

distorsiuni mecanice woofer ?

Florin_Eusebiu

Postări Recomandate

Acum 5 minute, sesebe a spus:

Ti-am spus si eu dar si ceilalti ca un difuzor nu se testeaza in aer dar nu vrei sa intelegi...

Contrazice-l si pe domnul validae  aici :   ''Oricum, chiar şi cu difuzorul testat în afara boxei, nu trebuie să se audă acel zgomot mecanic.''

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 272
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florin_Eusebiu

93

• Mircea

57

• merck

39

• sesebe

32

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La 14.09.2021 la 21:27, Mircea a spus:

Difuzoarele de cutie deschisa au cursa mai mare.

La 14.09.2021 la 19:58, validae a spus:

Difuzorul montat în incintă are un alt comportament decât în aer liber, iar excursia membranei poate fi ceva mai atenuată la acelaşi nivel de semnal.

La 14.09.2021 la 20:59, Mircea a spus:

S-a zis mai sus: nu se fac teste in aer liber la puteri mari si fiecare difuzor este, prin conceptie, pentru incinta inchisa sau BR.

Ca sa nu mai scriu inca o data. Cu cat se misca membrana catre Xmax, cu atat mai repede si mai tare percepi distorsiunile si apar problemele de limitari mecanice.

Ascultatul in aer liber nu e un criteriu care denota ceva anume. Un difuzor fara cutie e ca o umbrela fara panza impermeabila. Protejeaza de ploaie prin intermediul spiţelor. 

La 15.09.2021 la 14:37, Mircea a spus:

Daca se poate pune o poza unde sa se vada dimensiunea "pâlniei", adica baza membranei difuzorului  conectata la spider. Eventual masurata. 

Multumesc.

La 15.09.2021 la 15:19, Florin_Eusebiu a spus:

Contrazice-l si pe domnul validae  aici :   ''Oricum, chiar şi cu difuzorul testat în afara boxei, nu trebuie să se audă acel zgomot mecanic.''

Tu vorbeai de 6-10% din putere cand mai multi te-am crezut ca esti bland cu difuzorul. Dupa ce vedem 8mm de deplasare de membrana, coane, tu aplici 6-10% din puterea unui amplif de 500W?

Eu cred ca subiectul e epuizat, nu inteleg obsesia determinarii puterii in aer liber pentru un mid-woofer atacat cu semnale de 30-40Hz. 

1. Ala nu e sub-woofer.

2. Nici un sub-woofer nu presteaza in aer liber ca-n cutie.

3. Daca pus in cutie nu fâlfâie sau zbârnaie, ce incercam noi aici sa dovedim?

4. Deci, astept masuratorile in AC la bornele difuzoarelor, cand membrana se joaca de 8mm. Asta ca sa lamurim ce intelegem prin putere mica. Si foarte important, cu ce amplif atacati difuzorul?

Link spre comentariu
Acum 14 minute, Florin_Eusebiu a spus:

Pai are perfecta dreptate pt ca nici un difuzor nu se testeaza depasind excursia maxima si dupa cum am spus acel difuzor are Xlim 2-3mm iar tu ii dai 8mm dupa cum au calculat colegii. Fa testul cu o deplasare de doar 2mm la membrana (pe masurate nu pe pozitie a potentiometrului de volum care nu inseamna nimic) si apoi vorbim.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 35 minute, Mircea a spus:

Cum poti avea acces la asta?

Cu raza laser probabil :reytre

bobina cred ca iese undeva la 5-6 milimetri maxim 

Acum 42 minute, Mircea a spus:

Aia e poza, multumesc. Daca puneai si o rigla langa sa pot estima diametrul...

Diametrul este 54 mm, are doua straturi infasurate

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

De unde stii ca sunt 2 straturi, l-ai desfacut deja?

Deci are 2 inci, ceva vlaga trebuie sa aiba difuzorul ala. Evident, in cutie se comporta mai bine, ceea ce e absolut normal.

57 minutes ago, sesebe said:

Daca tot sintem la capitolul poze, se poate posta si o poza clara in care sa se vada si eventual estima/masura lungimea bobinei ce iese din intrefier? 

Merci

Tu ceri sa se uite sub spider? Intreb ca sa inteleg. Daca asta intrebi, apoi are cum.

Editat de Mircea
Link spre comentariu
La 15.09.2021 la 17:37, Mircea a spus:

De unde stii ca sunt 2 straturi, l-ai desfacut deja?

Deci are 2 inci, ceva vlaga trebuie sa aiba difuzorul ala. Evident, in cutie se comporta mai bine, ceea ce e absolut normal.

Pai se vede ca sunt infasurate doua straturi !  

Asta zic si eu ! Trebuia sa aiba vlaga bine , dar el dupa ce incepe sa vibreze putin , se amesteca in acele distorsiuni . Cutia nu.l influenteaza cine stie ce, pentru ca la acelasi volum vibra la fel si afara - este o cutie cu un port de bass reflex destul de mare ! In cutie se aude pur si simplu mai amplificat sunetul , dar calitatea este aceeasi. Poate ca multi nu inteleg ce vreau sa spun eu aici , adica un difuzor asa mare , ar trebuii sa percuteze normal fara distorsiuni la un sonor destul de puternic pentru ureche... dar el se aude numai cu acele baraieli.  Faceti si voi testul asa, poate ca o sa observati ceva asemanator .  Eu am inteles ca el se pupa bine cu incinta , dar suneul lui in aer liber mi se pare prea mic pentru 100w cat specifica fabrica ! O sa masor maine voltajul sa vad cati volti scoate pana incepe acea distorsiune

Mircea : in legatura cu boxele pe compresie - eu m.am referit ca alea necesita difuzoare cu Xmax cat mai mare , dar sunt greu de gasit .Unele fabrici stiau sa le faca bine .  Am avut eu la niste boxe nemtesti cu bass de 25cm , si crede.ma ca wooferul avea cursa de 2cm si se auzea super clar in Xmax , l.am testat identic in afara incintei ,cum fac si acum

Mircea ! difuzorul Beyma a sosit , l-am testat identic . Hai sa te vad daca ghicesti cum s-a comportat ?:)

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Dacă se comporta similar și in cutie și afara atunci cutia nu-i bine făcută. 

Ma refer la difuzorul în discuție, nu la cel nou care bănui cum se comporta. Bineînțeles cu difuzoarele afara din cutie ca doar asa se testează un difuzor. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări