Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

distorsiuni mecanice woofer ?

Florin_Eusebiu

Postări Recomandate

Se pune un osciloscop sau un voltmetru capabil sa masoare decent in AC si se mareste semnalul pana incepi sa auzi alte zgomote decat sinusoida ta. Acolo vezi ce putere poate suporta.

Dar, discutam discutii, tu ai un produs defect 99%. Totusi nu cred ca asculti in dusmanie la el, cat sa fie stresat peste ce ar trebui sa poata.

Ai un link cu datele difuzorului? Scriu de pe telefon. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 272
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florin_Eusebiu

93

• Mircea

57

• merck

39

• sesebe

32

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 53 minute, Florin_Eusebiu a spus:

Mircea  - am gasit filmarea cu difuzorul acela de bass din boxele rusesti Kastan ! :ras:  Exact la fel se intampla si la acela, de la o anumita putere in sus ! Nu inteleg ce e cu asta !... este ori distorsiune cauzata de puterea excesiva care nu o mai suporta difuzorul , sau este o vibratie a conului din cauza constructiei proaste ?? La voi se intampla asa ceva ?? 

Ti-ai dat singur raspunsul! L-am pus in rosu. Eu din ce vad, tu dai cu putere in difuzoare de 2 lei si ai pretentia sa nu distorsioneze. De ce nu masori amplitudinea membranei la difuzorul cu membrana cu kevlar? Pune difuzorul in boxa, o intorci cu difuzorul in sus, pui si tu doua carti (de aceeasi grosime) diametral opuse si dintr-o sarma subtire o modelezi asa (sarma are culoarea albastra, cartile sunt cu rosu, difuzorul cu negru):  

dif.png

Sarma o modelezi prima data sa fie la o distanta de 5mm de dustcup in repaus (deci pe Mute) si ai sa vezi ca tu cu aia 5-10% din puterea pe care pretinzi ca o dai in difuzor ridici sarma cu dustcup-ul. Un difuzor ieftin nu va avea specificatiile de mai jos:

Scan Speak 26W/4558T00

Linear excursion ± 12.5 mm

Max mech. excursion ± 28 mm

Ai pretentii prea mari de la difuzoare ieftine. 

Editat de merck
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Mircea a spus:

Ai un link cu datele difuzorului?

Nu ,  nu am gasit pe internet specificatiile acestui difuzor si nici la subwoofer pe site !  Difuzorul este un krk model WOFK10203 .  Ma gandeam la alta varianta sa nu cumva sa atinga putin firele acelea leonice de membrana cand incepe sa vibreze ? in repauz sunt prinse normal , dar si cea mai mica atingere poate cauza acel zgomot probabil . O sa vad maine cum se aude cel de la Beyma si revin cu raspuns . 

merck  distorsiunea aceea se aude si la volum foarte mic, deci atunci cand abia canta melodia si vibreaza putin membrana - deci in nici un caz nu este vorba de putere peste limita lui , acolo este vorba de un sunet mecanic, ce vine de undeva cand se misca membrana ...se aude la o putere mult mai mica decat am dat si in difuzorul acela de Kashtan, ce naiba! Asta are 4 kg , un magnet de 14 cm diametru ,  tu crezi ca nu era capabil sa vibreze cu sunetul clar macar putin asa , nu este capabil sa scoata clar nici 25 wati ??  Ps: daca il pun in cutie , nu se percepe deloc acele distorsiuni 

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Difuzorul montat în incintă are un alt comportament decât în aer liber, iar excursia membranei poate fi ceva mai atenuată la acelaşi nivel de semnal.În incintă el are o sarcină mai mare fiindcă volumul de aer închis are o inerţie mai mare, dar la difuzorul testat în aer liber se întâmplă un fenomen de formare a unor ,,vârtejuri,, de aer care circulă la periferia membranei şi care fac ca aerul împins în faţă de membrană să fie aspirat de partea din spate şi astfel se atenuează mult başii iar ca rezultat membrana se mişcă foarte uşor.

Oricum, chiar şi cu difuzorul testat în afara boxei, nu trebuie să se audă acel zgomot mecanic.Cum spunea colegul Mircea, vedeţi să nu se lovească chiar firele leonice de membrană, mai ales dacă sunt mai lungi.

Link spre comentariu

Am cautat acel difuzor Beyma (30Hz la 5kHz) si e un fel de midwoofer, cel mult un woofer.

In nici un caz nu e un difuzor de subwoofer. Un subwoofer dedicat este mai curand 30-500Hz.

Deci, sa nu te astepti la o imbunatatire in raspunsul la joase. 

Credeam ca firele le-ai verificat deja. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Florin_Eusebiu a spus:

franzm ! Dar atunci cat semnal suporta , pana cand incepe sa vibreze membrana odata cu acele distorsiuni ? pai atunci doar nu o avea doar 15W ? difuzorul cantareste 4 kg , magnetul are diametru de 14 centimetri - ce putere crezi ca este la o asemenea dimensiune?  Eu nu cred sa aiba treaba cutia ..in cutie suna ''ca in cutie'' si amplificat ..din contra, il dai tare si se aude ''bine'' .. adica nu prea iti mai dai seama de acele interferente din cauza rezonantei cutiei ! Din cate am vazut pe Youtube,  cum verifica fabrica difuzoarele dupa constructie , sunt puse pe un banc in aer liber cu semnal sinusoidal maxim , tocmai ca sa observe anumite probleme de sunet la vibratia membranei

îmi pare foarte rau, dar eu nu am la baza universitatea youtube ci am construit difuzoare de la zero, la mama lor în fabrica. In doua fabrici, mai exact. Una dintre ele fiind cândva cel mai mare producator OEM european. Asa ca va las sa descoperiti ce este "acoustic suspension" si ma retrag în coltul meu de rai. Si cu oleaca de calcule elementare, plecând de la parametri difuzorului, puteti sa determinati singur, ce semnal sinusoidal maxim suporta fara cutie.

Si la asta pe care îl aveti, asa fara date tehnice, se pot face niste masuratori edificatoare.

Editat de franzm
Link spre comentariu
26 minutes ago, Florin_Eusebiu said:

Nu ,  nu am gasit pe internet specificatiile acestui difuzor si nici la subwoofer pe site !  Difuzorul este un krk model WOFK10203 . 

Din ce zice internetul, e un woofer pentru monitoare. Costa in jur de 50$ pe eBay. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Florin_Eusebiu a spus:

eu testez difuzorul afara din cutie

Pai atunci exact asta s-ar putea sa fie buba! E un difuzor cu membrana de compresie, adica pe membrana trebuie sa fie presiune. Astea sunt difuzoare care merg pe incinte perfect inchise. Pune difuzorul intr-o incinta inchisa perfect si refa testele.

Am avut astfel de difuzoare, bulgaresti, erau 900 lei bucata, prin anii 80. In aer, faceau tare urit, dar când le-am inchis in incinta, au mers perfect.

Link spre comentariu

Adevarat ca anumite difuzoare sunt pentru incinta inchisa sau BR. 

O incinta de subwoofer e deschisa, nu prea are ce sa-i faca, daca o inchide atunci creste rezonanta cutiei si nu mai e subwoofer. 

Daca insa difuzorul nu poate, atunci nu poti sa faci bici din el. 

Eu nu sunt lamurit cum face difuzorul in cutia lui. Face urat rau, sau doar la puteri mari? 

Link spre comentariu
La 14.09.2021 la 20:21, Mircea a spus:

Eu nu sunt lamurit cum face difuzorul in cutia lui. Face urat rau, sau doar la puteri mari? 

Am scris de cateva ori mai sus , ca difuzorul odata montat in cutia lui , nu mai poate fi auzit cu acea distorsiune din cauza ca se aude cu totul diferit bassul acolo - adica devine mult mai amplificat , cu rezonanta cu nustiu ce - eu cred ca stiti foarte bine diferenta de sunet la un difuzor bagat in incinta , si scos sa cante in aer liber . Dar va spun un lucru clar : difuzorul este al subwooferului original ,  care are un amplificator special creat pentru difuzorul acesta --este in clasa D , cu sursa in comutatie, cu limitator pe iesirea RMS , adica nu-i da tensiune mai mare decat poate difuzorul sa suporte , etc, in concluzie , totul e calculat de fabrica,  tot lantul se pupa , este cutie bass-reflex cu woofer de reflex . Dar inca odata repet - aici nu vorbim despre cutii, felul cum se comporta in cutie difuzorul ...eu vreau sa vad unde este problema cu acea distorsiune atunci cand difuzorul canta in aer liber !   

In concluzie, la voi face asa ? Puteti sa faceti genul acesta de test sa vedem daca la voi face la fel ? 

La 14.09.2021 la 19:58, validae a spus:

Oricum, chiar şi cu difuzorul testat în afara boxei, nu trebuie să se audă acel zgomot mecanic.Cum spunea colegul Mircea, vedeţi să nu se lovească chiar firele leonice de membrană, mai ales dacă sunt mai lungi.

Da , corect domnul Validae , asta incerc sa demonstrez aici ! Sa lasam la o parte testul in cutii, nu avem treaba in acest thread cu nici un fel de cutie !  Firele leonice din pacate nu se pot observa daca atinge membrana , din cauza ca vibreaza foarte rapid ,mai ales pe sinus in 45 hz, si nu imi pot da seama daca atinge undeva ! O sa incerc totusi o filmare in slow-mo 

La 14.09.2021 la 20:11, Mircea a spus:

Am cautat acel difuzor Beyma (30Hz la 5kHz) si e un fel de midwoofer, cel mult un woofer.

In nici un caz nu e un difuzor de subwoofer. Un subwoofer dedicat este mai curand 30-500Hz.

Deci, sa nu te astepti la o imbunatatire in raspunsul la joase. 

Si acesta este tot un woofer , cam tot pe acolo interval 40-5khz...   Oricum sub-basii dedicati in acele frecvente de doar 30-500 , nu cred sa fie atata de mici , la 10'' ,  sunt peste 15'' oricum . Astea ce discutam noi aici , sunt jucarii consumer 

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Marea intrebare: la ce foloseste testul in aer? Daca pus in cutie nu face acele falfaieli.

S-a zis mai sus: nu se fac teste in aer liber la puteri mari si fiecare difuzor este, prin conceptie, pentru incinta inchisa sau BR. Unele difuzoare se preteaza la ambele tipuri de incinte. 

Ai intrebat, raspund: difuzoarele mele din incintele inchise nu falfaie. Singurul difuzor de a falfait era intr-o incinta BR si era de provenienta necunoscuta. 

Link spre comentariu
Acum 17 minute, Mircea a spus:

Marea intrebare: la ce foloseste testul in aer? Daca pus in cutie nu face acele falfaieli.

S-a zis mai sus: nu se fac teste in aer liber la puteri mari si fiecare difuzor este, prin conceptie, pentru incinta inchisa sau BR. Unele difuzoare se preteaza la ambele tipuri de incinte. 

Ai intrebat, raspund: difuzoarele mele din incintele inchise nu falfaie. Singurul difuzor de a falfait era intr-o incinta BR si era de provenienta necunoscuta. 

Deci nu falfaie deloc cand le scoateti afara din cutie  ? Acelea pentru incinta inchisa , trebuie sa aiba cursa si mai mare , deci s-ar observa imediat orice distorsiune la vibratie, daca este scos afara.   Pai tocmai aici cred ca este o problema la ''Marea intrebare''  - ce este defapt acel falfait si de ce isi bate joc de mine ? Ce muzica sa mai ascult amestecata cu asta , daca in acest test, difuzorul se aude in asa hal ? Pe mine ma minte cutia , daca el defapt are acea distorsiune , iar in cutie o mascheaza .  Cum a spus domul validae :  cu difuzor scos din cutie, nu trebuie sa se auda acea distorsiune . Pai trebuie sa se auda clar pana la capatul puterilor,  nu?? altfel ce difuzor e?

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Difuzoarele de cutie deschisa au cursa mai mare. E invers fata de ce crezi

Daca nu auzi falfaielile... este pentru ca nu sunt. Simplu!

Repet si cu alte cuvinte: un difuzor in aer e stresat mai mult decat in cutie, fie ea inchisa sau deschisa. Exista niscai compresie acolo, care ajuta membrana sa nu depaseasca Xmax. Exista ceva teorie aplicata in constructia unei boxe, nu doar tamplarie.

Link spre comentariu

Încă cineva care încearcă sa descopere roata.

Asa, ca ideie, cum se măsoară parametrii unui difuzor? În ce condiții și dece? 

PS: am ascultat sunetul și pe boxele mari (inițial ascultasem pe difuzor telefonului). 

Sunetul este de membrana neincarcata acustic ce ajunge la limita de excursie, nu neapărat de difuzor defect.

Măsoară cu un multimetru TRUE RMS sau un osciloscop cit este tensiunea la bornele difuzorului. Tu zici 15W eu cred ca ai peste 20-40 VRMS la borne. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pentru claritate, 20Vrms pe 8R inseamna 50W, pe 4R inseamna 100W.

40Vrms pe 8R inseamna 200W, pe 4R inseamna 400W.

Chiar si 50W in aer streseaza poate ireversibil un difuzor de "100W" la frecvente joase. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări