Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

distorsiuni mecanice woofer ?

Florin_Eusebiu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 272
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florin_Eusebiu

93

• Mircea

57

• merck

39

• sesebe

32

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Apasa, cu trei degete, cit mai uniform si pe centru, membrana difuzorului, cat permite excursia membranei. Nu ar trebui sa se auda nici un zgomot de frecare. Daca se aude, acolo e problema. Din ce aud eu, acolo e zgomot de frecare bobina/intrefier. Posibil spire desfacute, joc bobina pe suport, descentrare bobina/membrana.

Link spre comentariu

Difuzorul ala nu freaca. Am avut, cred ca-l mai am, si eu unul de fâlfâia asa si nu freca. O chinezarie ieftina. Initial am crezut ca şuiera portul de bass reflex.

Am sugerat un test cu baleiere de frecventa, ca sa se vada cum fâlfâie numai la anumita/e frecvente, ceea ce exclude ceva pur mecanic. 

Link spre comentariu

Interesant zbarnait......mai ales ca se accentueaza la astupare .

Totus as inclina ca este descentrat catva ,elementul de centrare slabit , la astupare aerul mai apasa putin intr-o parte si fenomenul este mai intens.Dar am vazut si : domul din fata era 50% dezlipit , dar nu se vedea practic nimic .la functionare sa indeparta si la cursa inversa lovea de con ,scotea un zbarnait groaznic.Putin prenadez si a trecut.....

Unele defectiuni sunt simple altele necesita studiu mai aprofundat.....

Link spre comentariu

Deci intelegeti :  difuzorul este impecabil , este curat lacrima , subwooferul este nou, in garantie... nu are mizerie pe la bobina, nustiu ce alte ciudatenii ,  iese din calcul frecarea bobinei sau altceva . Pur si simplu cand vibreaza peste 10% din putere , se aude acel barait peste bassul original si vreau sa aflu ce e cu el 

Am reeditat videoclipul si aveti la sfarsit sunetul bassului original din melodie . Puteti face acest test, dar numai cu difuzorul scos din cutie iti dai seama daca acele  interferente apar peste banda.

https://www.youtube.com/watch?v=KR0RhAyoEHE&t=2s

sesebe  !  Posibil sa fie defect, dar voi afla asta in acest fel : am comandat un difuzor nou, Beyma 10BR60V2  care este tot woofer de 10'' pe 8 ohmi si 100W . Am sa-l leg la amplificatorul subwooferu-lui si observ imediat daca are aceleasi simptome .  Semnalul ajunge curat , deoarece l-am probat si pe alt amplificator profesional cu limiter cu tot ce trebuie, cu melodia taiata la 150Hz din crossover , si are aceleasi simptome . Si melodia este curata, am pus un track original WAV, de house care are 60 Mb - 5 minute.   Am facut test si cu semnal sinusoidal  intre 40 si 50 hz , pentru ca acolo este defapt si beat-ul melodiei respective din test , dar la sinusoidal se aude mai bine acea distorsiune mecanica atunci cand membrana vibreaza mai tare , cam dupa 15% putere volum, sa zicem , insa pe melodia respectiva, se aude dupa 5% vibratie

Vedeti , le fel se intampla si aici :
https://www.avforums.com/threads/subwoofer-flapping.2263633/

icar !  ''Pare un zgomot de membrana rupta.''   Da exact !..dar nu este nimic rupt, ba chiar difuzorul nici nu are rodajul facut , se simte si la spider ca este foarte tare !  Nu are treaba cu boxa (citeste ce am scris la inceput) - deci eu testez difuzorul afara din cutie , pentru ca in cutie nu prea iti dai bine seama de sunetul acela , dar el exista defapt la difuzor.  Am apasat uniform exact cum spui si nu se aude nici o frecare , ba din contra daca observi poza de la sfarsitul videoclipului, bobina este chiar departata de acel fier, cred ca are chiar 2 milimetri departarea ! Nu este zgomot de frecare bobina/intrefier , eu cred ca este zgomot cauzat de aerul care circula prin acele orificii sau direct din ansamblu con-spider-bobina, posibil chiar cauciucul de la suspensie. Cu Beyma 10BR60V2 o sa vad daca se aude la fel 

Mircea :  da , practic difuzorul fâlfâie si se simte ca un ventilator mai ales pe sinusoidal dupa 15% volum . Adica nu percepi sunetul acela de 40-50 Hz adevarat, decat sub 6% volum cand membrana vibreaza foarte, foarte putin.  Se aude pur si simplu ca un ventilator cum vibreaza dupa ce dai volumul peste 10% ( vezi videoclipul)  . E posibil sa treaca peste puterea lui ''muzicala'' atunci cand apar acele interferente dupa 10% volum ? "woofer flapping" este ceva normal, sau un defect din fabricatie ?  El are o cursa destul de lunga la membrana, cred ca undeva la 1.5--2 cm. Nota :Amplificatorul lui, nu furnizeaza mai multa tensiune decat poate duce difuzorul !!   Astept sa ajunga Beyma, si imediat vad daca are acelasi simptom.  

https://www.youtube.com/watch?v=M1m0WZh5-yc

Poate ca multe difuzoare au acest simptom , puteti sa verificati si voi la ale voastre... mai scrie Ciprian Alexandrescu pe forum aici despre aceasta problema la un difuzor :  
https://www.elforum.info/topic/3980-difuzoare-kevlar-sal/

franzm ! Dar atunci cat semnal suporta , pana cand incepe sa vibreze membrana odata cu acele distorsiuni ? pai atunci doar nu o avea doar 15W ? difuzorul cantareste 4 kg , magnetul are diametru de 14 centimetri - ce putere crezi ca este la o asemenea dimensiune?  Eu nu cred sa aiba treaba cutia ..in cutie suna ''ca in cutie'' si amplificat ..din contra, il dai tare si se aude ''bine'' .. adica nu prea iti mai dai seama de acele interferente din cauza rezonantei cutiei ! Din cate am vazut pe Youtube,  cum verifica fabrica difuzoarele dupa constructie , sunt puse pe un banc in aer liber cu semnal sinusoidal maxim , tocmai ca sa observe anumite probleme de sunet la vibratia membranei

alexy !  ScanSpeak 22W/8851T ? pai vad ca acel difuzor pleaca de la 2000 Hz . Eu discut aici despre bass woofer (difuzoare intre 30-2000 Hz) . Deci la tine se aude curat 40 Hz pe sinusoidal in Xmax ,  fara alte fâlfâieli sau bazaituri ? Scoate-l afara din cutie si fa testul ca sa-mi zici sigur de asta.

La 14.09.2021 la 15:14, Mircea a spus:

Difuzorul ala nu freaca. Am avut, cred ca-l mai am, si eu unul de fâlfâia asa si nu freca. O chinezarie ieftina. Initial am crezut ca şuiera portul de bass reflex.

Am sugerat un test cu baleiere de frecventa, ca sa se vada cum fâlfâie numai la anumita/e frecvente, ceea ce exclude ceva pur mecanic. 

Posibil sa fie constructia proasta - ca idee, tot subwooferul avea un pret de aprox. 1800 lei in magazin  ( deci din fabrica a plecat cu mult mai putin) Pai el defapt  fâlfâie incepand de la 10% volum, cand membrana abiaincepe sa vibreze putin - dar atentie : in cutie , acel 10% se aude destul de tare ! Nu cumva asta este smecheria lor ? Declara cumva puterea muzicala data de difuzor in incinta , dar nu in realitate , cu el scos afara adica ?  imi amintesc de boxele acelea rusesti Kastan ,din copilarie, care la fel , cand le scoteai difuzorul de bass afara , se auzea un zbarnait rau detot cand incepea sa vibreze putin membrana -pana acolo defapt era puterea lui muzicala  maxima , si dupa aia incepeau numai distorsiuni nenorocite 

Mircea  - am gasit filmarea cu difuzorul acela de bass din boxele rusesti Kastan ! :ras:  Exact la fel se intampla si la acela, de la o anumita putere in sus ! Nu inteleg ce e cu asta !... este ori distorsiune cauzata de puterea excesiva care nu o mai suporta difuzorul , sau este o vibratie a conului din cauza constructiei proaste ?? La voi se intampla asa ceva ?? 

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Florin, e greu de estimat cu urechea ca ai 6, 10 sau 15% din putere.

Astfel de estimari se fac dupa ce masori ce tensiune ai pe sarcina (osciloscop sau voltmetru AC). Deci, faptul ca tu crezi ca ai doar 10% e irelevant.

Ai verificat starea firelor in spatele membranei? Sunt dezlipite din membrana, sunt lungi si pot lovi prin vibratie membrana?

Spui de Xmax de 1,5-2mm, n-am cautat fisa difuzorului tau, de unde ai valoarea asta? Tot asa, vorbesti de 30 la 2000, pare woofer, nu chiar sub-woofer.

E in garantie subwooferul?

Link spre comentariu

Mircea , am verificat totul - este la locul lui , arata nou nout !  Da , subwooferul are garantie . Dar uite ce spun : cu el montat in cutie, nu se percepe distorsiunea aceea ,mai ales cand il dau volum peste sfert,  in cutie pur si simplu se aude bass bubuit din ce in ce mai tare in functie de volum ! Eu l-am scos afara pentru acest test, tocmai ca sa vad cum reactioneaza , pentru ca am mai patit si la alte difuzoare chestia asta si nu-mi place . Trebuiie sa sune normal pana la cursa maxima, nuu , altfel despre ce sunet bun vorbim aici ??!  Poate multi dau tare in ele si se intampla sa distorsioneze asa defapt in incinta fara sa-si mai dea seama?

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu
4 minutes ago, Florin_Eusebiu said:

Mircea  - am gasit filmarea cu difuzorul acela de bass din boxele rusesti Kastan ! :ras:  Exact la fel se intampla si la acela, de la o anumita putere in sus ! Nu inteleg ce e cu asta !... este ori distorsiune cauzata de puterea excesiva care nu o mai suporta difuzorul , sau este o vibratie a conului din cauza constructiei proaste ?? La voi se intampla asa ceva ?? 

Sa nu comparat spectrul muzicii actuale cu ce muzica se ascults cand a fost Kashtanul produs. Muzica actuala merge mult mai jos in frecventa si prelucrarile digitale accentueaza joasele. Periculos de mult pentru anumite difuzoare.

Ca sa raspund la o intrebare precedenta: difuzorul ala de falfaia era de 100W si costase 10$. Cred ca spune totul. N-am investigat prea mult de ce falfaia. Eu folosesc difuzoare ieftine la testele de anduranta ale amplificatoarelor construite de mine. Au SPL mediocru si nu ma doare daca crapa, dau in ele cat poate ampliful ca sa vad cum se comporta ampliful in situatii dure. Daca trece testul, apoi pupa boxele de auditie.

Link spre comentariu
Acum 18 minute, Mircea a spus:

Ca sa raspund la o intrebare precedenta: difuzorul ala de falfaia era de 100W si costase 10$. Cred ca spune totul. 

In nici un caz - acesta al meu sigur este un difuzor de minim  5-600 lei , pentru ca tot subwooferul a costat 1800  .   Acum, ca s-o gasi cu 10$ la mana a doua, asta e altceva

In concluzie, din ce stii tu , toate difuzoarele au chestia asta ?. adica si alea scumpe din boxe profi ? Un B&C de exemplu care merge la 45 Hz in aer liber, face la fel pe muzica asta grea cu bass modern ?   Maine primesc difuzorul Beyma , sunt curios sa vad daca face la fel 

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Nu e un comportament normal, toti au zis deja pe topic aici.

Insa, repet perceptia ta despre volum sau unde trebuie sa fie butonul de volum, nu are nimic de a face cu puterea pe care o suporta difuzorul. Chiar nu exista o corelatie universal valabila.

Eu nu ascult muzica cu joase foarte multe, doar la teste mai pun cate o melodie. Altfel, daca nu dadeam in dusmanie cu joase in acel difuzor, nu zic ca suna exceptional, dar nu falfaia.

Link spre comentariu

In concluzie : pana unde este sunetul clar al unui  difuzor ? pana unde apare acea distorsiune (baraiala) daca simte ca primeste volum in dusmanie ?

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări