Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

distorsiuni mecanice woofer ?

Florin_Eusebiu

Postări Recomandate

Acum 28 minute, Florin_Eusebiu a spus:

Ok, mersi mult . Vreau sa mai stiu , cum calculez voltajul necesar in functie de specificatiile difuzorului , adica cati volti suporta maxim pana in pragul de distorsiuni !  Cum calculez asta ?

D7664E52-585C-4E65-86D5-5116CB31FE2F.jpeg

Nu exista asa ceva. Puterea la care rezista un difuzor nu este un parametru fix clar definit.

Dupa cum au spus si colegii, puterea maxima este definita de fiecare producator asa cum crede el de cuviinta pt ca acea putere maxima nu este un parametru fix ci depinde foarte foarte mult de felul cum este utilizat in practica, ce tip de incita este folosita, la ce frecventa este acordata ETC ETC.

Ti-am dat acum citeva pagini citeva exemple calculate chiar de producator, in speta Eminence. Ei trec ca putere maxima puterea ce duce la distrugerea termica a bobinei DAR niciodata nu trebuie sa atingi acea putere. De obicei puterea maxima este cea la care amplitudinea deplasarii membranei atinge Xmax. Cind membrana depaseste ca deplasare Xmax dar nu atinge Xdamage difuzorul distorsioneaza din ce in ce mai mult. Daca deplasarea membranei depaseste Xdamage atunci difuzorul se distruge mecanic inainte sa se atinga puterea maxima. 

Deplasarea membranei este determinata de tensiunea/curentul aplicat bobinei si de rezistenta mecanica pe care o opune membrana combinata cu bobina. O parte din forta cu care se opune deplasarii membrana/bobina este data de forta electro-mecanica determinata de motor forta care este constanta indiferent de cutia in care este pus difuzorul si este specificata clar in datasheetul difuzorului, si o parte din rezistenta aerului din fata membranei si din spatele membranei. 

Cum deplasarea aerului din fata membranei este un lucru util noua si reprezinta sunetul pe care vrem noi sa-l obtinem inseamna ca putem umbla/modifica rezistenta aerului din spatele membranei. Cu cit rezistenta aerului din spatele membranei este mai mare cu atit deplasarea membranei este mai redusa si atunci difuzorul poate primi mai multa putere electrica pina la atingerea Xmax. 

Arta creerii unei boxe este sa folosesti cit mai eficient aerul din fata membranei simultan cu rezistenta aerului din spatele membranei astfel incit de obtii distorsiuni minime dar eficienta maxima audio.

Sint doua cerinte care se bat cap in cap si de asta zic ca este o arta. Pt distorsiuni minime trebuie sa ai deplasare minima a membranei care se obtine prin rezistenta cit mai mare a aerului din spatele membranei dar pt eficienta audio maxima membrana trebuie sa se deplaseze cit mai usor ceea ce contravine cu cerinta anterioara.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 272
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florin_Eusebiu

93

• Mircea

57

• merck

39

• sesebe

32

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 15 minute, Florin_Eusebiu a spus:

Ok, mersi mult . Vreau sa mai stiu , cum calculez voltajul necesar in functie de specificatiile difuzorului , adica cati volti suporta maxim pana in pragul de distorsiuni !  Cum calculez asta ?

Greu! Eu iti aratceva aproximativ  si tu apoi iti faci calcule in functie de ce frecventa vrea muschiu tau. 

Aici aici un grafic:

http://www.loudspeakerdatabase.com/Beyma/10BR60_V2

si pe el ai 3 curbe: verde - impedanta difuzorului, rosu - SPL max, si albastru SPL-ul la 1W.

Sa zicem ca vrei sa stii tensiunea sinusoidala maxima suportata la 100Hz . Ma duc pe grafic si citesc la 100Hz

- pe curba albastra 90dB

- pe curba rosie 112dB

- pe curba verde 7,6ohmi

@Mircea ti-a pus un link unde era o formula: Max SPL = Sensitivity + 10*Log(Watts). Incep sa folosesc formula:

Max SPL = 112dB pentru 100Hz

Sensitivity = 90dB

si inversul log este 10x

deci Watts = 158W

Acum ca stiu puterea si stiu impedanta la 100Hz aflu tensiunea = radical(158*7,6) = 34,65V rms

Daca ma mut la 40Hz atunci obtin:

Watts = 25W si am impedanta de 22,8ohmi => tensiunea = 23,87V rms

Deja cred ca inghiti in sec cand vezi ca la 100Hz puterea pe care o suporta difuzorul este de 158W si la 40Hz este doar de 25W :85.

Link spre comentariu
Acum 43 minute, merck a spus:

Greu! Eu iti aratceva aproximativ formula:

Max SPL = 112dB pentru 100Hz

Sensitivity = 90dB

si inversul log este 10x

deci Watts = 158W

Acum ca stiu puterea si stiu impedanta la 100Hz aflu tensiunea = radical(158*7,6) = 34,65V rms

Daca ma mut la 40Hz atunci obtin:

Watts = 25W si am impedanta de 22,8ohmi => tensiunea = 23,87V rms

Deja cred ca inghiti in sec cand vezi ca la 100Hz puterea pe care o suporta difuzorul este de 158W si la 40Hz este doar de 25W :85.

Asta am vrut sa arat in graficul din pozele mele ! Se poate calcula si acolo pe site , daca nu depaseste linia rosie de cea albastra , iti arata exact in ce voltaj ai liniaritatea . Dar eu vroiam sa aflu unde se aud defapt distorsiunile sunetului in difuzoare , ca sa stiu in ce voltaj maxim anume pot sa ascult boxele ( cu specificatiile de watti rms date de producator )fara sa imi bage distorsiuni peste sunetul original . Multi au ars difuzoare din cauza ca nu stiu cat trebuie sa dea in boxe maxim

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Eu cred ca omul, fie nu cunoaste niste termeni, fie ii incurca grav. Ca una e impedanta, variabila cu frecventa, si alta e rezistenta ohmica. Variind impedanta, variaza o gramada de factori, printre care si distorsiunile. Apoi, ce intelege prin distorsiuni? Faptul ca membrana zdrangane, cu difuzorul in aer? E greu de inteles ca amumiti parametri, la un sistem atit de variabil, sunt dati in anumite conditii? Pune aceeasi intrebare fara sens, cu câti volti distorsioneaza. Cu 2, e bine?

Iar se va supara, dar, mai ales dupa ultima postare, imi aduce aminte de chestia cu piatra.

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 5 ore, icar a spus:

Cu 2, e bine?

Iar se va supara, dar, mai ales dupa ultima postare, imi aduce aminte de chestia cu piatra.

Este bine , da! Cu ce sa ma supar eu ? Nu ma supar cu nimic stai linistit , oricum este usor sa jignesti pe cineva prin scris la distanta , dar nu stiu cum o fi daca o faci cand esti fata in fata cu cine nu cunosti ! Eu am discutat aici de niste lucruri , si la asta ma asteptam cu raspunsuri , dar daca unii au educatia si comportamentul care il au , asta nu e treaba mea despre problema lor cu viata !

Acum 6 ore, merck a spus:

Serios ?  Nu cam  72 wati la 40 Hz ??   Inseamna ca un amplificator de 100w in 8 ohmi, il arde imediat cu volum la 3 sferturi in 40Hz 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Florin_Eusebiu a spus:

Care este curentul necesar pentru Xmax in specificatiile lui ? Acolo sus unde scrie 2.83 volti la 90.6 dB ?  Explica-mi te rog cati volti merg  bagati in difuzor pana ajunge in prag de distorsiuni .

Static, adica în curent continuu, la 0,88A bobina deja nu mai umple complet întrefierul. La 1,144 A ai atins xmax. Repet, sunt valori de curenz continuu. Dinamic, din cauza maselor care intervin si a cuplajului cu mediul (acest cuplaj este cel care îti da în cele din urma puterea acustica si randamentul) valorile vor fi mai mari. Cât exact, asta te las sa deduci singur; eu nu dau totul din casa. Ca, vorba d-lui D. Self, am o familie de hranit si-mi place sa manânc bine (nu mult).

Si vezi ca nu este data masa magnetului ci a întregului circuit magnetic (magnetul e scump, fierul e ieftin).

Si acuma o paranteza:

Notiunea de watt RMS si-a gasit drumul si într-un standard american. Povestea din spatele acestui fapt se gaseste si pe net (sub forma anecdotica si numai jumate de adevar).

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 29 minute, icar a spus:

Cum poti acuza de lipsa de educatie niste oameni care si-au pierdut timpul sa-ti explice ceva, desi intrebarile au fost puse total aiurea?

Eu m am referit la cel care jigneste , adica nu discuta strict despre lucrurile respective din subiect  !  Iti convine sa te jigneasca cineva aici pe forum fara nici o legatura cu discutia ? Pentru ca eu nu am scris nicaieri "esti prost"... esti nustiu cum la nimeni ! Am scris ca cine jigneste o persoana anume din forum, nu are legatura cu lucrurile ce se discuta acolo , si asta arata educatia lui . Este ca si cum tu intrebi pe cineva , care il vezi ca mananca o ciocolata , cum este la gust ciocolata aceaa, poate sa-ti cumperi si tu ..iar el iti raspunde : esti prost daca nu stii ce gust are , dar mai stai ca iti spun imediat ce gust !

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Florin_Eusebiu a spus:

Asta am vrut sa arat in graficul din pozele mele ! Se poate calcula si acolo pe site , daca nu depaseste linia rosie de cea albastra , iti arata exact in ce voltaj ai liniaritatea . Dar eu vroiam sa aflu unde se aud defapt distorsiunile sunetului in difuzoare , ca sa stiu in ce voltaj maxim anume pot sa ascult boxele ( cu specificatiile de watti rms date de producator )fara sa imi bage distorsiuni peste sunetul original . Multi au ars difuzoare din cauza ca nu stiu cat trebuie sa dea in boxe maxim

Despre care site vorbesti? 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Florin_Eusebiu a spus:

Serios ?  Nu cam  72 wati la 40 Hz ??   Inseamna ca un amplificator de 100w in 8 ohmi, il arde imediat cu volum la 3 sferturi in 40Hz 

La 40Hz pe grafic am impedanta de 22,8 ohmi. Daca tu vorbesti de 100W pe 8 ohmi => o tensiune de radical(100*8) = 28,28V. Daca vin cu 28,28V pe o impedanta de 22,8 ohmi am fix 35W. 

Tu cum ai ajuns la 72W la 40Hz?

P.S. Mai bine, eu om batran sa caut in urma ca ti-e lene tie sa faci un copy paste!

Acum 4 ore, franzm a spus:

Notiunea de watt RMS si-a gasit drumul si într-un standard american. Povestea din spatele acestui fapt se gaseste si pe net (sub forma anecdotica si numai jumate de adevar).

Pe net se gasesc multe informatii, dar unii prefera sa se uite la clipuri pe youtube.

Eminence does not associate a watts rating with “RMS.”  RMS pertains to voltage or current, but “RMS watts” is an erroneous term.  The music program rating is always twice the continuous rating.  It is a higher rating because music has many peaks and dips and is not as abusive as a continuous signal. 

Normal ca daca nici nu stie cei ala RMS = Root Mean Square nu-l zgarie pe creier sa tot repete o prostie :85

Pentru tensiune (si pentru curent) avem:

561-rms-formula-ing.png

561-170v.png

Acum ca se vede de unde apare radicalul si stiind ca puterea P = U*I speram sa nu mai auzim de aberatia W rms!

Link spre comentariu

Eu am ajuns prin calcul in functie de Xmax.. asa cum arata diagrama pe site !  Din ce am inteles eu aici , Xmax inseamna pragul in care difuzorul se aude clar, normal , fara probleme , ookay ?  Deci la 40Hz acolo in pragul de Xmax, am un voltajul care l-am scris !  Daca nu e bine nici asa , lasati-o asa...

Recapitulam scurt , si cu asta o sa terminam acest thread , fara suparari 

1. Xmax , inseamna cursa maxima pana in pragul de distorsiuni (sau distorsiuni mecanice, sunet murdar, etc) ? 
2. Voltajul regleaza tot in functie de specificatiile Xmax (legat cu frecvente, presiune, etc) ?

Ps :daca nu va place RMS ,  putem spune AES

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Florin_Eusebiu a spus:

Recapitulam scurt , si cu asta o sa terminam acest thread , fara suparari 

1. Xmax , inseamna cursa maxima pana in pragul de distorsiuni (sau distorsiuni mecanice, sunet murdar, etc) ? 
2. Voltajul regleaza tot in functie de specificatiile Xmax (legat cu frecvente, presiune, etc) ?

La nivelul tau, poti considera ca 

Citat

Xmax , inseamna cursa maxima pana in pragul de distorsiuni

Cum ai depasit acel Xmax cum vei auzi in difuzor baraiala (distorsiuni). Dupa cum ai vazut Xmax nu este batut in cuie pentru toata banda de frecventa 20Hz-20kHz. Cu cat te apropii de 20Hz cu atat Xmax scade. 

Deci daca tu vrei sa pastrezi 35V la bornele difuzorului, in plaja de frecventa 27-69Hz vei avea distorsiuni. Cum ajungi la 70Hz distorsiunile vor dispare. 

ATENTIE cele de mai sus sunt valabile daca difuzorul il pui intr-o incinta inchisa cu dimensiunile exterioare: 79cm x 24cm x 30cm. Daca tii difuzorul in mana ai sa ai alte rezultate. Nu-i greu sa faci rost de niste pal sa construiesti cutia si apoi sa te convingi ca asa sta treaba. 

Putem accepta si formularea ca "Tensiunea (si frecventa acesteia, ca doar nu pui 35V DC la borne ci sinus de frecventa f) aplicata la bornele incintei este cea care "regleaza" tot".

Acum 1 oră, Florin_Eusebiu a spus:

merk imi arata un grafic ( ce e drept , real) cu niste parametrii - avem acolo un avion care la 50 metri de tine , propaga 140 dB  !  Ai fost sa asculti un avion la 50 m de el cand aterizeaza ?? Eu , da !   Eee... care este treaba : Medicina spune ca urechea umana este limitata in niste presiuni sonore , care sunt cam pe alaturi de specificatiile din boxe !! Adica pe scurt , cam

ce boxe crezi tu ca iti reda 140 dB adevarati , la 50 metri de tine , si sa se auda exact ca acel avion ?? 

E greu sa intelegi ca acolo nivelul de sunet este specificat fara prea multe detalii? Nu toate motoarele cu reactie la distanta de 50m produc o presiune sonora de 140dB, asa cum nu toate difuzoarele sunt identice. Faptul ca nu s-a specificat clar parametrii motorului nu inseamna ca informatia este falsa. 

Daca te dai mare cunoscator de presiune sonora la avioane, afla macar ca nu la aterizare ci la decolare motorul cu reactie produce mai mult zgomot.

Ti-am mai explicat ca difuzoarele sunt masurate la 1m distanta si deja daca ma duc la 2 metri am SPLmax-6dB si daca ma duc la 4 metri fata de boxa am SPLmax - 12dB. Am pus doua grafice cu difuzoare B&C care ajungeau sa aiba SPLmax de 129dB insa asta LA 1 METRU DISTANTA DE INCINTA! Daca ma departez la 10 metri de incinta am 129dB - 20dB = 109dB.

Stiu ca s-au construit difuzoare foarte mari:

96e5e6a063d7c018f532a1380b6cb4ee.jpg

33-33-inch-Super-heavy-subwoofer-Bass-sp

312899b67dadd8ff795e4f45cf9a5332.jpg

insa nu am gasit specificatii ca sa imi fac o idee de presiunea sonora pe care o pot face la 50 de metri. 

Link spre comentariu

Eu ce spun ?? Cand aterizeaza .. cand decoleaza are mai mult , normal ! Le-am auzit pe alea de razboi la parada din Constanta .  Atunci de ce toti spun ca multe specificatii de boxe sunt mincinoase ? Ti-am dat exemplu cu FBT Himaxx si puterile declarate de ei . Nu mai spun de Behringer si alte petarde chineze

Editat de Florin_Eusebiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări