Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema potentiometru de volum amplificator Akai


Andriipopa75

Postări Recomandate

Bună ziua, am o problemă cu potențiometrul de volum la un Akai AM-37 (problema observată pe forumuri si la AM-47, AM-57 si AM-67), respectiv la volum mic (max 10 grade din cursa potentiometrului) se intrerupe sau se aude cu fasaieli si mai incet canalul stanga. Daca maresc volumul , dispare problema.

Am observat de asemenea ca potentiometrul opune foarte putina rezistenta la invartire . In primele 5 grade de răsucire nu se aude nimic apoi creste volumul foarte brusc (și tare) (comparat cu celalalte amplificatoare ale mele) . Amplificatorul așa l-am luat, deci nu știu cum se comporta anterior.

Potentiometrul in cauza este un Alps 16 100KAX2 , similar la aspect cu potentiometrele de duzina , de 6 lei.

 

In cazul in care v-ați intalnit cu situații similare, trebuie inlocuit potentiometrul sau doar reconditionat ?

Vă mulțumesc anticipat.

Andrei

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Andriipopa75

    3

  • sesebe

    2

  • misuraelectronic

    2

  • Mircea

    1

Mai intii si mai intii cumperi una bucata spray pt curatat potentiometre . Dupa aceea injectezi cu tubul subtire aferent spray-ului citeva fis-fisuri in interiorul potentiometrului . Lasi 5...10 minute , repeti apoi toata manevra de mai sus .Stergi apoi mizeria rezultata cu o cirpa curata ...pui totul la loc ...si bagi aparatul in priza . Daca s-a eliminat problema initiala ...inseamna ca a fost doar mizerie . Daca nu ...atunci e cam  nashpa . Trebuie sa vezi daca ai sau nu prize pt corectie fiziologica pe potentiometru .Daca ai prize , atunci este super-nashpa , pt ca va fi ff greu sa gasesti concret asa ceva . Daca nu ai prize...atunci treaba e mai roza ...eu as merge , totusi pe Alps , sau Piher , sau Meggit ...nu pe stifturi china de 2 bani ...

Link spre comentariu

Problema rezolvata .

Demontat fata, subfata si curatat potentiometrele/comutatoarele .

Potentiometru de volum (neoriginal, liniar de 50KO in loc de logaritmic de 100 KO) inlocuit .

Sursa problemei era comutatorul de DIRECT/TON (contact imperfect, intrerupea uneori canalul stanga la actionare) , interesant este ca imperfectiunea disparea prin cresterea volumului .

Multumesc pentru sfat.

Link spre comentariu

Este normal ca imperfectiunea sa apara la cresterea volumului. In foile de catalog a componentelor cu contacte se precizeaza atat curentul maxim admis, dar si cel minim admis. De aceea, nu orice intrerupator sau releu este potrivit la semnale mici. Daca se mai si aduna mizerie pe contacte, atunci se inrautateste situatia.

 

Despre acest fenomen (udarea contactelor) se poate citi aici: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wetting_current. Din pacate, in engleza.

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Mersi Mircea, am inteles problema, prin oxidarea contactelor creste rezistenta de contact si intrerupatorul nu mai lucreaza in parametrii initiali .

La urmatoarea curatare, o sa folosesc initial un spray pt deoxidarea contactelor apoi unul care sa le lubrefieze si protejeze.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, misuraelectronic a spus:

Domnu' Sesebe , mai minte omul , dar nici chiar asa . Pentru stiinta dvs , aflati urmatoarele...spray-ul Kontakt60 curata de oxizi si nu lasa nimic  protectiv in urma ...eventual doar panica   ...iar spray-ul Kontakt61 curata de oxizi si lasa in urma un strat protectiv subtire si uleios ...Stratul acela de protectie pe care l-ar lasa , chipurile , Kontakt60 exista doar in visele dvs erotice ...

Confirm si eu asta. K60 este agresiv si daca nu cureti cu WL (alcool izopropilic) dupa un timp apare efectul de coroziune. K61 este varianta urmatoare a lui K60 si protejeaza zona curatata, insa e mai slabut.  Eu folosesc doar Deoxid D5, F5 si G5. Chiar daca un spray e 40€, curat mai multe si mai bine contactele sau potentiometri si tin in timp.,

Link spre comentariu

Fa un experiment simplu si o sa vezi ca am dreptate .Ia o coala A4 , un spray K60 si un K61 . Trage o linie in partea de sus a foii cu K60 si o linie in partea de jos a foii cu K61 . Lasa sa treaca 5 minute si apoi incearca sa treci cu degetul aratator peste fiecare linie de mai sus , evident in mod succesiv .Spre stupoarea generala a intregii audiente  ...o sa vezi ca nu iti ramine nimic pe deget de la dunga de k60 si , respectiv iti ramine degetul uleios de la dunga de K61 ....

Ps ...nu are relevanta faptul ca este trecut ulei mineral alb in compozitie ...important este sa-si faca simtita prezenta ...iar acest lucru nu se intimpla la K60 . Situatia se schimba radical la K61 ...acolo da , treaba este palpabila . 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări