Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ecranare traf de iesire si traf de alimentare

merck

Postări Recomandate

• Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• merck

33

• KISS

19

• icar

14

• Hoffmann

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu anulează nimic . Îl împiedică doar să ”intre” în interiorul camerei spre deosebire de o cușcă Faraday care întrerupe efectiv liniile câmpului electric.

Eu nu contest efectele practice ale ”ecranării” magnetice și, în final, nici utilizarea consacrată a termenului. Termenul nu este însă tocmai propriu. În engleză avem screening și shielding .  

Iată aici o diferențiere a termenilor https://wikidiff.com/screen/shield

În română folosim pentru ambele ecranare (oare cum ar suna scutuire ???) ceea ce, atâta timp cât știm despre ce e vorba, nu e o mare nenorocire.

EDIT Ce prost sunt ! De la scut vine scutire .... Tot un fel de protecție .

Editat de UDAR
Link spre comentariu
La 14.09.2021 la 9:41, sesebe a spus:

S-a desprins un topic nou si nu mai inteleg nimic.

Care-i problema defapt?

Daca trebuie sau nu ecranat?

Cum il ecranam?

Daca se modifica parametrii dupa ecranare?

Vad ca nimeni nu a vrut sa-mi raspunda la intrebarile de mai sus.

Parerea mea, si vreau sa fie clar ca fiind parerea mea proprie si personala nu-i subiect de discutie:

Care-i problema defapt?  Problema este ca unii se cred mai cu mot si considera ca sint detinatorii adevarului absolut.

Daca trebuie sau nu ecranat? Da, trebuie ecranat dar doar atunci cind cimpul generat poate perturba etajele din jurul lor sau, mai ales la cele de semnal mic, daca pot fi influientate de cimpurile din jurul lor.

Cum il ecranam? Depinde pt ce vrem sa ecranam, cimp electric sau electromagnetic. Doar pt cimp magnetic fix se ecraneaza mai rar.

Daca se modifica parametrii dupa ecranare? Da, se modifica dar daca ecranarea este facuta corect si, eventual, se tine cont de modificarea parametrilor la proiectarea lui, modificarea parametrilor este acceptabila.

Link spre comentariu

Din pacate, afirmatia din ultimul paragraf este din categoria misticismului, cata vreme nu are o demonstratie matematica. Nu zic ca nu poate fi adevarata, dar in lipsa explicatiilor...

Link spre comentariu
Acum 56 minute, sesebe a spus:

Daca trebuie sau nu ecranat? Da, trebuie ecranat dar doar atunci cind cimpul generat poate perturba etajele din jurul lor sau, mai ales la cele de semnal mic, daca pot fi influientate de cimpurile din jurul lor.

Cum il ecranam? Depinde pt ce vrem sa ecranam, cimp electric sau electromagnetic. Doar pt cimp magnetic fix se ecraneaza mai rar.

Suntem la sectiunea de lampi, deci ne consideram in cazul cand  "cimpul generat poate perturba etajele din jurul lor" pentru ca nu avem cu ce masura ca sa dovedim ca nu este necesar. Ce este la indemana: se face montajul pe masa cu trafurile la distanta considerabila unul de altul si apoi se incepe apropierea lor pana cand "la ureche" percepem o modificare :57.

La inceput am pus un articol in care se precizeaza ca trebuie si ecranare magnetica.

Citat

Magnetic shielding is most effective against steady magnetic fields and low-frequency induction, such as hum.

multe amplificatoare pe tuburi au hum. 

Noi cam aici nu ne-am pus de acord, pentru ca daca nu ecranam magnetic  ci doar electromagnetic si electric => putem folosi cupru si aluminiu pentru ecranare.

Citat

Electromagnetic shielding does not use a magnetic material, but rather one that conducts electric current well, such as copper or aluminum.

Daca tot ai scris:

1 oră în urmă, sesebe a spus:

Daca se modifica parametrii dupa ecranare? Da, se modifica dar daca ecranarea este facuta corect si, eventual, se tine cont de modificarea parametrilor la proiectarea lui, modificarea parametrilor este acceptabila.

pai intra in paine (daca ai cutit :rade:) si spune ce parametrii se modifica si mai ales cam cu cat in procente (cer asta gandindu-ma ca poate esti dotat si poti pune ceva masuratori, ca marea majoritate n-avem cu ce :85)

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

Vad ca nimeni nu a vrut sa-mi raspunda la intrebarile de mai sus

Problema era simpla, cu subiect si predicat: se schimba, sau nu, semnificativ, inductanta trafului de iesire, daca este ecranat? Mai simplu si mai la obiect decât asa, nu se poate! Numai ca, dupa obiceiul casei (iertat sa-mi fie!), intrebi ce tensiune de filament are tubul TTTXXX si ti se raspunde ca sasiul de aluminiu nu este rezistent mecanic. Cel mai bun exemplu il aveti mai sus.

Eu am facut o masurare simpla, cu si fara ecran, cum am putut si cu ce am putut si am vazut ca inductanta, ca de ea faceam vorbire, nu se schimba. Am cerut ca cineva, mai cu experienta si mai dotat tehmic, sa repete masurarile cu concluziile de rigoare. Raspunsul a fost ca...tabla de cupru nu e buna la ecranare si se da exemplul cu firma cutare si cutare, care foloseste tabla de fier. Si ca permaloy-ul e mai bun ca fierul! Adica Q.E.D.

Link spre comentariu
La 14.09.2021 la 22:45, KISS a spus:

Gaussmeter vine din dotare cu ''zero gauss chamber'' pentru calibrare. Anuleaza inclusiv campul magnetic terestru.

Asta cred ca este "afirmatia secolului". Curent.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 15.09.2021 la 15:35, merck a spus:

..... 

Daca tot ai scris:

pai intra in paine (daca ai cutit :rade:) si spune ce parametrii se modifica si mai ales cam cu cat in procente (cer asta gandindu-ma ca poate esti dotat si poti pune ceva masuratori, ca marea majoritate n-avem cu ce :85)

M-am mai gindit. 

Dă-mi un drosel și ecranul pt el și voi încerca să fac citeva măsurători. 

Eu nu am si am explicat mai sus dece. 

Link spre comentariu

Nu testez decit ceva dedicat ce provine sau va fi instalat intr-un amplificator pe tuburi.

Daca as testa altceva vor aparea o multime de comentarii ca nu am testat ceea ce trebuie, ca un drosel dedicat pt tuburi are din conceptie integrat ulei de sarpe si se comporta din cauza asta fundamental diferit. Chiar si asa nu stiu ce anume pot masura si cit de mult conteaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări