Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare cablu alimentare

Max

Postări Recomandate

Am un amplificator cu consum de 300A... intrebarea mea este daca pot duce de la bateria fata, 2 cabluri de 25mm pana in spate intr-un bloc distributie care sa iasa pe cablu de 50mm sa conecteze baterie deepcycle si dupa aia in amplificator care are nevoie de cablu 50mm... am atasat si un desen pentru eventuale nelamuriri cu intrebarea mea. Intrebarea mea este daca cele 2 cabluri de 25mm sunt ca echivalentul unuia singur de 50mm

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Max

4

• ionut20

2

• adi_0106

1

• snipson

1

Top autori în acest subiect

da sunt echivalente atata timp cat sectiunea conductorului este de 25 mm. Pentru mai multa siguranta .. tinand cont ca e vb de un curent foarte mare, se poate folosi cabluri chiar mai mari ... 2x30 de mm de exemplu, sau mai subtiri si mai multe ... spre exemplu 4 x 15 mm, cu tot cu marja de siguranta. Mai multe fire in paralel duc la o mai usoara manipulare a lor, sigurante mai ieftine pe fiecare, chiar si cabluri mai ieftine ca echivalentul lor de 50 mm.

Link spre comentariu

aha.. .deci 2 cabluri de 25mm duse pana la un distribuitor care scoate cablu de 50 mm este echivalent... chiar daca sunt spre exemplu ca in desenu meu 2 sigurante de 150A? se aduna si dau 300A pe cablu de 50mm care iese din distribuitor, corect?

Link spre comentariu

pai da ... se considera ca "oferim" curentului 2 cai identice de a ajunge de la baterie pana la distribuitor, asadar curentul va fi impartit in mod egal intre cei doi conductori, deci cate 150 A pe fiecare. Trebuie avut in calcul imperfectiunile si rezistentele de contact dintre cabluri si borne/conectori

Link spre comentariu

2 x 25 mm patrati = 50 mm patrati. 50 mm patrati se folosesc pt 200 de A, la 300 ai nevoie de 75 mm patrati, luat la 4A/mm^2. Poti folosi 2 sufe de 35 mm^2 sau 3 de 25.Insa nu ai nevoie de cabluri asa groase de la bateria din fata pana la distribloc. De la bateria din fata vii cu sufa de 50 si de la cea deep cycle cu de 35 sau chiar si mai mare, ca e mica distanta pana la blocu de distributie. Deabia din bloc mergi cu 70 sau 75 ( am uitat cat e la standard), chiar cu 95.

Link spre comentariu

mm^2 inseamna sectiunea,care se exprima in mm^2

ca sa aflii sectiunea unui cablu,intai aflii diametrul,cu un subler,apoi folosesti formula

S=0,785*d^2
in care S-sectiunea,d-diametrul
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări