Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dimmer Led Cob 220V c.a

Untold

Postări Recomandate

Va salut!

Nu stiu daca se merita, dar am luat o tigaie de led cob la 220V de 100W cu care as vrea sa-mi fac o lampa pentru lucru dimabila. Ledul se alimenteaza direct la 220V fara driver, fara nimic. Intrebarea mea este daca as putea folosi un regulator de turatie de la un aspirator sau un regulator din ala  pentru becuri cu incandescenta pentru a-i regla intensitatea luminoasa. Ledul va fi desigur, lipit de un radiator cu ventilator pentru procesor, tablita lui de aluminiu e subtire de 1mm....

Daca nu, poate-mi sugerati vreo schema sa fac eu dimmerul. Daca ledul functiona in cc, nu era problema, sunt destule scheme cu mosfet....

In poza, dihania de led luata de pe haliexpress.

Untitled.jpg

L.E. Am gasit tot la orezari si dimmerul pentru 220V, ma intreb daca o fi bun sau sa-mi fac eu unul: https://www.aliexpress.com/item/32537903126.html

Editat de Untold
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

3

• Craciun

2

• sesebe

2

• validae

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, stiu ca se gasesc si pe la noi, dar prefer sa-l fac eu, schema e simpla, un potentiometru, 2 rezist si un triac. Eu ma intrebam daca merge, insa atata timp cat ledul e alimentat din alternativ, (avand pe el o punte redresoare) cred ca se poate folosi acel variator.

AC-Lamp-Dimmer-Circuit-1.png

Link spre comentariu

COB-ul are o sursă de c.c. integrată pe placă, la bază fiind integrate similare lui LM317. Deci sursa de curent e una liniară, nu comutaţie.Merge cu variator cu triac...

Link spre comentariu

Regulatorul la LED-urile alea nu-i realizat cu sursa de curent gen LM317 ci este mult mai complex cu comanda in faza sincronizat cu reteaua de alimentare. Are mai multe stringuri de tensiuni diferite ce sint alimentate pe rind numai cit timp alternanta de la retea are tensiunea potrivita pt sirul respectiv de LED-uri.

In nici un caz nu va functiona cu un dimer cu triac. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, sesebe a spus:

Regulatorul la LED-urile alea nu-i realizat cu sursa de curent gen LM317 ci este mult mai complex cu comanda in faza sincronizat cu reteaua de alimentare. Are mai multe stringuri de tensiuni diferite ce sint alimentate pe rind numai cit timp alternanta de la retea are tensiunea potrivita pt sirul respectiv de LED-uri.

In nici un caz nu va functiona cu un dimer cu triac. 

Uită-te bine la cipul din poza de mai sus şi identifică ,,mai multe stringuri de tensiuni diferite,,. Eu văd doar un şir de leduri înseriate şi mai multe cipuri regulatoare în paralel.Şi nu am spus că foloseşte fix LM317 ci ,,integrate similare lui LM317,, adică stabilizatoare liniare asemănătoare funcţional.

Link spre comentariu

Ok, ma scuzati ca am vrut sa va ajut cu informatii suplimentare, merci oricum pt datasheet.

Cititi si incercati sa interpretati fraza subliniata:

OXAKj87.png

Faptul ca exista doar un singur sir de LED-uri nu face decit sa demonstreze cit de economic lucreaza ciainejii, altfel ar fi trebuit facute calcule prea complexe si eventual mai multe variate ale integratului. Utilizarea a mai multe siruri este o solutie mai scumpa dar reduce "fliker-ingul" prin mai multe aprinderi independente de-a lungul unei semi-perioade de retea.

PS: "LED working slots" se contrazice cu "dimabil cu triac".

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 42 minute, sesebe a spus:

Faptul ca exista doar un singur sir de LED-uri nu face decit sa demonstreze cit de economic lucreaza ciainejii, altfel ar fi trebuit facute calcule prea complexe si eventual mai multe variate ale integratului. Utilizarea a mai multe siruri este o solutie mai scumpa dar reduce "fliker-ingul" prin mai multe aprinderi independente de-a lungul unei semi-perioade de retea.

PS: "LED working slots" se contrazice cu "dimabil cu triac".

La 6 lei ledul de 50W cu transport gratuit si gata de conectat la priza cam la ce te poti astepta ? Tine cat tine si dupa altu, la pretul asta nu iti pare rau nici daca il schimbi in fiecare luna fata de unu-l de calitate care te costa poate de 10 ori mai mult si la un moment dat se duce si ala sau isi da duhul sursa de cc. Cam pe asta se si bazeaza Chinezul ca la asa pret de nerefuzat omul il schimba fara sa se mai uite la aia 6lei si in spatii mai putin folosite merge si asa , in curte seara pentru 4-5 minute sa nu te impiedici.

Eu nu am incercat sa le dimmez, in DS zice ca iC suporta (scrie chiar prin primele randuri), categoric ca nu vei reusii sa-l duci la 10-20% pentru ca o sa inceapa sa palpaie acuma depinde cate led-uri sunt pe acolo si plaja de tensiune pe care se aprind led-urile.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Singurul mod de a modifica intensitatea luminoasa este sa se comute (cu un switch de 4 contacte) cele 4 rezistente din dreapta. 

De cativa ani folosesc o lampa cu astfel de COB. Ca sa-i maresc viata, am crescut de 3 ori valoarea acelor rezistente. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Consider ca este corect ce zice @sesebe si @mircea... dar daca cineva dovedeste experimantal contrariul...

Si eu am facut operatia de micsorare a curentului descrisa de @mircea, defapt exista cred un topic vechi despre asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări