TibiBzg Postat Septembrie 7, 2021 Partajează Postat Septembrie 7, 2021 Buna ziua, domnilor! Astazi vin cu o problema teoretica pe care inca nu o stapanesc cum as vrea eu. Am incercat sa ma lamuresc singur, dar ma cam pierd in prescuratari si in datasheet-uri. As vrea sa-mi dati un exemplu concret cum sa calculez o rezistenta pentru deschiderea unui tranzistor. Ipoteza: am un led care vreau sa se aprinda cand tensiunea ajunge la 5V, dar nu stiu cum sa calculez rezistenta din baza tranzistorului in functie de datasheet-ul lui. Multunesc pentru intelegere. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Septembrie 7, 2021 Partajează Postat Septembrie 7, 2021 Rezistenta din baza este pentru limitarea de curent, te uiti in DS si cauti "hFE" care inseamna de cate ori amplifica curentul din baza. De exemplu daca vrei ca prin tranzistor sa treaca 500mA iar hFE este de 100 atunci rezulta 500/100 = 5mA adica ai nevoie de minim 5mA prin rezistenta din baza tranzistorului, la un circuit de 5V scazi tensiunea B-E care este de ~0.7V si obtii 4.3V, la 4.3V prin legea lui ohm obtii o rezistenta maxima de 1k. Pentru ce vrei sa faci tu adica sa aprinzi un led cand se ajunge la o anumita tensiune tranzistorul nu este alegerea chiar ideala pentru ca tranzistorul functioneaza pe principiul curentului prin poarta si nu a tensiunii insa are nevoie de o tensiune minima pentru a deschide si anume tensiunea B-E care este undeva in jur de 0.6 - 0.7V si atunci poti face un divizor de tensiune care la 5V sa aiba la iesire 0.6V de exemplu 2.2k cu 300ohm insa nu te astepta la precizie prea mare, cu un tranzistor poate se aprinde la 4.8V cu altu la 5.1V etc.. Pentru ce vrei sa faci tu cel mai indicat ar fi un comparator sau un cicuit cu referinta (TL431) Poti folosii calculatorul de aici: https://ohmslawcalculator.com/voltage-divider-calculator (completezi Vs cu 5V, Vout 0.6V si R1 dupa care el o sa iti caluleze valoarea lui R2) Link spre comentariu
TibiBzg Postat Septembrie 7, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2021 Acum 9 ore, Bandi Szasz a spus: Rezistenta din baza este pentru limitarea de curent, te uiti in DS si cauti "hFE" care inseamna de cate ori amplifica curentul din baza. De exemplu daca vrei ca prin tranzistor sa treaca 500mA iar hFE este de 100 atunci rezulta 500/100 = 5mA adica ai nevoie de minim 5mA prin rezistenta din baza tranzistorului, la un circuit de 5V scazi tensiunea B-E care este de ~0.7V si obtii 4.3V, la 4.3V prin legea lui ohm obtii o rezistenta maxima de 1k. Super! De partea asta nu eram sigur, multumesc! Da, asa este, se putea mai usor cu divizorul de tensiune, dar pe moment nu m-am gandit la el. Acuma imi bat capul cu tranzistoarele astea:)). Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 7, 2021 Partajează Postat Septembrie 7, 2021 Tranzistoarele stau la baza electronicii moderne, la facultate se învaţă teorie la greu.Calculele de la bazele funcţionării tranzistorului ţin de matematici superioare, de aceea un inginer electronist sau informatician poate suplini uşor un post de profesor de matematică. Ca să ai un prag de aprindere ferm, un singur tranzistor nu e de ajuns.Cel mai bine foloseşti un Trigger Schmidt, care va oferi un prag ferm şi un histerezis între punctele de aprindere/stingere a ledului.O schemă ce ilustrează funcţionarea circuitului Trigger Schmidt e mai jos. http://www.dieelektronikerseite.de/Pics/Lections/Schmitt-Trigger - Berechenbar bis auf mV S01.GIF O variantă de indicator cu leduri de praguri de tensiune reglabile independent: Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 7, 2021 Partajează Postat Septembrie 7, 2021 Acum 10 ore, TibiBzg a spus: As vrea sa-mi dati un exemplu concret cum sa calculez o rezistenta pentru deschiderea unui tranzistor. Ipoteza: am un led care vreau sa se aprinda cand tensiunea ajunge la 5V, dar nu stiu cum sa calculez rezistenta din baza tranzistorului in functie de datasheet-ul lui. Tranzistorii nu se deschid sau se inchid. Nu sunt relee mecanice. Dacă tensiune 5V nu sare brusc de la o valoare la alta, cu un trazistor poti face un amplificator al diferentei de tensiune. Dacă sare brusc , sa zicem de la 3 la 5V, se poate discuta si rezolva problema ta. Completează cu detalii. Link spre comentariu
bogdan546 Postat Septembrie 7, 2021 Partajează Postat Septembrie 7, 2021 Acum 5 minute, Liviu.Mihaiu a spus: Tranzistorii nu se deschid sau se inchid. Nu sunt relee mecanice. Adica tranzistorii nu pot fi folositi pe post de comutator ? Sau nu sunt folositi doar in starile saturat- blocat ? Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 7, 2021 Partajează Postat Septembrie 7, 2021 Acum 8 minute, bogdan546 a spus: Adica tranzistorii nu pot fi folositi pe post de comutator ? Sau nu sunt folositi doar in starile saturat- blocat ? Buna gluma! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum