Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor 20V -> 110 sau 220V

Postări Recomandate

Are cineva o schema pentru asa ceva?

Trebuie alimentat cu 20Vcc, si trebuie sa scoata de la 80V in sus (110, 220 sau orice tensiune intermediara),

nu conteaza daca e cc sau ca la iesire.

Partea atipica este tensiunea de alimentare de 20Vcc. Motivul este ca vreau sa folosesc un

acumulator Li-Ion pentru scule electrice pentru a alimenta o sursa in comutatie care va consuma max. 30W,

si care functioneaza intre 80V si 220V, c.a. sau c.c..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sursa in comutatie scoate mai multe tensiuni, nu vreau sa intervin la iesirea ei. Am mentionat ca e in

comutatie doar ca sa fie evident de ce nu vreau neaparat s-o alimentez cu c.a., pentru că merge și cu c.c.

Vreau doar s-o pot alimenta alternativ, din retea sau din invertorul pe care vreau sa-l construiesc.

Link spre comentariu

Eu propuneam înlocuirea sursei în comutaţie existentă cu una (sau mai multe) ,,buck,, care să reducă mai eficient cei 20Vc.c. disponibili la valorile dorite (ex. 5V, 9V, 12V). Chiar mai multe surse ,,buck,, în paralel ar fi mai eficiente decât folosind dubla conversie (ridicarea tensiunii apoi scăderea ei).Ridicarea tensiunii necesită un curent ridicat, ce va epuiza rapid acumulatorul.

Dacă tot insişti cu invertorul, poţi face unul de la 20V la 230Vc.a. sau unul ,,boost,, de la 20Vc.c. la cât vrei, dar ambele vor fi mai ineficiente decât ce am explicat mai sus.Iar costurile de construcţie pot depăşi unul gata construit, dacă nu ai ceva dotare tehnică.

Scheme sunt gârlă pe internet.Ai în principal nevoie de un transformator de 230V/2x15V folosit ca ridicător şi un invertor cu tranzistori mosfet, pilotat cu un oscilator oarecare (555, 4047, etc).Dacă găseşti un UPS care funcţion cu baterii de 24V, recuperezi traful lui.Se găsesc ieftin trafuri şi pe forum, sunt useri care au UPS-uri defecte sau fără baterii...

Ca principiu ai jos o schemă.Pentru 24V trebuie doar un traf cu două înfăşurări secundare (cu priză mediană) de 15-18V.

https://i1.wp.com/inverter-circuit.com/wp-content/uploads/2016/10/Tested-Inverter-Circuit-Design.jpg

Alternativa gata făcută la chinezi şi care necesită doar traf ridicător:

https://www.aliexpress.com/item/4001021706293.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.18a61f0f8VbKDh&algo_pvid=678eef82-f4d0-4e5e-aa4e-4477242c3d0e&algo_exp_id=678eef82-f4d0-4e5e-aa4e-4477242c3d0e-7&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"10000013557213381"}

Link spre comentariu

Am uitat sa adaug ca dimensiunea placutei invertorului nu trebuie sa depaseasca 110 x 60 mm... cu o inaltime maxima de vreo 30-40 mm, ceea ce scoate din discutie transformatoarele, cel putin cele mari.

As prefera un boost converter, de ex. cu TL494, care sa necesite bobina pe care sa o gasesc sau sa o construiesc singur, dar nu am gasit la 20V.

Link spre comentariu

Ţi-am spus deja că există o mare limitare de autonomie dacă ridici tensiunea de 20V ca apoi s-o scazi prin invertor.Sunt pierderi prin conversii inutile.Făcând o analogie pur mecanică, e ca şi cum ai folosi o scară dublă înaltă de 2m ca să treci peste un şanţ îngust de 50cm.Ai putea să treci simplu cu pasul peste el, în loc să-l ocoleşti obositor urcând şi coborând inutil pe scară...cam asta vrei tu să faci acum.Scheme ,,testate,, se pot găsi probabil, dar pentru asta trebuie căutat mult şi nu tot ce cauţi se găseşte ,,din prima căutare,,.Iar limitarea dimensională impusă nu te ajută prea mult.Având nevoie de un randament cât mai mare în situaţia dată, nu cred că va fi chiar simplu...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am găsit acest invertor pentru 12V, oare s-ar putea modifica pentru intrare 20V?

L-am găsit cu 47 lei la un magazin din țară.

Primul lucru ar fi înlocuirea condensatorului mare, de la 16V la 35V.

Din poză nu-mi dau seama ce integrat are, doar că e de la ST Micro.

modul-invertor-dc-ac-12v-la-110-sau-220v-150w.jpg

Editat de razvan_n
Link spre comentariu

Nu are acel invertor nicio stabilizare, modulul fiind destinat aplicaţiilor nepretenţioase.

Integratul de acolo e SG3525A.Scheme de aplicaţie se găsesc din greu pe net, un exemplu cu un circuit înrudit SG3524 :

Dar observ că aţi rămas cu fixaţia dublei conversii (ridicarea tensiunii apoi coborârea ei) în loc să folosiţi  invertoare buck cu randament ridicat, pentru tensiuni sub 20V...

Inverter Circuit Using IC SG3524

Link spre comentariu

După cum am scris și mai devreme, aparatul pe care vreau să-l alimentez are o sursă în comutație

internă, care scoate mai multe tensiuni, și nu vreau să intervin la ieșirea ei din mai multe motive.

Un exemplu similar ar fi laptopul meu. Utilizarea alimentatorului original ar necesita un invertor 12-220 V,

ceea ce complică lucrurile și este ineficientă, motiv pentru care folosesc un convertor DC-DC 12-20 V.

Dar dvs. încercați să mă convingeți că nu e bine nici așa, și că ar trebui să demontez laptopul

și să-i furnizez separat toate tensiunile produse de sursa internă: 5, 3.3, 1.8 V etc.

Dacă abordarea dvs. e normală iar ce am eu se numește fixație, atunci mi-o asum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări