Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MASURAREA PARAMETRILOR TRANZISTOARELOR DE PUTERE


alexy

Postări Recomandate

Este important sa montati tranzistoare cu aceiasi parametri în amplificator. Calitatea sunetului depinde de aceasta.
Dispozitivul este simplu, dar va permite sa preluati foarte precis o pereche de tranzistoare la curenti apropiati curentilor de functionare.
În timpul masurarii, scufund tranzistorii într-un pahar cu apa distilata. Foarte calda.

 

daca aveti alte scheme sau idei pentru masurarea parametrilor la tranzistoare de putere rog a se pune in topic


 

Tester.gif

Editat de alexy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Sharky

    2

  • Shambala

    2

  • Marian

    2

  • mac01

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La 05.09.2021 la 12:29, alexy a spus:


În timpul masurarii, scufund tranzistorii într-un pahar cu apa distilata. Foarte calda.

De ce? Si de ce distilata?

Editat de mac01
Link spre comentariu

Nu cred ca e nevoie de scufundat in apa, pe de alta parte ajuta sa le masori la o temperatura reala de functionare, asemanatoare cu cea din realitate.

Totusi, eu as pune pe o bucata groasa de aluminiu sau cupru, cu pasta termica.

Cat masori alea 1-2s bucata de metal are destula inertie termica...

Link spre comentariu

Si daca suna nevasta in timpul masuratorii, dispozitivul poate deveni lejer un termoplonjor...si putem prepara un ceai, sau o cafea....

 Dar ca sa nu fiu total off-topic : cat timp ramane scufundat in apa, stim sigur ca nu a depasit suta de grade, cel putin capsula. Spor!

Editat de aurel70
completare
Link spre comentariu
Acum 5 ore, aurel70 a spus:

Si daca suna nevasta in timpul masuratorii, dispozitivul poate deveni lejer un termoplonjor...si putem prepara un ceai, sau o cafea....

 Dar ca sa nu fiu total off-topic : cat timp ramane scufundat in apa, stim sigur ca nu a depasit suta de grade, cel putin capsula. Spor!

Nu ştim sigur nimic, fiindcă joncţiunea poate depăşi uşor 100*Celsius, dată fiind rezistenţa termică a capsulei, chiar şi în apă....faptul că apa nu (prea) depăşeşte 100*C când fierbe, e altă treabă.

Link spre comentariu
46 minutes ago, validae said:

dată fiind rezistenţa termică a capsulei

Rezistenta termica dintre jonctiune si capsula ( ca despre ea este vorba ) este in clar specificata in pdf, si cunoscand puterea pe care o disipi in tranzistor la test, poti calcula cu precizie care este diferenta de temperatura dintre capsula si jonctiune. Masurand temperatura apei si facand calculele necesare stii cu precizie satisfacatoare care este si temperatura jonctiunii si poti aplica valoarea in cadrul parametrilor din pdf. 

Link spre comentariu

Masurarea tranzistoarelor în baie de apa este o reminiscenta de la începuturile erei semiconductoarelor. Si nici pâna azi nu s-a clarificat un aspect esential: Cum uniformizam temperatura apei? Amestecam în sens orar sau antiorar? În ce sens amestecam în emisfera boreala fata de cea australa? Folosim lingura de lemn, inox sau baghete de sticla sau ceramica? Dupa cum vedeti, gasim câte o problema pentru fiecare solutie.

Link spre comentariu

Eu unul nu recomand apa pentru racire in acest caz. Odata ce se apropie de temperatura de fierbere apa dezvolta pe corpul cald niste bule de gaz care reduc considerabil transferul termic. Daca suprafata racita este mare in raport cu dimensiunea acestor bule, sa zicem ca este mai ok dar un tranzistor este mic si puteti avea probleme serioase. Pentru evitarea acestui fenomen trebuie un desen special al suprafetei racite ceea ce nu este cazul la tranzistoare. Vedeti acest desen la plitele electrice care au niste striatii pe ele de exemplu.

   Eu va recomand radiator, asa cum a spus si Sharky, radiator care eventual el sa fie introdus in apa. 

Link spre comentariu

Chiar daca este vorba doar despre apa din imediata vecinatate a capsulei tz, tot nu ajung sa se formeze bulele de gaz.

Am tot folosit aceasta metoda de racire de peste 40 de ani in special la masurat caderea de tensiune a transformatoarelor - tineam rezistentele de sarcina intr-o cana cu apa (pt ca pe vremuri nu aveam rezistente de mare putere).  Asa puteam forta  R  pt cateva secunde la puteri mult mai mari decat cea nominala, dar oricum mai multe decat iti ia sa masori un tz.  Iar puterea disipata era MULT mai mare decat cea disipata la masurarea beta. Dupa minute bune de masuratori apa era abia calduta (38-39grd), o cana de 1l.

Un tz de putere nu trebuie musai masurat la 1A (desi nu strica), se poate masura si la 100-200mA (vedeti pe grafice unde incepe zona de liniaritate a beta).

TOTUSI solutia cu apa este O IMPROVIZATIE si ramane mereu riscul sa versi cana pe masa.  De cand am pisici (care mai obisnuiesc sa imi sara in brate fara mieunat prealabil), eu nu o mai folosesc.  

Link spre comentariu

Un tranzistor are o gaura de montare, un radiator cu prinderea groasa tot ai prin casa. Montajul ia f putin.

Avand in vedere ca ii dai un Uce de vreo 12V din ceva sursa, ca nu are rost mai mult, la 1A ai 12W disipati. Si de iti ia 5s sa masori, ceea ce e exagerat, mare lucru nu incalzesti daca e pe radiator. Nici vorba de fiert apa, fie si local. Si de disipi 100W tot nu apuci sa faci bule in cateva secunde.

 

Atat doar ca in cazul apei, apa o poti pune la 50C, deci practic masori in regim termic. Pe radiator vei masura la temperatura camerei, care va fi sub ceea cea ce va fi in aplicatie.

Ar fi o idee sa masori temperatura bucatii de tabla si sa faci o caracteristica in temperatura, o masuratoare la rece, una la 50C.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări