Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema transformator amplificator sovietic Brig 001

meshteru_the_best

Postări Recomandate

Salut, intampin o problema cu transformatorul acestui amplificator, este cam zgomotos si vibreaza puternic si cel mai deranjant este faptul ca imi baga brum in boxe. Am tras fire mai lungi pentru a-l scoate afara din amplif si problema persista, daca as impregna traful in rasina/lac special pentru bobinaje credeti ca ar disparea problema? Transformatorul are o carcasa/ecran care ar putea fi umpluta astfel incat sa fie scufundat total traful in rasina.

20210823-103034.jpg

20210904-155855.jpg

20210904-155905.jpg

20210904-155923.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• meshteru_the_best

5

• icar

2

• Mircea

2

• aurel70

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Asa facea cu firele conectate original din fabrica, sau cineva s-a mai jucat prin el? 

Condensatoarele de filtrare in ce conditie sunt? 

Editat de Mircea
Link spre comentariu
Acum 10 ore, Mircea a spus:

Asa facea cu firele conectate original din fabrica, sau cineva s-a mai jucat prin el? 

Condensatoarele de filtrare in ce conditie sunt? 

Asa a facut de la inceput, transformatorul nu a suferit interventii. Condensatorii de filtraj au fost verificati de cineva cu experienta si a zis ca sunt in stare destul de buna pentru varsta lor.

Link spre comentariu

Am montat alti condensatori de filtraj la 20000 uF, originalii erau la 15000 si aceeasi problema. Am probat cu alt transformator de la magul soiuz si zgomotul este putin mai mic...

Acum 53 minute, Mircea a spus:

Acolo ai mai mult decat o problema de bucla de masa sau bazait captat de la traf. 

Posibil sa aveti dreptate, mai am doua amplifuri si nu am probleme cu ele, bine alea au scheme diferite.

Link spre comentariu

Seamana cu traful de alimentare de la TV Diamant 220, dar acela nu se aude deloc vibrind. Cu mana pe el, se simte vibratia miezului? Dar daca secundarul e deconectat de la amplif? S-ar putea totusi sa fie si o dioda din redresor ori intrerupta, sau cu un curent invers prea mare. Daca la schimbarea trafului zgomotul s-a atenuat doar putin eu as banui redresorul. Aveti posibilitatea sa alimentati direct cu +- V, fara a mai folosi diodele lui?

Link spre comentariu

Transformatorul original vibreaza destul de puternic indiferent ca are conectate secundarele la amplif sau nu, am conectat ampliful la unul din celelalte briguri prin iesirea castilor de la acest brig si direct in etajul final la celalalt avand aceasta posibilitate printr-o mufa din care face legatura dintre etajul final si corectorul de ton si problema persista si la celalalt brig deci problema este din corectorul de ton sau modulul de preamplificare...

Editat de meshteru_the_best
Link spre comentariu

Și eu sunt de aceiasi parere. Ecranul e spital in scurt. Eu ce am întâlnit ecran între primar și secundar nu se suprapunea începutul și sfârșitul foliei de cupru și avea cosa separată pentru legătură la masă.

Link spre comentariu

Ecranul acelui traf nu este spiră în scurtcircuit!....dacă ar fi intrat intre juguri era spira in scc...așa îmbracă pe exterior cele 2 juguri fără să intervină in circuitul magnetic....se poate verifica f. simplu daca sunt probleme cu ecranul-se verifică daca se incalzește orice parte a trafului (bobinaj,miez,ecran) la mersul in gol....daca nu se incalzesc ,nu sunt probleme cu ecranul...

Link spre comentariu
Acum 17 ore, meshteru_the_best a spus:

Salut, intampin o problema cu transformatorul acestui amplificator, este cam zgomotos si vibreaza puternic si cel mai deranjant este faptul ca imi baga brum in boxe. Am tras fire mai lungi pentru a-l scoate afara din amplif si problema persista, daca as impregna traful in rasina/lac special pentru bobinaje credeti ca ar disparea problema? Transformatorul are o carcasa/ecran care ar putea fi umpluta astfel incat sa fie scufundat total traful in rasina.

1. Brumul in semnalul audio de la iesirea amplificatorului pare mai degraba sa vina din/prin preamplificare. Ori ca este implicata o conexiune, o legatura la masa,  ecranare sau componenta cu probleme, ori ca provine prin alimentare, pare sa vina din/prin etajele de preamplificare, d'aia nivelul brumului depinde de reglajul volumului amplificatorului.

2 Daca transformatorul vibreaza mecanic, atunci ori este defect electric (spire in scurt) ori este posibil sa fie o problema mecanica a miezurilor.

2.1 La unele tranformatoare sovietice cu miezuri C, aceste miezuri sunt lipite intre ele cu un adeziv magnetic aplicat pe suprafetele intrefierului, un fel de adeziv cu ferita care nu este elastic ci este casant iar atunci cand acela crapa si se desprinde ramane acolo un intrefier iar miezurile vibreaza usor. Am vazut acest adeziv feritic la un transformator de la Temp 6 pe care dupa rebobinare oricat am incercat nu am mai reusit sa obtin un curet de mers in gol la fel de redus (am inteles ca ori nu la toate s-ar gasi acel adeziv, ori ca cei ce le-au desfacut si cu care am discutat eu n-au avut habar ce-i acolo) si mai tarziu la unul de iesire de la Priboi, si nu am nicio indoiala ca ar fi fost vorba de altceva: bucatelele de adeziv erau exact precum ferita si erau feromagnetice, iar in cazul celui de la Priboi am fost de fata 3 bizoni care am constatat acestea.

2.2 La unele miezuri de acest fel mai vechi se intampla pur si simplu sa se dezlipeasca tolele; miezurile C sunt obtinute prin bobinarea unei tole de tip banda continua de FeSi sub forma de tor aplatizat, ale carui "spire" sunt lipite intre ele cu adeziv, apoi torul aplatizat astfel obtinut este taiat transversal obtinand astfel o pereche de miezuri C . Cand o tola sau mai multe tole ale miezurilor C se desprind de miez (de obicei in zona apropiata de intrefier), acestea vibreaza precum un diapazon acolo langa intrefier, in interiorul bobinelor.

3. Ecranul, daca nu a intervenit nimeni la el si nu l-a modificat, nu este spira in scurt. La forma si dimensiunile lui, daca ar fi fost spira in scurt, ori ardea imediat siguranta din primar, ori ardea primarul.

Link spre comentariu

Traful ar trebui strans ,eventual putin lacuit ,pt brumul din difuzor as controla placa/blocul BC in special piesele:   condensatoarele C1 C2 C3 C4 , ,3 zenere D814 ,3buc Kt603 , astea alimenteaza preamplificatoarele ,sa nu fie ceva de filtraj ( are punte redresoare  si filtraj separat de finale ) sau ceva dus si sa scoata tensiune mai mare decat este necesar. ( 32 V in emitor la fiecare KT603)

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Transformatorul original nu a suferit modificari, eu l-am desfacut prima data, dupa mai bine de o ora de mers in gol nu am observat nici o incalzire a lui. Probat cu alt transformator problema persista deci cu siguranta este din modulul de preamplificare sau din corectorul de ton. O sa apelez la cineva cu experienta pentru a rezolva problema, multumesc pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

Spira aia din tablă  reduce scăpările magnetice ale trafului, nu are influenţă negativă.Trebuie văzut dacă există întrefier între miezuri, doar de acolo poate veni zgomotul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări