haie Postat Septembrie 3, 2021 Partajează Postat Septembrie 3, 2021 Vreau sa montez 6-10 camere IP intr-o locatie aflata la 400 m de casa...M-am gandit sa fac ceva de calitate si sa duc pana acolo un cablu electric Atu Tech de tip CYY-F (unifiliar din cupru, cu sectiunea 3 x 2,5 mm, izolat cu manta de PVC ignifug - la specificatii mai scrie tensiune nominala Uo/U = 0,6/1 kV ; 50 Hz) si un cablu S/FTP Cat.7a,4x2xAWG22/1,1.500Mhz,LS0H-3,Dca, albastru de la Schrack, ambele puse intr-o teava pehd ingropata in pamant...Intrebarea e daca imi ajunge destul curent luat de la o priza normala incat sa-mi sustina camerele si poe switch-ul pus acolo ...Eventual si cateva led-uri pe timp de noapte, dar asta nu e obligatoriu ptr ca au ir camerele...Ar mai fi intrebarea daca nu cumva voi avea necazuri cu interferentele fiind montat cablul de date cu cablul electric impreuna pe o distanta asa mare...Solutia ar fi sa pun fibra optica dar e mai complicat cu sudura...Chiar si introducerea in teava pehd e problematica, nu stiu daca rezista cablurile sa fie trase sau impinse fiind atat de lungi..De asemenea nu stiu daca datele de la 10 camere pot fi transmise pe un cablu cu 4 perechi de fire si pe o distanta asa lunga...ar fi o solutie sa pun 2 cabluri sftp + cablul electric? In principal ma intereseaza daca e bun acel cablu electric ptr consumul meu, ptr ca daca-i nevoie de 4 mm deja devine foarte scumpa treaba...sau poate am noroc si as putea pune varianta mai subtire de 1,5 mm? Deocamdata nu cumpar niciun material pana in momentul in care n-am o schema care stiu sigur ca functioneaza perfect si in siguranta, de aceea am apelat si la voi, eu n-am studii in domeniu doar m-am documentat un pic...poate exista aici cineva care se pricepe... Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Consumul camerelor nu poate fi așa de mare, pentru ele e suficient și cablu de 1,5mm2.Pentru ecranarea și protejarea cablului de date ați putea să îl introduceți în tub PPR cu inserție de aluminiu.Ar rezista bine în pământ alături de cel de rețea.Deși ar fi o soluție mai scumpă... Link spre comentariu
vijelie02 Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Lungimea recomandata pentru un link de date pe cupru este de 90-100m. Desigur se poate ajunge si la 200m dar cu costuri destul de mari. La 400m doar fibra optica. Nici nu mai are sens sa discutam de interferente, la 400m unul langa altul(date + alimentare) sigur sunt. Alegeti varianta corecta de la inceput, altfel o sa investiti dublu in timp. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 (editat) Se pot instala repetori intermediari dacă sint probleme cu datele din cauza lungimii. Editat Septembrie 4, 2021 de sesebe Link spre comentariu
vijelie02 Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Repetorii trebuie alimentati, cum faci asta sub pamant ca sa protejezi de rozatoare, apa? Pai nu e mai ieftin o fibra optica? Scapi de toate problemele. Link spre comentariu
haie Postat Septembrie 6, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2021 Intr-adevar fibra optica e o solutie mai buna, o sa folosesc cablu universal FO A/I-DQ(ZN)BH 4x50/125µm OM3, LS0H, Dca de la Schrack ce are un pret aproape similar cu al cablului SFTP ce am vrut sa-l pun initial...SFTP voi folosi doar ca sa leg camerele de punctul de alimentare...Inteleg ca ar merge si cu cablu electric 3x 1,5 mm dar voi pune totusi de 2,5 sa fie mai sigur..Nu cred sa am cadere de tensiune asa mare poate merg si 1-2 lampi multiled de maxim 30 w, vad ca au alimentare de la 85 la 265 v deci ar trebui sa fie ok. Singura problema ar mai fi cu rulatul cablurilor in teava...6mm diametru fibra + 12,5 mm cablul electric poate ar merge inghesuite in pehd de 20 mm dar cred ca e mai bine sa fie de 25...Fibra o sa vina probabil intreaga, cablul electric in bucati de 100 m iar pehd in bucati de 50...Sincer nu stiu cum o sa fac, poate merge tras de pehd si rulat pe fire sa nu fie stresate prea mult poate are cineva experienta practica cu asa ceva... Link spre comentariu
haie Postat Septembrie 6, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2021 Cablul electric e mai gros si rezistent e ok, problema e cu fibra, mi-e foarte teama sa n-o stric la instalare...la specificatii scrie tensiunea de tragere - termen lung (N) 420 si tensiunea de tragere - termen scurt (N) 1250...n-am nicio idee ce inseamna asta...exista o fibra cu invelis mai gros, 8 mm diametru total ce logic ca e si mai rezistenta are tensiunea de tragere - termen lung (N) ≤ 1500 si tensiunea de tragere - termen scurt (N) ≤ 3000 ...dar asta e mai scumpa cu 158 ron la 100 m comparativ cu prima Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 6, 2021 Partajează Postat Septembrie 6, 2021 Majoritatea firelor de cupru s-au scumpit, unele au ajuns chiar la dublu, asa ca atentie la alegere. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 6, 2021 Partajează Postat Septembrie 6, 2021 La 400m e exclus să tragi cablurile pe lungimi mai mari de 20m fiindcă apar fricţiuni foarte mari şi rişti să rupi fibra.. Deci va trebui să tai ţeava în segmente mai scurte şi să tragi sucesiv cablurile prin fiecare, apoi uneşti ţevile cu bucăţi de tub cu diametru mai mare sau cu bandă adezivă armată cu fibră de sticlă.. Dacă vei folosi pentru protecţie o ţeavă PVC cu diametrul suficient de mare ca să nu existe fricţiune excesivă între ea şi cabluri, poţi lega din loc în loc cu bandă fibra de sticlă de-a lungul cablului electric şi-l foloseşti doar pe acesta pentru tragere, fiind mai rezistent.La început va trebui oricum să introduci prima dată în tubul de protecţie un fir de oţel ghid, care va trage după el tot cablul. Link spre comentariu
radasous Postat Septembrie 6, 2021 Partajează Postat Septembrie 6, 2021 Exsita cablu cu fibra optica pentru motaj ingropat, nu ii mai trebuie teava de protectie, are o manta metalica oarecum asemanatoare cu copexul. Noname ar trebui sa fie in jur de 2 lei/m daca are pana in 12 fire. Link spre comentariu
radasous Postat Septembrie 6, 2021 Partajează Postat Septembrie 6, 2021 Chiar acum, yo8tot a spus: Camerele au WiFi, preferabil cu antena cu mufa? La 400 m ar trebui antene directionale cu castig cat mai bun, inclusiv in zona unde le aduni pe toate (pe access point). Traficul camerelor este destul de ticalos, cu pachete mici si multe,trebuie sa asiguri conexiuni cat mai bune pentru a micsora pe cat posibil efortul de corectare a erorilor, mai ales ca la wireless-ul asta de ne inconjoara de peste tot comunicatia este half-duplex.. Oricum, 6..10 camere conectate la acelasi AP vor functiona aiurea daca sunt conectate la acelasi AP (ap comercial...) si transmit simultan. Link spre comentariu
haie Postat Septembrie 6, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2021 exclus wifi vreau doar legaturi sigure prin cablu..vor inregistra toate camerele simultan non stop...daca oricum pun cablul electric in teava n-are rost sa iau fibra speciala, cea mai buna solutie mi se pare cea a lui validae sa leg fibra din loc in loc de cablul electric care e solid si poate fi tras lejer (sper) prin pehd de 25 mm...multumesc tuturor ptr idei Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 6, 2021 Partajează Postat Septembrie 6, 2021 Nu este suficient diametrul de 25mm al tubului la lungimea aia!....minim 30mm sau si mai bine 40mm....vorbesc din experienta!...am tras doar cabluri electrice de 4 x 2,5mmp si 4 x 4mmp....doar pe diametrul de 40mm am avut succes cu cel 4 x 4mmp....ca sa va convingeti aflati ce greutate are un cablu de 3 x 2,5mmp pe o lungime de 400m....plus fibra.... Link spre comentariu
haie Postat Septembrie 6, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2021 mai trebuie studiata problema cu diametrul necesar la teava....eu n-am experienta practica doar imi imaginez situatia...primul pas ar fi rularea ambelor cabluri pe teren langa santul deja sapat (il fac de 80 cm adancime cu pat de nisip)...apoi le leg cu banda probabil din 2 in 2 m sau chiar din 1 in 1 - ele vor sta pe sol si incerc sa jonglez doar cu segmente de teava (probabil de 20 m)...poate gresesc si procedez gresit, nici nu stiu daca merge in practica, incerc sa nu trag de cele 2 fire ci doar de segmentele de teava pe care le unesc apoi cu banda armata cu fibra de sticla...dar intr-adevar e posibil sa fie necesar diametru mai mare ptr ca e si diferenta de nivel si niste serpuiri deci nu linie dreapta...oricum vad ca e bataie multa de cap cu teava probabil ma pun sa caut cablu+ fibra ce se ingroapa direct... Link spre comentariu
radasous Postat Septembrie 7, 2021 Partajează Postat Septembrie 7, 2021 Acum 9 ore, haie a spus: ... probabil ma pun sa caut cablu+ fibra ce se ingroapa direct... Este cea mai buna varianta, la cablul de fibra optica diferenta de pret este nesemnificativa iar conectorizarea este aceeasi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum