Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montare pavele(dale) de 30x30x3

trasorv

Postări Recomandate

Ziua bună, de curând o cunoștință m-a rugat să îi montez o suprafață de vreo 30 mp cu pavele. Nu am mai făcut niciodată așa ceva dar am zis că voi face tot ce pot și o ajut. Am vizionat multe clipuri pe YouTube și am înțeles în detaliu despre ce este vorba, dar în toate se folosesc pavele cu grosimi ce pleacă de la 6-8 cm și au o greutate proprie care le face să se așeze bine. Problema este că dalele despre care vorbesc eu au doar 3 cm grosime și eu chiar nu știu cum vor sta ele fixate pe patul de nisip fiind așa de subțiri. Cum să le așez ca să nu se miște sub picioare ? Nu am găsit niciun clip video pentru dale așa de subțiri.... 

Dacă cineva a făcut așa ceva și poate să-mi spună pașii de urmat ar fi grozav.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• trasorv

4

• Mircea

2

• grosu99

2

• yo9gcc

1

Top autori în acest subiect

Important că stratul de sub pavele sa fie foarte bine tasat. Prima data se pune un strat de piatra sparta tasata bine cu o placa vibratoare sau turnat chiar beton.se calculează grosimea stratui încât ca  stratul de nisip sa nu fie gros. După așezarea pavelelor se cerne nisip și se pune între rostirile dintre pavele, asta fixează pavele sa nu se miște. Eu am pus de 4 cm grosime. Unde am avut beton că strat suport au rămas intacte dar în alta zona unde trec și cu mașina și am doar balastru că strat suport sa cam lăsat în dreptul rotilor dar și stratul a fost făcut cam subțire și nu prea a fost tasat...a fost făcut pe fuga......venea nunta peste mine!!!

Link spre comentariu
Acum 5 ore, yo9gcc a spus:

Important că stratul de sub pavele sa fie foarte bine tasat. Prima data se pune un strat de piatra sparta tasata bine cu o placa vibratoare sau turnat chiar beton.se calculează grosimea stratui încât ca  stratul de nisip sa nu fie gros. După așezarea pavelelor se cerne nisip și se pune între rostirile dintre pavele, asta fixează pavele sa nu se miște. Eu am pus de 4 cm grosime. Unde am avut beton că strat suport au rămas intacte dar în alta zona unde trec și cu mașina și am doar balastru că strat suport sa cam lăsat în dreptul rotilor dar și stratul a fost făcut cam subțire și nu prea a fost tasat...a fost făcut pe fuga......venea nunta peste mine!!!

Mulțumesc pentru răspuns, apreciez detaliile pe care le-ai dat ...

Link spre comentariu

Se poate folosi ca strat suport ,dupa ce s-a tasat pamantul ,un strat de balast stabilizat de 5-10 cm ( se adauda 3-4% ciment in balast si se malaxeaza) . Dupa ce se aseaza se taseaza din nou la nivel urmand ca urmatorul strat ,de nisip sa fie de 5 cm.Nisipul trebuie sa fie obligatoriu uscat pentru ca asezat ud se lasa si o sa iasa toata tarasenia denivelata. Balastul stabilizat se intareste de la umezeala permitand lucrarile ulterioare.

Link spre comentariu

Daca nu se toarna ciment inainte de a pune pavelele vor creste buruieni printre ele  si proprietarul va sta in fiecare vara sa smulga la ele. Sa nu mai vorbim ca fara pat de ciment sub ele acestea se vor destabiliza. De preferat ar fi ca acestea sa fie fixate intre ele si dedesubt, cu un adeziv puternic de exterior.....CM17, CM25.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Se pune o foaie de geotextil ca sa nu betonezi toata curtea.

Uite aici structura si modul de aplicare a fiecarui strat. Din pacate, nu am in romana.

Ce este subliniat cu galben este obligatoriu. Ce este incercuit cu rosu trebuie compactat foarte bine, altfel le aranjezi in fiecare an.

Chestii importante:

1. Geotextilul.

2. Compactarea.

3. Materialul dintre dale (un fel de pietris concasat, dar nu asa de fin precum nisipul). De ce trebuie sa avem acest material? Ai nevoie de ceva care permite apei sa se scurga, si care permite o usoara miscare a dalelor (iarna ingheata zapada topita si impinge dalele intre ele - protectia inghet-dezghet). Acest material este aplicat in ultima poza, nu e compactat, si posibil sa se mai duca dupa cativa ani de ploi.

4. Dalele nu se lipesc intre ele sau de substrat. Am scris la punctul 3 de ce.

VhwCeBf.png

jeqDlMx.png

Link spre comentariu

Răspunsurile sunt la obiect doar că sunt prea elaborate, eu vreau ceva mai simplu.

În primul rând zona nu este carosabilă, este/va fi doar o zonă pietonală și nu va exista niciun strat de piatră concasată care oricum ar trebui compactată profi. 

În al doilea rând nu am cu ce să compactez nisipul într-un mod mai profesional, pot improviza eu ceva dar nu va ieși cum trebuie.

Apoi cum va sta compactat nisipul pe margini ? Are cumpărate și borduri dar ele se vor monta după ce se montează pavelele căci cu toate măsurătorile nu pot risca să tai 1 cm din pavele sau să rămână spațiu.

Mulți spun că nisipul se amestecă cu ciment pentru o bună stabilitate, în cazul ăsta cum mai compactez o suprafață mare? Nu risc să se întărească înainte să pun plăcile ?

Cam așa arată nelămuririle mele .....

Link spre comentariu

Repet: nu pune nimic dedesubt care nu permite scurgerea apei (drenare). Apa acumulata din topirea zapezii si supusa inghetului va impinge dalale care incotro in cele 3 directii.

Nu te gandi ca e pietonal, in timp se vor misca. Daca ai avea 2-3 m patrati, sa zicem ca nu ai avea prea mult de lucru sa refaci cand e cazul.

Uite un dispozitiv manual de tasat: https://www.scule.ro/scule-pentru-pavaje-piatra/ciocane-pentru-montat-aranjat-pavaj/dispozitiv-manual-de-compactat-si-tasat-cap-otel-tip-pndr-s-pr_zvJEc1W.html. Dar o sa tasezi de o sa te plictisesti.

44 minutes ago, trasorv said:

Apoi cum va sta compactat nisipul pe margini ? Are cumpărate și borduri dar ele se vor monta după ce se montează pavelele căci cu toate măsurătorile nu pot risca să tai 1 cm din pavele sau să rămână spațiu.

Pai pui dalele, si apoi le proptesti ca-n poza 08 de mai sus (uneori sunt niste corniere din plastic negru - d-astea am eu, fixate cu niste cuie de 20 cm lungime), apoi pui bordura. Se gasesc diverse borduri, pe gustul fiecaruia.

Link spre comentariu

Nisipul nu se compacteaza.Se aseaza cu canciocul si se bate cu mistria apoi se bate dala sau ce ai tu acolo cu ciocanul de cauciuc la pozitie.Oricum stratul suport trebuie compactat (pamant sau ce este).Decat sa dai banii pe compactorul ala mai bine pui un meserias la treaba. 

Link spre comentariu

Cineva mi-a spus acum câteva ore să amestec nisipul cu ciment în proporție de 3 roabe la 1 sac de ciment, totul perfect uscat, apoi se compactează și se pun dalele iar acel amestec nisip-ciment se întărește în timp prin umezeala remanentă din pământ. Ce părere aveți ?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dacă si-a luat și borduri, însemna că omul are pretenții. 

Dacă erau pavele groase de 7-8 cm era altă poveste, dar în cazul de față, as zice asa:  Beton minim b250, armat cu plasa de Buzău, pantele aferente pentru scurgerea apei. După ce se întărește betonul, (24 de ore) merg lipite pavele fie cu un mortar se zidarie M10, (udate bine pavelele inainte) fie cu adeziv de exterior. Ideal sa intre material și intre pavele sa nu mai stai sa le chitui ulterior. Dacă nu, le chitui cu nisip fin și ciment făcut mai "ciorba". Asta pentru ca faci lucrarea la o cunoștință care poate sa-ți spună și peste "x" ani ca ai făcut lucrare Bună sau Proasta (după caz). 

Altfel, la un necunoscut se tasa un pic pământul, o lopata de nisip ici colea, puse pavelele și garanția e până ies pe poartă...

Lăsând gluma la o parte am văzut la cineva o lucrare făcută exact cum am spus eu in prima parte și tot cu pavele de 3 cm si arata foarte bine după 10 ani, dar cei care au făcut lucrarea, făceau/fac numai așa ceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări