Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echivalent integrate

Neagu Raul

Postări Recomandate

• Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Neagu Raul

11

• Kuki

3

• Mircea

3

• ratza

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Raul, pe alt topic spuneai ca ai 16 ani. E impresionant sa fii deja familiarizat cu FPGA, dar sa nu intelegi schema bloc a acelui frecventmetru. 

Nu e critica, dar ia-o catinel. 

De ce cauti echivalente la integrate care exista inca? 

Link spre comentariu

Da, nu cunosc chema bloc a acelui frecvențmetru dar presupun că este asemănătoare cu una pe care o înțeleg

Frequency Counter : Block Diagram, Circuit, Types and Its Applications

Caut doar variantele lor de frecvență mai mare, pentru 74hc74 am găsit hd74lvc74

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/246563/RENESAS/HD74LVC74.html

intervalul frecvențmetrului are să fie în final între 100KHz-120MHz

Editat de Neagu Raul
Link spre comentariu

Dl Traian a explicat bine ce ai acolo, iar propunerea colegilor de a folosi un prescaler este demna de considerat. Ca sa nu stai sa cauti componente greu de gasit sau chiar inexistente. 

Link spre comentariu
Acum 23 minute, Mircea a spus:

... sau chiar inexistente. 

Mai repede inexistente...

Ok, pun un divizor cu 10 dar asta înseamnă că semnalul care vine din 4017 trebuie să fie de 10 ori mai mic, corect?

Link spre comentariu

Incorect, daca vrei 9 digiti ai nevoie de semnal de 10 sec, deci mai multe divizoare.

Pe de alta parte daca cerinta de frecventa maxima a scazut de la 200 Mhz la 150 si

apoi la 120, se poate pune pe intrare divizor din seria Shotky, eventual "overclockat".

Circuitele in tehnologie Shottky cred ca nu sint asa greu de gasit, sant din secolul trecut.

Editat de Kuki
Link spre comentariu

Daca pe intrare ai 150 Mhz si primul integrat e divizor cu 10, de ce restul pieselor care nu primesc mai mult de 15  Mhz,

trebuie sa mearga la 150 Mhz ? Shottky merg la 120 Mhz, de aceea le-am mentionat.

Link spre comentariu
Acum 43 minute, Kuki a spus:

Daca pe intrare ai 150 Mhz si primul integrat e divizor cu 10, de ce restul pieselor care nu primesc mai mult de 15  Mhz,

trebuie sa mearga la 150 Mhz ? Shottky merg la 120 Mhz, de aceea le-am mentionat.

întrebarea mea este dacă sunt fiabile la 120MHz, adică dacă am 120MHz nu sughit, nu?

Întreb în caz că vreau să fac și alte lucruri cu ele

Editat de Neagu Raul
Link spre comentariu

Este de evitat sa lucrezi cu frecvente asa de mari, mai ales cand nu ai experienta. 

Interesul tau, ca sa-ti simplifici viata, e sa ai 120-150MHz pana-n divizor (aici ai multe optiuni) si apoi sa lucrezi lejer la 12-15MHz. Care nu e chiar asa de lejer oricum, dar mult mai sinplu decat la peste 100MHz.

Optiuni aici: https://www.analog.com/en/parametricsearch/10720#/

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Pentru prima decada poti sa folosesti  un "flip-flop" din 74ACT74  (testat de mine pana la 180 MHz)  pentru  divizorul  cu doi (2) in combinatie cu blocul divizor prin cinci (5) din 74HC390,  74HC390 trebuie selectat sa ajunga pana la o frecventa cat mai mare (majoritatea ajung la 60 MHz alimentate la 5V), in principiu poti sa ajungi la 130MHz la prima decada, pentru formator te sfatuiesc sa utilizezi integratul MC10H116 (gasesti destule scheme pe net) care daca cablajul este proiectat corect ajunge pana la 130 MHz, sper ca ca iti sunt de folos informatiile si ca intelegi in ce vrei sa te bagi.   

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări