Neagu Raul Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 (editat) Bună ziua! Caut 2 circuite pentru un frecvențmetru de 200MHz (minim 150MHz) cu o singură intrare și display cu 9 cifre, nu cu precizie de 9 cifre ci doar frecvența să fie arătată în hertzi. De preferat să nu aibă comutatoare sau componente mecanice de interacțiune. Să fie ”Plug and play”. Unul dintre circuite poate fi cu μC PIC sau ce microcontroler credeți că ar fi mai bun. Iar celălalt să nu aibă microprocesor, doar circuite integrate care se pot găsi la distribuitori (mouser, farnell etc.) Să fie cât de precise se poate, ambele să folosească un VCTCXO sau un TCXO cu stabilitate de MINIM 1ppm. O schemă pe care am găsit-o este următoarea: Problema este că acest circuit este făcut pentru 2 intrări pentru 2 game de frecvență+comutator https://320volt.com/en/10khz-12ghz-lcd-gostergeli-frekansmetre/ Dacă aveți alte scheme, aș fi interesat deoarece nu știu să le fac singur Mulțumesc anticipat! Editat Septembrie 1, 2021 de Neagu Raul Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Septembrie 1, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2021 (editat) Am să fac un topic nou în ”proiecte complexe” Scuze! Se poate șterge! Editat Septembrie 1, 2021 de Neagu Raul Link spre comentariu
cimitavita Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 (editat) Mai demult am facut un frecventmetru care masura direct 150MHz fara nici un prescaler. Merge si ca timer si ca counter, si poate fi conectat direct la portul LPT a unui calculator, sau la un microcontroler. Ca timer îl foloseam pentru masurat condesatoare cu o precizie foarte mare. Se vedea usor deriva termica a condesatoarelor. Dezavantajul e ca consumă un pic mai mult. Alt dezavantaj este că foloseste circuite logice din seria F care se gasesc mai greu. Nu are comutatoare mecanice. Totul se comută electronic. Daca vrei schema, da un PM. Si nu e deloc un "proiect complex". Doar ca e un pic mai mare. Editat Septembrie 1, 2021 de cimitavita Link spre comentariu
nico_2010 Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 Daca vrei doar cu circuite integrate logice (fara microcontroller) este posibil sa adaptezi circuitul prezentat la circuite din categoria 74LVC (Nexperia functioneaza pana la 200MHz), circuite de decodificare BCD to 7 segments din seria 74HC si restul portilor si latch-urilor circuite din seria LVC. Astea pe total nu ar trebui sa te coste mai mult de, sa zicem, 120-150 lei. In schimb, VCTCXO sau TCXO cu 1 ppm (1 parts per milion adica eroare de 1 Hz la 1MHz) nu iti va da garantia ca ultimele doua cifre sunt corecte, iar efortul tau va fi cam in van. Pretul unui asemenea oscilator poate fi de 22 lei sau de 260 de lei, iar dimensiunea este de minim 2.5mm x 2mm sau 5 x 3.2mm. L.E.: Am uitat sa mentionez un aspect, inportant de altfel, daca nu ai o schema buna de etaj de intrare formator de semnale TTL s-ar putea sa iti iei gandul de la asa ceva! Schema postata de mine in sectiunea "ARM" si anume frecventmetru cu STM32 ar putea functiona cu semnale de pana la 150MHz (in anumite conditii de realizare practica si cu alte tranzistoare), dar nu pot garanta asta pentru ca nu am incercat-o la frecvente asa mari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum