Taraxacus Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 (editat) Aș vrea să construiesc un variator de tensiune de la 220 V AC monofazat dar să fie de putere mare, 5000 W, am nevoie de el pt niște experimente . Mă gândeam la unul cu triac - diac însă nu știu dacă rezistă la scurtcircuit adică atunci când puterea depășește 5000 W. Îmi puteți recomanda o schemă ? Am un variator de la un aspirator mai vechi, dacă schimb triacul măresc puterea suportată? Mulțumesc anticipat Editat Septembrie 1, 2021 de Taraxacus am uitat să mai adaug ceva Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 Ia legatura cu @Toni Marginean. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 Nu e suficient întotdeauna doar să schimbi triacul ca să mărești curentul maxim suportat (implicit puterea).Un triac de putere foarte mare va avea nevoie de un curent de comandă mărit, altfel nu se va deschide cum trebuie.Domnul Toni are triaci care pot suporta mai mult de 5kW, dar să ții cont și de comanda corectă în poartă.În fișa piesei se găsesc toate datele necesare.... Link spre comentariu
Taraxacus Postat Septembrie 1, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2021 Țin cont de tot ceea ce trebuie dar nu am o schemă. Nu știu de unde să-l iau pe dl Toni.... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 (editat) >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT: acum am vazut>>>>>> Postat 4 ore în urmă Ia legatura cu @Toni Marginean. Editat Septembrie 1, 2021 de dumitrumy Link spre comentariu
Taraxacus Postat Septembrie 1, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2021 Multumesc, l-am găsit pe Toni, inainte era o rubrica in care gaseam membrii forumului acum ori a disparut ori nu stiu eu unde sa caut. Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 (editat) Exista in comert variator de putere, la vreo 50-60 lei/buc. Este pt putere f mare, cu triac de 40 sau 60A (nu mai tin minte exact). Editat Septembrie 1, 2021 de vera Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 Depinde la ce vrea sa-l foloseasca. Daca e pentru vreun fier de calcat, precum alea de voiaj din comert, il va servi bine insa cred ca au nevoie de o sarcina minima. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Septembrie 1, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2021 Vreau să experimentez rezistența la incandescență a unor fire din diferite metale, sa analizez straturile de oxizi care se depun etc. Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 Ala cu triac e perfect. Ramane sa gasesti unul de puterea potrivita. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Septembrie 4, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Am luat unul cu triac de la e-MAg, cică de 4000 W dar surpriză, e o chinezărie ieftină , triacul este de 40 A insă are în serie o siguranță de 10 A. Am încercat să-l folosesc la o bormașină dar la turații mici nu mai are cuplu motorul. Am sa-mi construiesc unul. Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 @Taraxacus nu stiu ce chinezarie ai luat tu, dar eu am luat una careia i-am schimbat siguranta si am tras 4kW fara probleme. Nu poti avea ac. cuplu la turatie mica, ca la turatie max. De pomana faci alt variator, bormasina se va comporta la fel. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Septembrie 4, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2021 1 oră în urmă, vera a spus: @Taraxacus nu stiu ce chinezarie ai luat tu, dar eu am luat una careia i-am schimbat siguranta si am tras 4kW fara probleme. Nu poti avea ac. cuplu la turatie mica, ca la turatie max. De pomana faci alt variator, bormasina se va comporta la fel. La fel am făcut și eu, i-am schimbat siguranța și am făcut câteva experimente. Chinezăria este comercializată de e-mag preluată de la altă firmă. Nu am spus numele firmei din motive lesne de înțeles. Am găsit o schemă cu 2 triace https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/4436-scheme-de-variatoare-si-regulatoare-de-tensiune/ schema nr 29 despre care se spune că ar asigura un cuplu bun și la turații mici. Link spre comentariu
Mircea Postat Septembrie 4, 2021 Partajează Postat Septembrie 4, 2021 On 9/1/2021 at 2:48 PM, Taraxacus said: Vreau să experimentez rezistența la incandescență a unor fire din diferite metale, sa analizez straturile de oxizi care se depun etc. Asta spuneai acum ceva zile. 2 hours ago, Taraxacus said: Am încercat să-l folosesc la o bormașină dar la turații mici nu mai are cuplu motorul. Am sa-mi construiesc unul. Si aici ai ajuns dupa. La ce vrei sa-l folosesti in realitate? Link spre comentariu
Taraxacus Postat Septembrie 5, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2021 Acum 7 ore, Mircea a spus: La ce vrei sa-l folosesti in realitate? Așa cum am spus la niște determinări experimentale cu cabluri de diferite dimensiuni (până la 1,5 mmp secțiune) din diferite metale pt a determina depunerile de oxizi, influența temperaturii și a curentului în timp până la distrugere la trecerea curentului sau la scurtcircuit. Pentru asta mi-am propus să folosesc un autotransformator sau un variator de putere. După ce termin cu aceste determinări am să-i dau altă utilitate. Am testat variatorul pe care l-am cumpărat cu un bec și apoi cu o bormașină. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum