Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Subarmonici

sesebe

Postări Recomandate

Fara KISS, nema activitate. Pentru cei care nu au fost prin scoli inalte simulatoarele fac calculele in locul lor. Trebuie sa stii ce sa ii ceri, totusi.

Are o sinusoida din simulator armonici si subarmonici? Daca tot am folosit termenul "muls" sa o facem tot cu circuite RLC serie. La un generator de 1kHz cuplam un circuit de 500Hz si unul de 3kHz (subarmonica 1 si armonica 3). Rezultat:

49a.png

>>>>>>>>>>>

Curentii au aceeasi frecventa cu tensiunea aplicata, deci este cazul circuitelor RLC serie din temele de liceu.

rlc5a.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Este suficient sa distorsionam semnalul si curentul pe armonica a treia apare voios cu amplitudine de peste 3A fata de 700mA la sinusoida perfecta.

41a.png

>>>>>>>>>>>>>>>>

In schimb RLC-ul acordat pe 500Hz extrage curent tot pe frecventa generatorului si de amplitudine mai mica decat cand aveam sinusoida simulatorului.

37a.png

>>>>>>>>>>>>

Fara Fourier am obtinut niste poze ce pot fi suport pt discutiile de pana acum. Dar mai asteptam 2 zile pana iese din carantina principalul combatant.

Editat de dumitrumy
greseli de scriere
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 134
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

23

• sesebe

22

• KISS

16

• Marele Savant

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca ai timp de cautari gasesti tot felul de discutii despre tema noastra. O chestie care mi s-a parut interesanta, omul auzea nota dar la analiza electronica nu era detectabila:

There was a another thread quite some time ago when this was discussed. In that thread I tried to produce
"subtones". One of my fiddles produces what I perceive as a bass tone when I do play certain double
stops. I clearly hear that very low tone. However if I recorded it (yes I could still hear a bass tone in
the recording) and did a frequency analysis, it did not show lower frequency components in the spectrum.
I guess my conclusion was that it was an effect of "Beating" (amplitude modulation).

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

A existat un alt fir în urmă cu ceva timp, când s-a discutat despre acest lucru. În acel fir am încercat
să produc „subtonuri”. Una dintre lădițele mele produce ceea ce percep ca un ton de bas atunci când cânt
anumite opriri duble. Aud clar acest ton foarte scăzut. Cu toate acestea, dacă l-am înregistrat (da, încă
mai auzeam un ton de bas în înregistrare) și făceam o analiză de frecvență, nu arătau componente de
frecvență mai joase în spectru. Cred că concluzia mea a fost că a fost un efect al „Bătăii” (modulația
amplitudinii).

>>>>>>>>>>>>>>>>>

Si aminteste de "batai" ca si KISS.

EDIT (am uitat):

subh-09oct.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
35 minutes ago, Marele Savant said:

Totusi, de ce in scoala, facultate, doctorate, sau alte asemenea, nu se invata/studiaza despre ele?

Cum sa nu se studieza?!

Numai scrieti "ieee subharmonics" in Google si vedeti cate linkuri sunt despre subarmonici.

Exista 3 standarde care vorbesc despre:

XTSTnAP.png

Si numai 1364 rezumate de conferinte unde s-a vorbit despre subarmonici. Samd...

Sa fim seriosi, in anii '90 noi studiam aplicatiile grupului Ward-Leonard (grup "nascut" in secolul 19) la Poli, in timp ce altii aveau controlul vectorial la motoarele AC de ani de zile.

image.png

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Si din audio:

An audible anomaly was heard while evaluating a woofer loudspeaker excited with sinusoidal wave signals. Standard testing did not reveal the nature or cause of this unusual sound. Further investigation showed the loudspeaker was producing a frequency component at half the input frequency; a sub-harmonic. Reported cases of sub-harmonic production are rare for woofers; most reports concern compression drivers. In this paper the techniques used to confirm the generation of a sub-harmonic in this woofer are presented. The mechanisms that combined to generate the sub-harmonic are shown. Further examples found in other speakers that exhibit this sound anomaly on occasion are also discussed.

12584_full.png

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Acolo unde nu exista rejectie, exista traista de Farazi. 

Interesant e ca sunt topicuri cu poze numai, nu scheme, nu masuratori... Important e sa fie mult, ca sa nu fie putin. 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări