Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Subarmonici

sesebe

Postări Recomandate

semnale comune.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT:

CITAT:      Despre armonici sau subarmonici se poate discuta numai si numai in cazul unui semnal sinusoidal pur !

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

semnal-armonic-pur.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 134
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

23

• sesebe

22

• KISS

16

• Marele Savant

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din pacate pt unii scoala este facultativa si datasheeturile componentelor sau aparatelor industriale sint litera de lege.

PS: tuturor celor ce se inchina la datasheeturi:

Cautati schema acesta 6153.figure-3.jpg in dataheetul de la LM5122.

In variantele mai vechi ale datasheetului (inainte de 2017-2018) era inclusa in datasheet. Simplul studiu al schemei mi-a indicat ca este o problema. Dupa realizarea practica si teste s-a dovedit ca am dreptate. Dupa ce i-am intrebat de cei de la TI dece se intimpla problema identificata de mine, schema a fost scoasa din datasheet si inlocuita cu o varianta in care tranzistorul Q1 este inlocuit cu o simpla dioda.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

CITAT:    Simplul studiu al schemei mi-a indicat ca este o problema. Dupa realizarea practica si teste s-a dovedit ca am dreptate.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Nu stiu ce legatura are postarea ta cu subarmonicele dar sunt curios: ce anume din schema ti-a indicat ca ar fi o problema inainte de testare?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

RE-CITAT:    Despre armonici sau subarmonici se poate discuta numai si numai in cazul unui semnal sinusoidal pur !

Am luat un semnal "impur" si l-am "muls" de curenti sinusoidali fara probleme:

27.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

21.png

>>>>>>>>>

22.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Pai ramane sa-l distorsionati ca sa obtineti frecvente subarmonice, asa ne explica colegul Ştefan mai devreme. Puteti pune, va rog, un FFT dupa distorsionare? Multumesc. 

PS: nu va cer pentru ca imi e lene sa o fac eu, dar opinia mea oricum nu e luata in seama.

Link spre comentariu
11 hours ago, Marian said:

instabilitatea asta duce la aparitia unor semnale/modulatii cu armonici in zona audio ( ca doar de asta le auzi ), adica la o frecventa mai mica decat fundamentala ( frecventa de comutatie ).

Da, cam asta am vrut sa subliniez. Un semnal de orice forma in afara de cea sinusoidala e de fapt o suma de alte semnale de...diverse forme. 

In cazulul unui semnal dreptunghiular se aplica intradevar seria Fourier, dar.........nu exista semnal dreptunghiular perfect, cu flancuri la 90 de grade. 

Aceasta cadare a flancurilor intr-un timp definit si nu 0, asa cum e descris teoretic, genereaza semnale suplimentare cu frecventa foarte mica, chiar si mai jos de domeniul audio. Chiar daca nu sunt subarmonici, acele semnale exista. 

O analiza spectrala detaliata, de banda larga, arata corect semnalele care intra in componenta unui semnal-suma, presupus dreptunghiular. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, dumitrumy a spus:

Am luat un semnal "impur" si l-am "muls" de curenti sinusoidali fara probleme:

Semnalele filtrate si reprezentate de tine se pot numi "subarmonici" ale semnalului de intrare ?
Este o exprimare corecta asta ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
56 minutes ago, Sister13 said:

Aceasta cadare a flancurilor intr-un timp definit si nu 0, asa cum e descris teoretic, genereaza semnale suplimentare cu frecventa foarte mica, chiar si mai jos de domeniul audio. Chiar daca nu sunt subarmonici, acele semnale exista.

Vorbim de semnal dreptunghiular si de frecvente sub fundamentala, nu includem trecerea prin zero.

F_13_10.gif

Link spre comentariu
Acum 4 ore, dumitrumy a spus:

....... 

Nu stiu ce legatura are postarea ta cu subarmonicele dar sunt curios: ce anume din schema ti-a indicat ca ar fi o problema inainte de testare?

........ 

Legătură este ca pina și datasheet-urile făcute de firme serioase la produse proprii (deci majoritatea priectate de ei) pot conține erori destul de mari. 

Motivul care m-a făcut sa consider ca este o problema nu-l fac public. Problema se manifesta în special în anumite condiții și duce la defect catastrofal - distrugerea de componente de forță. 

Daca ești indradevar interesat putem discuta în privat. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 14 ore, Liviu.Mihaiu a spus:

Semnalele filtrate si reprezentate de tine se pot numi "subarmonici" ale semnalului de intrare ?
Este o exprimare corecta asta ?

Oare ai observat ca atasamentele mele au un comentariu insotitor si doresc sa raspunda unor aspecte discutate?

1) Prima afirmatie si atasamentul meu:

ras1.jpg

///////////////////////////////////////////

2) In continuare am subliniat ceea ce este in captura din PDF cu o simulare simpla unde am aratat ca dintrun semnal trapezoidal extragi exact sinusoidele din dezvoltarea in serie Fourier:

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

ras5.png

/////////////////////////////////////

Unde am amintit eu de subarmonici? 

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

CITAT 2:  Puteti pune, va rog, un FFT dupa distorsionare?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Nu inteleg a cui distorsionare, pot eventual pune iesirea unui amplificator special prost:

16.png

Link spre comentariu
Acum 3 ore, dumitrumy a spus:

Unde am amintit eu de subarmonici? 

Nu asta am afirmat eu.
Am intrebat doar daca se pot numi 'subarmonici' semnale 'mulse' din semnalul de intrare.
Multumesc pentru explicatii si simulari.
Aveti totusi un mod aparte de a cita si raspunde. Este mai greu de urmarit cine si ce a spus.

Link spre comentariu
6 hours ago, dumitrumy said:

CITAT 2:  Puteti pune, va rog, un FFT dupa distorsionare?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Nu inteleg a cui distorsionare, pot eventual pune iesirea unui amplificator special prost:

16.png

Multumesc. Ati inteles si prezentat ce voiam.

De ce ati pus dreptunghiul galben? Ce voiati sa evidentiati cu el?

Link spre comentariu

Pentru protectia sanatatii mele as dori la limita sa nu mai raspund/ dialoghez cu o mare parte a celor foarte activi. Nici mie nu imi convine situatia dar nimeni nu isi alege boala. Dumneata ai reusit rapid sa intri pe lista cand m-ai luat peste picior la postarile de la invertorul lui Anicai si tot pt simulari.

Pai daca semnalul initial era trapezoidal de o anumita frecventa iar curentii sinusoidali erau cu frecv. de 3 ori si de 5 ori mai mare, cum adica sa fie subarmonici? 

Ca esti totusi in tema se vede din alte interventii:

>>>>>>

Mai sus spuneai ca subarmonicile se pot obtine prin heterodinare.
Cum ?

Acolo este vorba de oscilatii care pot apărea la generare. La sursă.
In nici un caz de subarmonici apărute prin combinarea a două surse de oscilatii.
Un quart cu iesirea de 8Mhz are subarmonici daca s-a plecat intern de la 4 Mhz ...
Editat August 30 de Liviu.Mihaiu<<<<<<<<

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

CITAT:    De ce ati pus dreptunghiul galben? Ce voiati sa evidentiati cu el?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Doar ca sa citesc mai precis primele armonici, sunt mici constructii ajutatoare.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări