cirip Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Acum 3 ore, Mircea a spus: Ce factor de distorsiuni poate avea un semnal de 1kHz distorsionat astfel incat sa apara si 500Hz pe ecranul unui analizor? Eu sunt curios la modul cel mai sincer, indiferent ca raspunsul imi e pe plac sau nu. Si daca nu imi e pe plac, te asigur ca pot sa duc o discutie civilizata. Editat Octombrie 5, 2021 de cirip Link spre comentariu
KISS Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 N-ai cu ce informatii despre FFT sa ma surprinzi...am mai multa documentatie decat exista pe net, si nu de ieri, de 15 ani cand am luat primul analizor de spectru. Voi inca va jucati cu osciloscopul si sustineti niste aberatii. Link spre comentariu
Sister13 Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Deruland topicul de la inceput, am observat ca subiectul initial a plecat de la armonicile si subaronicile unei....surse in comutatie Si de aici s-a amestecat subiectul. O sursa in comutatie genereaza o forma de semnal, prin definitie, care numai sinusoidala nu e. Iar un semnal nesinusoidal este de fapt o suma de semnale.... Despre armonici sau subarmonici se poate discuta numai si numai in cazul unui semnal sinusoidal pur ! Iar ce debiteaza o sursa in comutatie e o suma de semnale, al carui spectru se poate vede pe un analizor grafic de banda larga. Sunt semnale distincte, nu neaparat armonici si nici subarmonici. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 5 minutes ago, cirip said: Eu sunt curios la modul cel mai sincer, indiferent ca raspunsul imi e pe plac sau nu. Si daca nu imi e pe plac, te asigur ca pot sa duc o discutie civilizata. Asa ceva nu exista ca o consecinta a distorsiunilor. Dar colegul Ştefan insista pe asta cateva postari mai devreme. Link spre comentariu
KISS Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Acum 2 minute, cirip a spus: Eu sunt curios la modul cel mai sincer, indiferent ca raspunsul imi e pe plac sau nu. Si daca nu imi e pe plac, te asigur ca pot sa duc o discutie civilizata. @cirip, n-ai nici o sansa sa porti o discutie civilizata, oamenii sustin cu tarie niste aberatii desi n-au facut niciodata o analiza FFT. Link spre comentariu
Sister13 Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 O alta observatie din derularea istoricului: Este sectiunea " Noobs ". Judecand dupa " gradele " puse langa avatarul fiecarui user, se poate observa ca la sectiunea asta discuta doar oameni " avansati " Am vazut pe la pagina 5-6 interventia unui " noob ".......nebagata in seama. Subiectul este intradevar ptr " noob " dar daca e acaparat de " avansati ".....cei " mici " ce vor intelege ? Link spre comentariu
KISS Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Acum 9 minute, Mircea a spus: Asa ceva nu exista ca o consecinta a distorsiunilor. Dar colegul Ştefan insista pe asta cateva postari mai devreme. Iar vorbesti aiurea...nici macar nu stii ce THD are un semnal square wave pur (cu factor de umplere fix 50%) sau ce se intampla cand insumezi doua semnale sinus pure (THD<0,1%) cu frecvente diferite si ce produse de intermodulatie rezulta. Nici nu mai intreb de formulele de calcul. Sau,la modul practic, daca iti pun cateva analize spectrale sunt convins ca nu stii ce forme de semnal sunt. E valabila si reciproca, adica iti arat o forma de semnal complexa de pe osciloscop, cu distorsiuni pare sau impare, si nu vei sti cu ce analiza spectrala sa o asociezi. Asta pentru ca nu ai lucrat cu analizoare de distorsiuni sau spectrale si la teorie ai lipsit. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) 4 hours ago, Mircea said: Ce factor de distorsiuni poate avea un semnal de 1kHz distorsionat astfel incat sa apara si 500Hz pe ecranul unui analizor? 32 minutes ago, Mircea said: Asa ceva nu exista ca o consecinta a distorsiunilor. Dar colegul Ştefan insista pe asta cateva postari mai devreme. 11 minutes ago, KISS said: Iar vorbesti aiurea...nici macar nu stii ce THD are un semnal square wave pur (cu factor de umplere fix 50%) sau ce se intampla cand insumezi doua semnale sinus pure (THD<0,1%) cu frecvente diferite si ce produse de intermodulatie rezulta. Nici nu mai intreb de formulele de calcul. Sau,la modul practic, daca iti pun cateva analize spectrale sunt convins ca nu stii ce forme de semnal sunt. E valabila si reciproca, adica iti arat o forma de semnal complexa de pe osciloscop, cu distorsiuni pare sau impare, si nu vei sti cu ce analiza spectrala sa o asociezi. Asta pentru ca nu ai lucrat cu analizoare de distorsiuni sau spectrale si la teorie ai lipsit. Deci, repet. Avem un semnal de 1kHz (sinus, triunghi, dreptunghiular) si-l distorsionezi cum vrei tu. Eu iti garantez ca nu vei avea frecvente de 500Hz la analiza spectrala. Poti sa consideri ce analizor vrei tu. Daca tu imi arati o frecventa de 500Hz acolo, apoi eu zic ca tu stii ce faci. Intre timp, am mai zis, nu stii dar reduci totul la ceva ce ti se pare familiar ca sa pari ca stii, ca-n schita lui Caragiale cu castravetele. - Profesorul : Multă aplicățiune la machemachică, spune-ne doară ce am vrut eu să prezent aici? - Școlarul Bârsescu: Un... castravete, domnule. - Profesorul (stăpânindu-și un zâmbet simpatic): Mâncă-l cu mumă-ta! (Schimbând repede tonul:) Tot la foale ți-i gândul, să le-n-dopi!... Nu-i castraveche, mâncăule!... e o elipsă, o curbă lunguiață, care are duplu țentrum; unul aici în punctul omicron, și alt țentrum togma dincoace, la ceilantă estremitake, în punctul omega. Aceasta-i calea comeatei. Editat Octombrie 5, 2021 de Mircea Link spre comentariu
KISS Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Vorbe in vant.... sau...semnatura lui Victor.. Editat Octombrie 5, 2021 de KISS Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Daca poti argumenta, raspunde cum distorsionand un semnal de 1kHz obtii 500Hz pe spectrograma? Intreb a 3-a oara. Mi-e teama ca lipsa de argument tehnic are bazele ei. Din pacate, laudele cu sculele tale nu sunt raspunsul. Nici ca faci nspe combinatii sau altele. Nu ai sa obtii 500Hz distorsionand un semnal de 1kHz. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 6, 2021 Partajează Postat Octombrie 6, 2021 Din postarile lui Kiss eu deduc o singura concluzie. Ceva de genul: "bai ce destept sunt eu, si ce de aparatura scumpa la care voi saracilor n-ati visat, am, ce de masuratori am facut eu, stiu totul, stiu adevarul absolut si voua nu va zic nimic"... Scuze @ratza pentru offtopic dar e greu sa nu ai o astfel de reactie cand vezi atata ingamfare. I se pune intrebari concrete, intrebari la care ar trebui sa aiba raspunsuri la fel de concrete, tocmai pentru ceea ce pretinde, si raspunde doar cu arogante dupa arogante. @Sister13 dreptunghiulara este o suma de armonici impare, dar nu forma undei era discutia ci insasi existenta tehnica a termenului "subarmonica" definit ca un semnal la o frecventa submultiplu al celui fundamental. Oricine a proiectat si experimentat cu sursele in comutatie dotate cu o forma de reactie negativa au putut constata ca in anumite situatii se aude un zgomot de la ele, in conditiile in care frecventa de comutatie era fixa si mult peste spectrul audio. O bucla de reactie negativa necompensata corespunzator poate genera instabilitate, si instabilitatea asta duce la aparitia unor semnale/modulatii cu armonici in zona audio ( ca doar de asta le auzi ), adica la o frecventa mai mica decat fundamentala ( frecventa de comutatie ). Cel mai elocvent caz este chiar citatul pus de @dumitrumy cu lipsa compensarii de rampa/panta. Link spre comentariu
ratza Postat Octombrie 6, 2021 Partajează Postat Octombrie 6, 2021 Acum 6 ore, KISS a spus: Vorbe in vant.... sau...semnatura lui Victor.. Ori răspunzi la întrebările care ţi s-au pus, ori îţi iei pauză definitiv pentru offtopic şi flame repetat. Ai timp pînă apune soarele. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 6, 2021 Partajează Postat Octombrie 6, 2021 Acum 7 ore, KISS a spus: ...nici macar nu stii ce THD are un semnal square wave pur (cu factor de umplere fix 50%) ... Orice absolvent al unei facultati cu profil electric trebuie sa stie sa-l calculeze în cel mult 3 minute. Tocmai pentru ca stie niste formule. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 6, 2021 Partajează Postat Octombrie 6, 2021 Acum 4 ore, Marian a spus: ci insasi existenta tehnica a termenului "subarmonica" definit ca un semnal la o frecventa submultiplu al celui fundamental. SUBARMÓNICĂ, subarmonice, s. f. (Fiz.) Componentă a unei vibrații complexe, a cărei frecvență este un submultiplu al frecvenței armonicii principale. – După fr. sous-harmonique. sursa: DEX '09 (2009) Cred ca daca s-ar explica, cu condeiul in mâna, cum se obtin aceste subarmonice, s-ar lamuri treaba. Iar cei ce aveti analizoare performante, puneti o poza cu cele subarmonice vazute pe ecranul analizorului, alaturi de explicatia tehnica, privind obtinerea acelor picuri. Altfel, iertat sa-mi fie, vorbim despre OZN-uri! Link spre comentariu
Kosmin Postat Octombrie 6, 2021 Partajează Postat Octombrie 6, 2021 Acum 3 ore, franzm a spus: Orice absolvent al unei facultati cu profil electric trebuie sa stie sa-l calculeze în cel mult 3 minute. Tocmai pentru ca stie niste formule. Din aduceri aminte dezvoltarea în serie Fourier a lui f(t) pt. un semnal dreptunghiular ideal era de forma A/2 + 4/pi * sumă după n=1 la infinit din [ 1/(2n-1) * sin((2n-1)*w*t)], unde w=2pi*f. Zic bine? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum