Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Subarmonici

sesebe

Postări Recomandate

In general aveți dreptate. 

Cind m-am referit la sub-armonici m-am referit la armonicile cu frecventa mai mica decit fundamentala dar as cum s-a explicat nu-i o denumire corecta. 

La fel s-a încetățenit, chiar și în literatura de specialitate, noțiunea de sub-armonici la oscilațiile de frecventa foarte joasa în raport cu frecventa de lucru ce apar la sursele SMPS current mode atunci cind factorul de umplere este mai mare de 50% și nu este implementata corect "slope compensation". Cam la asta se refera @miticamy. Dar nu tot timpul acele oscilații sint submultiplu întreg al frecventei de lucru ca să poate fi denumite sub-armonici. 

@KISS la cine te referi? 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 134
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

23

• sesebe

22

• KISS

16

• Marele Savant

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu exista armonici cu frecventa mai mica decit fundamentala!

Intr-adevar, intr-o anumita parte a literaturii de specialitate s-a incetatenit aceasta exprimare incorecta.

dar, pina nu apare in manuale, consideram ca trebuie gasita alta denumire mai adecvata!

Link spre comentariu
Acum 10 minute, sesebe a spus:

Dar nu tot timpul acele oscilații sint submultiplu întreg al frecventei de lucru ca să poate fi denumite sub-armonici.

daca tot le acceptam, pot fi si armonici de un ordin cu 2-5 cifre dupa virgula, pina iese rezultatul dorit!

Link spre comentariu
Acum 10 minute, sesebe a spus:

Cind m-am referit la sub-armonici m-am referit la armonicile cu frecventa mai mica decit fundamentala dar as cum s-a explicat nu-i o denumire corecta. 

Mai sus spuneai ca subarmonicile se pot obtine prin heterodinare.
Cum ?

Link spre comentariu
Acum 32 minute, franzm a spus:

De subarmonici se vorbeste în general în disciplinele (electro-)mecanice (vibratii). Daca mai stiu eu bine, termenul e definit în ISO 2041.

Acolo este vorba de oscilatii care pot apărea la generare. La sursă.
In nici un caz de subarmonici apărute prin combinarea a două surse de oscilatii.
Un quart cu iesirea de 8Mhz are subarmonici daca s-a plecat intern de la 4 Mhz ...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Chiar vrei sa despici firul în patru? 

Am explicat exact ce se intimplat și de unde apar. 

Iar cu oscilațiile ce por apărea la generare la sursa....... ia și mai citește ca nu-i chiar asa. 

Link spre comentariu
Acum 6 minute, sesebe a spus:

Chiar vrei sa despici firul în patru? 

Nu.
Dar nu cred că putem sa numim "subarmonici" rezultatele unor combinări de semnale.
Atat.

Link spre comentariu

De ex cand acordez chitara , apas ultima coarda E-82Hz in al cincilea grif ca sa coincida cu A-110Hz ,daca sunt doar apropiate se aude si se simte mecanic efectiv diferenta dintre cele 2 ,deci ceva de la 5-4-3-2-1 hz in jos ,si cand dispare este OK .

Link spre comentariu

Cred ca s-a mers prea departe. 

1. Sub-armonici exista. Sunt obtinute prin divizarea cu intregi. 

2. Orice nu este produsul unei divizari sau inmultiri cu un intreg sunt oscilatii. Indiferent cum sunt obtinute. 

Cum, de altfel, si fundamentala tot oscilatie e. Idem pentru armonici si sub-armonici. 

Editat de Mircea
Link spre comentariu
Acum 9 minute, Mircea a spus:

Cred ca s-a mers prea departe. 

Orice exista sau nu.
Eu ma indoiam de existenta sub-armonicilor prin heterodinare. Doar asta am contestat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 23 minute, Mircea a spus:

Divizarea unui semnal n-are legatura cu sub-armonicile.
De unde ai scos asta ?
Unde mai este "armonia" ?

Link spre comentariu
Acum 11 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Divizarea unui semnal n-are legatura cu sub-armonicile.
De unde ai scos asta ?
Unde mai este "armonia" ?

SUBARMÓNICĂ, subarmonice, s. f. (Fiz.) Componentă a unei vibrații complexe, a cărei frecvență este un submultiplu al frecvenței armonicii principale. – După fr. sous-harmonique.

https://dexonline.ro/definitie/subarmonică

Cum obtii un submultiplu? Nu prin divizare?

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 4 minute, sesebe a spus:

Care este definitia armonicilor si dece nu se pot numi subarmonici cele cu frecventa mai mica decit fundamentala?

Un bastard nu are tată. Dar poate avea copii.
Nu am găsit altă explicatie la ora asta.
Scuze dacă zicerea este deplasată.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări