cristi7521 Postat Septembrie 3, 2021 Partajează Postat Septembrie 3, 2021 Pentru transformatorul driver, ca si pentru transformator de curent, se pot folosi fara probleme torurile din filtre emi care au permeabilitatea mare (depinde si de dimensiunea torului, dar preferabil sa fie peste 500). Nu se folosesc cele din filtrele din sursele de AT/ATX(culoare alb-galben) care au permeabilitatea de ordinul zeci, maxim 100. La convertorul forward trebuie atentie mare la fazarea corespunzatoare a infasurarilor la toate cele 3 transformatoare: driver, de forta si de curent. Link spre comentariu
c_anicai Postat Septembrie 3, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2021 Cu fazarea m-am fript, si din cauza asta am ars 2-3 perechi de mosfet in experimentele anterioare. Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Septembrie 3, 2021 Partajează Postat Septembrie 3, 2021 La cate piese ați ars cu aceste experimente aiurite,făceați din prima o comanda simpla de la Telwin(un Uc3845 și un Lm358,care costa 2-3 lei bucata),și erați mult mai câștigat,nu ardeați un lighean de piese. Eventual făceați încă 2 invertoare funcționale..fara un circuit dedicat nu aveți cum sa o scoateți la capăt. Sau se poate,cum au făcut producători ca Selco sau Fronius,dar aici nu e cazul sa vorbim de așa ceva. Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 13, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 Mi-am cam pierdut cheful de construit insa la un moment dat voi continua si varianta asta deoarece am adunate aproape toate componentele in afara de radiatoare pcb-uri si tabla pt. carcasa.. Intre timp am mai facut rost de un transformator pe ee65, provine de la un invertor kemppi miniarc 180evo*(am si placa invertorului dar inca nu i-am gasit defectiunea). - Referitor la unele detalii la transformatorul de pe kemppi, primarul are doua infasurari de cca 22 sp cu sarma de 1,3mm si secundarul e intre infasurarile primare si banuiesc ca e cu platbanda. Desi aparent pare de o calitate indoielnica dupa cum se vede si in a doua poza, are un cuplaj foarte strans intre primar si secundar adica inductanta primarului cu secundarul in scurt e de cca 3μH, n-am reusit inca asa performanta pe transformatorul care le-am bobinat unde sunt cca 8,5μH. Imi amintesc de niste discutii pe un forum rusesc referitor la inductanta de pierderi cica nu ar fi bine daca e mare dar nu mai retin exact cifrele, totusi 3μH la transformatorul de pe kemppi in comparatie cu 8,5μH la cel care l-am facut eu mi se pare diferenta enorma. Transformatorul meu pe ee70 are primar 22spire 5,22mm² cu 4,5mH fara intrefier si secundar 7 spire 14,7mm², nu stiu daca va duce 200 amperi insa daca fac comparatie cu cel de pe kemppy mai ales la diferenta intre sectiunile la primar poate am noroc. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Ianuarie 13, 2022 Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 (editat) Limitarea de curent nu este din transformator, acesta limiteaza durata de folosinta prin incalzire, daca ai senzor de temperatura pe el. De exemplu Telwin Force 165 are 60% la 150A si 20 grade Celsius sau 7% la 140A si 40 grade Celsius. Parca gasisem ca are 100% la 40A si 40 grade Celsius. La cele de firma masuratoarea este data la 40 grade Celsius (exista un standard), faptul ca unii dau la alta temperatura sau nu o specifica arata ce chinezarie ai cumparat. Transformatorul de la Force 165 duce si 200A, dar cu ce duty cycle? Editat Ianuarie 13, 2022 de cristi7521 adaugare Link spre comentariu
nel65 Postat Ianuarie 13, 2022 Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 Ce inseamna Telwin Force 165 are 60% la 150A si 20 grade Celsius ? Intreb fiindca nu sunt sigur ca stiu... Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 13, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 Acum cu duty cycle m-ai incuiat, probabil maxim e 0,45 la forward adica cred ca se schimba in anumite limite prin alegerea unor combinatii de valori la rt si ct Link spre comentariu
mac01 Postat Ianuarie 13, 2022 Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 (editat) 1 oră în urmă, nel65 a spus: Ce inseamna Telwin Force 165 are 60% la 150A si 20 grade Celsius ? Intreb fiindca nu sunt sigur ca stiu... 20 grade celsius reprezinta temperatura ambientala la care s-au efectuat testele. Una este 20 grade si alta este 40 grade. La 40 grade racirea este mult mai precara...deci scade durata activa de functionare pana la intrarea in protectie. Un producator de calitate efectueaza testele la 40 grade....vara mai sunt si astfel de temperaturi.....cand se sudeaza afara si aparatul sta in bataia soarelui. Editat Ianuarie 13, 2022 de mac01 Link spre comentariu
cristi7521 Postat Ianuarie 13, 2022 Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 In cazul de mai sus se refera la timpul de utilizare raportat la o perioada de 10 minute Duty cycle is calculated to EN60974-1 and EN60974-10 standards, hence at a temperature of +40°C and over periods of 10 minutes sau detaliat Duty cycle is a welding equipment specification which defines the number of minutes, within a 10 minute period, during which a given welder can safely produce a particular welding current. In example, a 150 amp equipment with a 30% duty cycle must be “rested” for at least 7 minutes after 3 minutes of continuous welding. If a machine is rated at 300 amps/60% duty cycle, it can weld at 300 amps for 6 minutes. For the remaining four minutes, the power source needs to idle and cool. Keep in mind, however, that the actual total time while a machine can be used continuously is not determined by a timer. Typically this is determinate by a thermostat within the machine, which will shut it off if the machine is too hot and needs to cool down before it does more work. Factors affecting duty cycle include whether or not the machine has an internal fan and what the ambient temperature of the work area is. Link spre comentariu
nel65 Postat Ianuarie 13, 2022 Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 Deci folosit 60% din fiecare 10 minute ,cu un curent de sudare de 150A ,daca temperatura ambientala este de 20oC.Corect? Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 13, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 (editat) Ce intelesesem eu cand ati zis de duty cycle era ceva legat de factorul de umplere la controlerul uc3845, intelesesem ca nu s-ar putea obtine 200 amperi decat la o anumita umplere, rusii ii zic kzap, nu mi-a trecut pri cap ca se discuta de regimul termic al componentelor in functionare Editat Ianuarie 13, 2022 de c_anicai Link spre comentariu
CIBY2 Postat Ianuarie 14, 2022 Partajează Postat Ianuarie 14, 2022 200 de amperi se poate obtine la orice factor de umplere. Nu UC-ul dicteaza limitele invertorului, ci partea de forta, alimentarea, etc. Totul sta in calculele initiale si dimensionarea componentelor. Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 14, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2022 (editat) Voi folosi igbt-uri FGH40T65SQD in paralel cate doua sau trei iar diode RURG3060CC, am 8 igbt-uri si 10 diode dar nu ma grabesc, n-am inca radiatoarele pregatite si mai am de experimentat o alta varianta de forward cu un tranzistor pentru a castiga experienta. Daca am ghinion si ard chiar si un tranzistor in experimente trec de urgenta la o schema de punte rezonanta cu 4 igbt-uri comandate simplu de un IRS2453 si asta e, as zice ca duce si asa ceva pana in 200 amperi doar ca la punte trebuie sa impart secundarul in doua dar e mai economic la numarul de diode pe iesire si scutesc doua diode necesare la forward care la punte sau semipunte nu trebuie.. Editat Ianuarie 14, 2022 de c_anicai Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 14, 2022 Partajează Postat Ianuarie 14, 2022 Anicăi.Uite un link cu calcul complet forward.Pentru inspiraţie...Sper să meargă.E vorba de "Switching power supply for hight output currents" de Radomir Křečan https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://dspace.cvut.cz/bitstream/handle/10467/88187/F3-DP-2020-Krecan-Radomir-Diploma_thesis_RK.pdf%3Fsequence%3D-1%26isAllowed%3Dy&ved=2ahUKEwjt4c7U7bD1AhXHzaQKHew4AS0QFnoECCsQAQ&usg=AOvVaw2vuATxHIWKLCx1o-pIX7n0 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum