grosu99 Postat August 31, 2021 Partajează Postat August 31, 2021 Intra in meniu s i da T-DCS pe OFF,dupa care seteaza CTCSS ON pe codul de la statiile 888 . Intr-adevar frecventa de lucru este in afara benzii CB din 400 MHz . Puterea de emisie tb sa fie redusa,10 mW daca nu ma insel. Link spre comentariu
Gagarin Postat August 31, 2021 Partajează Postat August 31, 2021 (editat) In Uniunea Europeana, canalele libere, pe care se pot realiza legaturi radio fara licenta emisa de ANCOM sunt cele PMR pentru comunicatii analogice (446.00625 - 446.19375 MHz) precum si canalele Citizen Band in unde scurte (26.965 - 27.405 MHz). Pentru cei care detin o autorizatie de radioamator, exista multiple domenii de frecventa in care pot emite, atat in unde scurte cat si in unde ultrascurte. Nu intram in detalii aici, ca nu este cazul. In USA este alocata, intr-adevar, banda de 462 MHz pentru "Family Radio Service", de aceea acele transceivere veneau pre-programate acolo, probabil erau destinate pietei americane... Editat August 31, 2021 de Gagarin Link spre comentariu
ovisopa Postat August 31, 2021 Autor Partajează Postat August 31, 2021 1 oră în urmă, florinmar a spus: Cum ai făcut setări i menu că și eu .una și nu prea pot sa prind ninik Ce anume ai incercat sa faci si nu ai putut ? Setarile le schimbi: 1. apasand butonul MENU, 2. alegi optiunea dorita cu sagetile SUS si JOS si mai apesi odata MENU 3. modifici tot cu sagetile sus si jos, si mai apesi odata MENU .. si ar trebui sa se auda CONFIRMED daca ai activata optiunea de voce. Acum 50 minute, grosu99 a spus: Intra in meniu s i da T-DCS pe OFF,dupa care seteaza CTCSS ON pe codul de la statiile 888 . Intr-adevar frecventa de lucru este in afara benzii CB din 400 MHz . Puterea de emisie tb sa fie redusa,10 mW daca nu ma insel. Problema la mine e ca desi aud CONFIRMED dupa ce schimb o setare, ea nu se schimba, daca intru iar pe setarea aia, imi apare exact cum era inainte sa o modific, asta ma enerveaza maxim, ca nu stiu daca fac eu ceva gresit sau e bulita statia. Link spre comentariu
grosu99 Postat August 31, 2021 Partajează Postat August 31, 2021 Eu zic sa-i dai un RESET si sa vezi ce faci mai departe(sa stabilesti codul CTCSS corespunzator ptr 888 ).Mai e si posibilitatea sa fi luat o "parloaga" care iti va face numai probleme forever ! Link spre comentariu
ovisopa Postat August 31, 2021 Autor Partajează Postat August 31, 2021 S-a rezolvat cu un Reset ALL, toate optiunile de mai jos trebuie setate pe OFF. Dar aceste optiuni se pot modifca doar in modul FREQUENCY T-CTCS, T-DCS, R-CTCS, R-DCS Azi am mai descoperit o chestie, in modul CHANNEL nu te lasa sa modifici nici o optiune de genu T-CTCS, R-CTCS, dar le poti modifica daca muti statia pe modul FREQUENCY (butonul portocaliu VFO/MR), odata pusa in "Frequency mode" se salveaza orice setare facuta la optiunile alea . Si acum oarecum offtopic, cu statia asta as putea asculta repetorul Paltinis 145.775 MHz ? Inca nu sunt un radioamator cu autorizatie, dar imi surade ideea sa devin, sunt tare curios cat de utila e statia la munte unde nu am semnal la mobil, si daca am la cine sa apelez prin repetorul de la Paltinis, pt inceput sunt curios sa vad daca sunt persoane care discuta/asculta frecvent pe acea frecventa. La fel de curios sunt daca cu statia asta si cu ajutorul repetorului paltinis, ai semnal si din vai, nu doar de pe creste, unde cam ai si semnal la mobil. Daca o sa am vreodata autorizatie mi-ar placea sa fac teste din mai multe vai, sa vad ce sanse ai sa comunici cu cineva cand nu esti tocmai la inaltime. Daca in weekend ies cu motoru pe munte , o sa fac un range test, si revin cu rezultatele. Nu stiu daca va merge sa comunic cu cineva de acasa, eu fiind undeva pe munte cu vizibilitate directa catre Sibiu, iar ei in curte, sau in casa, vom vedea. Link spre comentariu
Gagarin Postat August 31, 2021 Partajează Postat August 31, 2021 Ok, faptul ca aceste statii de jucarie (pentru ca ele sunt de fapt doar niste jucarii, imi pare rau sa te dezamagesc...) par sa trezeasca interesul tau de a explora universul radiocomunicatiilor, este un lucru foarte bun. Acuma, trebuie spus DIN START ca ele nu-ti vor oferi niciodata satisfactii de distanta, datorita frecventei pe care lucreaza. In mod intentionat aceste statii sunt facute in unde ultrascurte (UHF sau VHF), pentru a NU permite comunicatii la mare distanta (si a evita o invalmaseala teribila care ar aparea in benzile libere, daca s-ar putea auzi statii de la mare distanta). In general, cu cat frecventa este mai mare, cu atat probabilitatea de a avea comunicatii pe distante mari scade. Eu personal, de cand traiesc, nu am prins niciodata propagare in UHF. Cica ar fi fost cateva deschideri pe strat E sporadic (asta e unul din straturile ionosferei responsabil de propagarea la mare distanta) si/sau prin canal ionosferic in urma cu vreo 20 ani (acum 2 cicluri solare)... In ciclul trecut nu au fost iar acesta abia incepe timid... In VHF (banda de 144 MHz alocata radioamatorilor) am auzit in ciclul solar trecut cateva deschideri E sporadic cu statii din PA si OK. In general undele ultrascurte se considera ca se propaga la limita vizibilitatii directe + 15%. Dincolo de aceasta limita, poti sa ai puterea si antenele lu' Pe$$$te, nu merge. Din acest motiv, antenele statiilor de radiodifuziune in VHF (ca si repetoarele radioamatorilor de altfel) se plaseaza pe locuri cat mai inalte posibil. In banda CB (27 MHz) comportamentul propagarii este undeva la limita dintre undele scurte si VHF... In general propagarea este la limita vizibilitatii +15%, dar exista multe deschideri pe reflexii ionosferice si se pot auzi frecvent (mai ales acum, ca tocmai incepe un nou ciclu solar) statii indepartate, de multe ori chiar intercontinentale, care pot fi contactate chiar cu puteri mici (pana la 100W). In banda CB exista si o "frecventa internationala de apel" care este 27.555 MHz, se lucreaza in mod SSB, mai precis USB (desi sunt statii din America de Sud si Portugalia care lucreaza predominent LSB). Eu personal (si cam toti amicii mei) am inceput in CB si iti recomand si tie acest lucru, daca esti atras de fascinatia legaturilor radio la mare distanta. Antenele sunt usor de construit (un batz de pescuit de fibra de sticla si o bucata de cablu coaxial), statiile CB se gasesc in n magazine, Emag inclusiv, (trebuie doar sa fii atent ca statia sa poata lucra in mod SSB!!!!!!) propagare va veni din ce in ce mai mult, deci ai toate ingredientele succesului. Odata cu obtinerea unei autorizatii de radioamator, orizontul se largeste enorm, practic banda de 14 MHz permite, in perioadele de maxim al activitatii solare, aproape zilnic legaturi DX (DX=intercontinental (si nu Italia sau Rusia cum mai aud prin benzile joase la unii YO)). In perioadele de minim ale activitatii solare, benzile de 7MHz si 3,5MHz sunt cele care permit legaturi intercontinentale... Cam asa se prezinta, grosso modo, treburile cu propagarea si distanta. Nu o vei obtine cu Baofeng-ul, dar o poti obtine cu un KPO DX5000 de ex. Ar fi util sa iei legatura cu radioamatorii din orasul tau, care iti pot povesti mai mult despre organizarea lor locala... Da, cu Baofeng-ul poti asculta repetoarele radioamatorilor si reteaua RoLink... http://admin.rolink-net.ro/map/?from=www https://www.radioamator.ro/misc/amplasamente.php Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 Acum 11 ore, ovisopa a spus: S-a rezolvat cu un Reset ALL, toate optiunile de mai jos trebuie setate pe OFF. Dar aceste optiuni se pot modifca doar in modul FREQUENCY T-CTCS, T-DCS, R-CTCS, R-DCS Azi am mai descoperit o chestie, in modul CHANNEL nu te lasa sa modifici nici o optiune de genu T-CTCS, R-CTCS, dar le poti modifica daca muti statia pe modul FREQUENCY (butonul portocaliu VFO/MR), odata pusa in "Frequency mode" se salveaza orice setare facuta la optiunile alea . Eu nu am Baofengi din astia, dar probabil ca in modul CHANNEL se lucreaza practic pe canalele preprogramate in privinta frecventelor si setarilor DCS si CTCSS si de aceea cand intri in acest mod (adica lucrezi pe unul din canalele preprogramate/memorate) nu poti schimba "din zbor" acele setari ale canalului. Este normal deoarece acesta este scopul canalelor preprogramate, sa ai la dispozitie un set fix de conditii de lucru, cand stabilesti cu prietenii corespondenti ca "lucram pe canalul 4" trebuie ca la toti setarile pe canalul 4 sa fie aceleasi, fixe, si nu modificate pentru ca unul a atins -din greseala sau nu- butonul cutare. Problema insa la aceste jucarii este faptul ca manualul de utilizare este facut doar ca sa fie la inventarul statiei, un utilizator -mai ales incepator- are toate sansele sa-si prinda urechile in setari. In manualele chinezesti nu intalnesti explicatii si adesea nici macar nu sunt specificate unele setari, manualele sunt facute cu picioarele, statiile sunt facute "ca sa faca de toate" dar fara ca firmware-ul sa fie "rafinat" incat sa se "muleze" pe nevoile utilizarii practice reale si de aceea ajungi in situatii aparent inexplicabile sau aparent fara iesire. De exemplu in practica se utilizeaza cel mult un singur mod de codare DCS sau CTCSS si nu simultan ambele iar unele statii cu pedigree in mod expres nu permit selectarea lor simultana si au acestea specificate in mod expres in manuale pentru ca utilizatorul sa inteleaga cum, ce si de ce. Deasemenea, daca parametri canalelor preprogramate sunt ficsi si nu sunt modificabili "din zbor", atunci se specifica asta pentru ca utilizatorul sa nu-si bata capul aiurea crezand ca statia ar avea vreo problema atunci cand invarte d ebuton si frecventa nu se mai schimba sau incerca sa modifice tonul CTCSS si acesta nu se mai modifica... In schimb aici la chinez firmwareul mai si confirma modificarea desi nu o face!... esti lasat pe campie sa te lovesti de probleme, cu un manual de cateva pagini din care doar vreo 3 descriu utilizarea statiei. Ca sa poti face o comparatie, sa stii ca manualul de utilizare la statia portabila TH-D7 fabricata de Kenwood este in fapt o carte de peste 100 de pagini (!!!), iar inclusiv statiile in sine (in speta firmware-ul lor) sunt concepute incat sa se muleze exact pe utilizarea optima cat mai simpla, de exemplu nu permit selectarea d'amboulea simultana a CTCSS si a tonului de acces repetor 1750 Hz pentru ca asa ceva nu e de folos, la fel alte statii nu permit utilizarea simultana a DCS si a CTCSS (utilizare simultana care in practica nu are rost) ci automat la selectarea unuia se deselecteaza celalalt.... sunt facute si concepute pentru nevoile practice ale utilizatorului si utilizare corecta, nu se da o cutie neagra "care face de toate" si fiecare sa se descurce cu ea cum poate. De aceea sfatul meu este ca daca vrei sa stii ce poate statia si cum o poti utiliza, sa te documentezi, in special in legatura cu setarile care pot afecta determinant comunicatia, cum ar fi codarile DCS si CTCSS,... ce sunt ele, in ce scop si cu ce utilitate pot fi folosite, ce efecte poate avea setarea lor necorespunzatoare ca sa stii cum sa iesi din eventualele probleme. Deasemenea, documenteaza-te despre modurile de lucru, frecvente split, offset, etc. ce si cand se folosesc. Eventual daca esti adeptul vietii cat mai simple si nu vrei sa te doara capul, poti sa nu utilizezi acele setari si facilitati care pentru tine nu au alt rost decat acela de a sti despre ele ca "astea trebuie sa fie mereu pe OFF si nu e bine sa umblu la ele". Baofengii si mai ales modelul UV-5R fiind foarte ieftine sunt foaaaarte raspandite si cunoscute si poti gasi pe net explicatii, insa la fel important este sa te informezi -macar in mare- despre comunicatia VHF/UHF FM in general, propagarea in VHF/UHF - cand sa folosesti putere mica pentru economisirea bateriei (mai ales daca mergi mult pe munte), si problemele specifice lucrului in FM portabil, pentru ca astfel sa te poti descurca cu orice statie... De exemplu, odata ce ai inteles ce-i acela CTCSS, ce face, cand si pentru ce trebuie folosit, vei putea folosi CTCSS-ul oricarei statii. Este bine sa-ti preprogramezi in statie si sa folosesti canalele din PMR incat sa poti folosi linistit statiile in scop personal oricand si oriunde, deasemenea sa discuti cu prietenii tai cu care obisnuiesti sa comuniccati in grup sa faceti toti acelasi lucru si eventual sa aveti o frecventa PMR stabilita deja permanent la toti, eventual inca una preferata ca rezerva, de care sa stiti. Nu incerca sa intri degeaba in legatura radio cu radioamatori ori cu alte servicii ori de pe frecvente aiurea ori sa intri d'amboulea pe repetoarele lor deoarece fara a fi radioamator si deci fara a avea indicativ - care practic este un identificator- nu prea esti tolerat si nu-i ok. Poti asculta orice -incluisv traficul de RA- de curiozitate iar daca simti ca ar fi un hobby pentru tine ia legatura cu un club si iti vor spune ce si cum inclusiv cu autorizarea, dar evita s atransmiti pe acele frecvente. Desigur, in cazuri grave de primejdie sau accidente cand viata ta sau a altora este in primejdie poti sa contactezi si radioamatori, nu stai cazut in padure cu piciorul luxat asteptand ca poate la primavara dupa topirea zapezii te gaseste cineva care sa te identifice dupa ADN si sa-ti aprinda o lumanare... Ai grija deci ce frecvente folosesti deoarece tocmai pentru a atrage bizonul chinezariile astea sunt prea libere la acest capitol... vezi macar de curiozitate caror anume servicii si utilizari le sunt alocate si rezervate frecventele respective dar pentru comunicatie (emisie) foloseste doar canalele PMR, ca vorba aia: sunt ale tale, iti stau la dispozitie. Mai ales daca iesi pe afara, nu iesi din canalele PMR, exista zone mai fierbinti unde niste baieti de acolo sunt foarte atenti la ce anume se intampla prin spectrele radio din acele zone si n-ai vrea ca baietii aia neintelegand limba ta si nepricepand ca esti doar un ametit din Ro care se duce la plaja, sa te confunde cu cine stie ce... Ca sa-ti faci o idee, eu chiar daca sunt RA, totusi cand am nevoie de comunicatie cu amici (in excursii, calatorii, la serviciu, acasa, etc.) folosim numai PMR, niciodata benzile de RA sau alte frecvente... daca am deja o strada publica ce-mi este pusa la dispozitie, merg pe acea strada, nu m-apuc sa sar garduri si sa merg pe aleile din curtile altora doar pentru ca as avea o masina care poate face asta. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Septembrie 1, 2021 Partajează Postat Septembrie 1, 2021 Hai sa revenim, totusi, la Baofeng. Multumesc. Link spre comentariu
ovisopa Postat Septembrie 11, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2021 @Gagarin, @Traian B multumesc pt posturile voastre, foarte detaliate Acum m-am intors de pe munte, am reusit sa fac proba cu statiile, Baofeng UV-5R cu mine pe munte si Baofeng 888S acasa in Sibiu. Sunt super bucuros ca am putut comunica cu copiii perfect, dar doar daca au iesit pe geam, din interiorul casei nu a functionat, cum au deschis geamu si au stat la geam, ne-am auzit perfect. Masurat in google Earth, ar fi 22.2km. Eu eram la 1440m altitudine, cei de acasa la 412m. Nu stiu daca statiile voastre profesionale (portabile), ar fi putut comunica chiar daca unul din participanti ar fi stat in casa, intre ziduri de caramida, dar eu sunt super incantat de Baofeng si sunt sigur ca merge mult mai departe daca nu sunt obstacole intre noi. O sa mai fac probe si de la distante mai mari cand mai ajung pe munte. Seara faina tuturor. Link spre comentariu
joy Postat Aprilie 5, 2023 Partajează Postat Aprilie 5, 2023 Buna! Sunt nou aici, am si eu deja 2 bc 888s si un Uv-5R, dar inca nu am avut timp sa folosesc. Cum am citit descrierile nu e necesar sa utilizam banda PMR 446 legal? am incercat sa configurez cele doua 888s cu o antena de 701 retrevis pe frecventa de pmr legal dar intre blocul unde stau eu, si de munca nu am in linie nici 500 de m dar se aude f-f prost. Ce pot face ca sa utilizez cu siguranta linistit chiar si la padure? Link spre comentariu
dem3ntor Postat Aprilie 5, 2023 Partajează Postat Aprilie 5, 2023 In Uniunea Europeana, canalele libere, pe care se pot realiza legaturi radio fara licenta emisa de ANCOM sunt cele PMR pentru comunicatii analogice (446.00625 - 446.19375 MHz) precum si canalele Citizen Band in unde scurte (26.965 - 27.405 MHz). Link spre comentariu
yo9hrb Postat Aprilie 5, 2023 Partajează Postat Aprilie 5, 2023 Legal nu le poti utiliza, deoarece pentru PMR ar trebui sa ai puterea maxima de emisie de 0.5W, iar antena sa nu se poata demonta de pe statie. Asa sunt ele certificate. Link spre comentariu
20ar Postat Mai 26, 2023 Partajează Postat Mai 26, 2023 salutare si eu am uv 5r si 888s am aceasi problema am incercat 3 canaale receptionez pe 888s dar inapoi numai lumini ,sunet nu ! Link spre comentariu
PacMan Postat August 3, 2023 Partajează Postat August 3, 2023 " Ce pot face ca sa utilizez cu siguranta linistit chiar si la padure?" Folosește cu încredere un telefon mobil! Stațiile astea pmr sunt pentru utilizare pe distante scurte gen 100-200m și au putere mică de emisie. Stațiile astea baofeng au o acoperire mai mare de frecvență și de asemenea puterea de emisie mai mare de 2,5w sau 5w. Pentru pmr depășesc specificațiile de utilizare iar la un eventual control poți primi amendă și să fie confiscate. Prin pădure este ok de utilizat, însă în apropierea localităților și în orașe sunt șanse mult mai mari ca să interfereze cu alte stații în aceeași bandă, ceea ce se poate lăsa și cu plângeri. Iar cei de la Ancom au posibilitatea tehnică de verificare și goniometrarea poziției stației care emite. Link spre comentariu
sorin1 Postat Noiembrie 19, 2023 Partajează Postat Noiembrie 19, 2023 Daca modifici din setari (am reusit asta) frecventa la baofeng uv-5r si intri pe 27.225 CB sunt sanse sa receptionezi ceva? de emis am incercat, ramane blocat...face transmisie continua! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum