Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Întrebările mele de începător

audio1984

Postări Recomandate

Refacerea izolaţiei unui toroid se poate face cu folie de polietilenă, bandă de fibră de sticlă, kapton, etc.Chiar şi fâşii de 2 cm tăiate din pungi de polietilenă pot fi folosite în lipsă de altceva..Preferabilă ar fi folia de polipropilenă sau banda de sticlă sau bumbac, mai rezistente la temperatură şi impermeabile.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• audio1984

23

• Mircea

9

• dumitrumy

6

• ratza

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

33 minutes ago, audio1984 said:

- La proiectare pcb-ului unui amplificator in multe locuri se specifica că :"să se păstreze forma de quadripol" . Asta înseamnă că intrarea trebuie să fie paralelă cu ieșirea (In la un capăt , out la celălalt" ca în imagine , sau să fie intrarea cât mai departe de ieșire ?

Mulțumesc !

IMG_20210830_145246.jpg

Daca asa prevezi sa concepi pcb-urile in audio, fii pregatit sa te lupti cu buclele de masa. 

Exista multiple reguli in conceptia unui pcb, dar e bine sa le folosesti pe cele adaptate fiecarei situatii concrete. Deci, in audio nu folosesti ce ai pus tu mai sus. Daca aruncai un ochi pe documentele indicate de mine, in ceea ce priveste bucla de masa (in speta cum arata un circuit de masa) intr-un sistem audio, nu mai puneai intrebarea. 

Oricum, intr-un circuit unde ai semnale slabe si semnale mai puternice e greu sa le pui chiar unul langa altul (vorbesc din punctul de vedere al structurii de cuadripol). Deci, intrarea si iesirea nu vor fi impreuna. Exista cazuri, vezi kiturile chinezesti, unde s-au strofocat sa le puna pe acelasi sir de "măsele". 

@dumitrumy, generatia dvs (mentorii mei erau fosti FEA) folosea termenul de măsele. Si dvs il foloseati? E doar o curiozitate. 

phoenix-contact-pluggable-terminal-block

Editat de Mircea
Link spre comentariu

@Mircea Am citit linkurile postate de dumneavoastră , însă în multe lucrări ale domnului prof.ing. Emil Marian , specifica constant acest lucru și de acea am vrut sa clarific situația . Am înțeles acum , mulțumesc mult !

Link spre comentariu

@Mircea Eu îmi fac pcb-urile de mana , pe hârtie , apoi cu un punctator "ciocănesc" unde vin găurile pe PCB și trasez cu liniarul și markere permanente de mai multe mărimi (mi-am luat mai multe dimensiuni) și vroiam să aflu cat mai multe despre corecta proiectare a pcb-ului astfel încât să nu întâmpin probleme . Mai scriu când am timp , acum sunt la serviciu și mișună "șefii și șefuleții" prin zonă !

Link spre comentariu

@Mircea În fabrică printre mașini , toți colegii mai scot telefonul din când în când , mai scriu ceva , cu un ochi la tel.si unul în hală . Alimentezi mașina , urmărești parametrii , norma o faci oricum . Schimbul 1 și 2 e mai nasol că sunt mulți șefi de secție / schimb , CTC-ul . Dar după ora 17 e mai liniște ... tura de noapte e cea mai relaxantă . Deci da cum spuneam eu le fac manual și mă lupt mult până iese ceva , dacă aveți ceva sfaturi pentru pcb manual ar fii grozav !

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Schimba, un SMPS poate lucra la 30-50kHz, SPDIF-ul din exemplu la MHz. Nu-i tot una. 

Eu zic ca discutam discutii, caci orice influenta e f slab spre deloc perceputa de urechile amatorilor. 

@audio1984, de ce sa le faci manual, unde stai sa masori fiecare piesa, fiecare distanta, cand exista programe sa le folosesti.

Apoi, 2 metode: transfer de toner sau foto. 

Culmea metodei foto!? Sa desenezi cu mana pe folia transparenta (copiere de pe hartie) si apoi sa expui cu acea folie. 

Link spre comentariu
Acum 30 minute, Mircea a spus:

Culmea metodei foto!? Sa desenezi cu mana pe folia transparenta (copiere de pe hartie) si apoi sa expui cu acea folie. 

Am hârtie pentru fotografii dar am imprimantă cu tuș nu cu toner . Cum se procedează cu această metodă foto manuală ? Mulțumesc !

Link spre comentariu

Cu tus nu merge. 

Insa Google iti va dezvalui secrete care te vor minuna. Chiar functia de cautare pe acest forum iti va arata calea batuta de alti colegi. Nu-ti fie teama, cauta si vei gasi! 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Bună seara ! O întrebare am și eu , se presupune că avem nevoie de doua tranzistoare finale la un amplificator audio ,fie NPN-NPN fie PNP-NPN , ai o grămadă , masori și masori factorul de amplificare β (hfe) și nu găsești decât câțiva care se apropie unul de celălalt și totuși această diferență este relativ mare , alții n-ai și întrebarea este : Cum putem  compensa această diferență , ceva metodă practică exista  ? Eu am căutat dar nu am găsit nimica , la fel și cu prefinalii de medie putere care , din câte știu , și ei trebuie împerecheați . Mulțumesc și multă sănătate !

Editat de audio1984
Link spre comentariu

@vijelie02 Da dar când unul merge in hăi și altul în cea atunci nu mai putem vb. de hi-fi ... totuși mă întreb cum or fii făcut alți amatori amplificatoare care sunau bine fara a imperechea cât de cât prefinalii și finalii ? Sa nu mai spun de calitatea chinezismelor din magazine . Iar în fabricile românești dinainte de '89 oare chiar stăteau la împerecheat tranzistori ? 

Editat de audio1984
Link spre comentariu

@Marian problema este că vrem amplificatoare cu bipolari de înaltă calitate la redare , dar punem prefinali și finali la întâmplare sau cu diferente apropiate dar nu chiar în privința factorului de amplificare , cum o dregem ?

Link spre comentariu

Din acelasi lot, nu...dar trebuie sa ai noroc sa nimeresti lotul respectiv. Adica pnp-ul si npn-ul sa fie acelasi lot.

Altfel...nicio sansa.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări