Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Întrebările mele de începător

audio1984

Postări Recomandate

Bună seara ! Pentru a nu mai crea topicuri peste topicuri aș dori , cu acordul administratorului și al moderatorilor acestui forum evident , să deschid aici un topic unde sa pun diverse întrebări de începător și alte nedumeriri  . Întrebări care poate ajută și pe alții ca mine .

Primele întrebări 

- Ce tensiune/tensiuni și putere aveau transformatoarele amplificatoarelor românești AS 2050 respectiv A 350 ?

- In anii 70' , 80' cum se proiectau sau cum se "desenau" pcb-urile , cumva manual că banui că nu aveau programe EDA , cum era procesul ?

- Atunci când realizam un alimentator liniar cu transformator coborâtor , cum putem filtra tensiunea de 230 V ~ din primarul transformatorului , ce metode sunt bune ?

-Un amplificator pentru camera se poate alimenta dintr-o sursă în comutatie , sau poate afecta sunetul datorită frecvențelor mari la care lucrează un S.M.P.S ? Evident la clase A , B și AB 

Am să mai revin cu întrebări , vă mulțumesc , o seară bună și multā sănătate ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• audio1984

23

• Mircea

9

• dumitrumy

6

• ratza

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

În anii 70-80 la noi cablajele se desenau manual pe hârtie iar pentru producția serie se foloseau site serigrafice. Corodarea se făcea cu acid azotic. Erau destul de multe rebuturi mai ales din cauza găurilor care nu întotdeauna se potriveau exact pe paduri.

Link spre comentariu

1. Ca sa afli ce tensiuni utilizau amplificatoarele romanesti, e suficient sa cauti schemele. Se gasesc pe internet si chiar pe acest forum.

2. Orcad-ul era deja prin anii 80, insa cred ca se desenau la mana, ca multe baraje si blocuri. Procesul se facea prin transfer, se gaseste aici informatie despre istoria PCB-urilor: https://pcb-solutions.com/blog/pcb-market-monitor/the-history-of-pcb-infographic/.

3. Tensiunea de 230Vca nu se filtreaza. Exista solutii de filtrare, insa in sens opus, de la sarcina la sursa (gasesti prize cu filtru inclus). Pentru un amator, filtrarea la 230Vca este inutila. Idem pentru audiofilii cu cabluri sarpe Boa.

4. Bineintels ca afecteaza, dar nu auzi tu acele frecvente.

Daca mai ai alte intrebari, cu placere. De ce nu, aceste intrebari au mai fost puse, e bine sa repetam raspunsurile pentru fiecare nou utilizator de forum care nu vrea sa folosesca functia de Cautare.

Merge si direct pe Google:

a350.jpg

post-23309-0-06108700-1458407492.jpg

Link spre comentariu

@cimitavita Bună seara ! Mulțumesc de informație , chiar eram curios care era în fabrică procesul de creare de PCB-uri in anii dinainte de 89' . Practic cineva le desena manual și apoi le trimitea la producția în serie . Îmi imaginez câtă muncă era să stai la desenat atâtea ore pe zi , mulțumesc . O noapte bună și multā sănătate !

Link spre comentariu

@Mircea Bună seara și mulțumesc , am zis că mai bine pun întrebările mele într-un singur loc fara sa tot deschid topicuri "fără număr" . La punctul 4 am înțeles că eu nu aud acele frecvente dar cum influențează calitatea unui amplificator in clasa A , B sau AB o sursa s.m.p.s ? Mulțumesc , noapte bună și multā sănătate !

Link spre comentariu
17 minutes ago, audio1984 said:

@Mircea Bună seara și mulțumesc , am zis că mai bine pun întrebările mele într-un singur loc fara sa tot deschid topicuri "fără număr" . La punctul 4 am înțeles că eu nu aud acele frecvente dar cum influențează calitatea unui amplificator in clasa A , B sau AB o sursa s.m.p.s ? Mulțumesc , noapte bună și multā sănătate !

Nu le aude nimeni, nu e chestie ca tu nu le auzi. Orice influenta ar avea, eu inca n-am vazut masuratori pe bune, doar opinii ale unora care-si apara produsele. Ceea ce zice multe despre intentiile fiecaruia.

Era un film artistic romanesc, l-am vazut pe Youtube acum cativa ani la recomandarea unui coleg, si era filmat la IPRS. Se vedea cate ceva despre tehnologie. Il caut inca, dar nu-l mai gasesc.

Era o femeie care se angajase la IPRS (nu ziceau numele), la un moment dat o pacaleste unul sa se culce cu ea si apoi dispare, apoi altul se dadea la ea ca sa o "ajute", in final mai ca o violeaza colegii cu care era intr-un club de teatru, etc.

LE: asta e

Noroc ca mi-am adus aminte de Margareta Pogonat (in film o vezi cu cablajele in brate). Vizionare placuta si casca bine ochii!

Editat de Mircea
Link spre comentariu
Acum 43 minute, PavelR a spus:

La minutul 6 se poate vedea un mod interesant prin care se realizau proiectarile PCB urilor .

Bună seara ! Am dat la minutul 6 și e foarte interesant , vreau să-l urmăresc pe tot deoarece e foarte interesant , vă mulțumesc . Noapte bună și multā sănătate !

Acum 25 minute, Mircea a spus:

Nu le aude nimeni, nu e chestie ca tu nu le auzi. Orice influenta ar avea, eu inca n-am vazut masuratori pe bune, doar opinii ale unora care-si apara produsele. Ceea ce zice multe despre intentiile fiecaruia.

Era un film artistic romanesc, l-am vazut pe Youtube acum cativa ani la recomandarea unui coleg, si era filmat la IPRS. Se vedea cate ceva despre tehnologie. Il caut inca, dar nu-l mai gasesc.

Era o femeie care se angajase la IPRS (nu ziceau numele), la un moment dat o pacaleste unul sa se culce cu ea si apoi dispare, apoi altul se dadea la ea ca sa o "ajute", in final mai ca o violeaza colegii cu care era intr-un club de teatru, etc.

LE: asta e

Noroc ca mi-am adus aminte de Margareta Pogonat (in film o vezi cu cablajele in brate). Vizionare placuta si casca bine ochii!

Deci există posibilitatea că un amplificator in clasa AB de ex. pt. cameră să aibă o calitate bună în pofida alimentării cu o s.m.p.s. ?

Am să urmăresc filmul din doua motive , îmi plac mult filmele românești dinainte de 89' dar și pentru că subiectul "I.P.R.S. e fierbinte" ! Noapte bună și multā sănătate !

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Bineinteles, sunt atâtea amplificatoare alimentate SMPS care sunt exceptionale. Tocmai Vineri îmi vorbea un coleg de un NAD-C298.

Legat de film, sunt doar câteva minute filmate, undeva pe la minutul 35, si la sfârșit de film. Însă, merita văzut pentru actori.

Link spre comentariu

Clar că filmele românești merită văzute și revăzute , in cea ce privește amplificatorul AD-C298 pare a fii in clasa D , totuși mă gândesc , într-un viitor apropiat când voi fi construit un amplificator stereo clasa AB de vreo 2x30 W (o dorință pentru viitor) să-l alimentez atât cu sursă liniară cât și în comutatie , să văd ceva măsurători și audiții ... sper să evoluez și eu cât mai mult ?! 

Link spre comentariu

Se presupune că avem un amplificator de 2 x 20 de W clasa AB , am putea să-l îmbunătățim folosind un stabilizator de tensiune liniar după redresare și filtrare ? Evident un stabilizator de putere implică  mai multe radiatoare și mai multe componente de putere cea ce complică problema , dar că idee ar funcționa în eliminarea brumului de rețea și alte zgomote/perturbații ? 

Editat de audio1984
Link spre comentariu
2 hours ago, audio1984 said:

... să-l alimentez atât cu sursă liniară cât și în comutatie , să văd ceva măsurători și audiții ... sper să evoluez și eu cât mai mult ?! 

Eu zic sa ramai la concret, ceea ce vrei tu cu masuratori... probabil ca sunt vreo 2-3 pe acest forum care isi permit si stiu si ce sa faca in acest sens.

Link spre comentariu

... un stabilizator de tensiune liniar după redresare și filtrare ?

As zice sa incerci mai curand un multiplicator de capacitate, cu toate ca ma indoiesc ca folosind o schema contemporana, ai avea nevoie de el. Poate la o clasa A.

Daca amplificatorul tau are nevoie de o tensiune stabilizata, atunci sigur are o problema.

Multiplicatorul de capacitate:

https://sound-au.com/project15.htm

Pagina lui ESP ar trebui sa-ti fie punct de plecare in proiectele audio. Dupa ce stapanesti/intelegi tot ce e acolo (citesti pe categorii si experimentezi), abia apoi poti discuta la alt nivel.

... dar că idee ar funcționa în eliminarea brumului de rețea și alte zgomote/perturbații ? 

Mai curand o sa te zbati cu bucle de masa, asa ca da-i bice sa intelegi cum functioneaza si de ce apar.

Citeste aici: https://hifisonix.com/ground-loops/

Daca intelegi ce zice aici (http://hifisonix.com/wordpress/wp-content/uploads/2019/04/ilimzns-Excellent-Posts-on-Ground-Loops.pdf) atunci poti asambla orice amplif si nu ai probleme de brum, zgomote si alte interferente.

Dar, buget ai? Ca toate constructiile astea costa? Poti foarte usor sa bagi 2-300 de lei numai cat sa faci o sursa de baza la un amplif.

Link spre comentariu

@Mircea Bună ziua ! Voi rămâne la alimentarea cu sursă liniară filtrată , eventual cu un multiplicator de capacitate . Pentru viitoarele montaje , voi urma sfaturile tehnice pentru a evita bucla de masă , cu o filtrare cu condensatori de calitate cu o proiectare corectă a pcb-ului și evitarea buclelor de masa mă gândesc că va fii ceva calumea , mă voi documenta mai mult asupra problemei . Iar la măsurători mă gândeam la osciloscop , generator de semnal , voltmetru de audiofrecvență , însă mi-am dat seama că e nevoie de analizator de spectru , THD meter , s.a.m.d. deci mai greu doar pe osciloscop !

@dumitrumy Exista deja un program pentru proiectarea pcb-urilor ? Am căutat pe google dar nu am găsit nimic despre el !

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări