Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP EL84 -Lady M

Усилитель

Postări Recomandate

Acum 14 ore, hixpp02 a spus:

Un singur lucru care după părerea mea nu se pupa, acel modul chinezesc de fm/mp3 , eu zic ca la un amplificator cu tuburi nu trebuie pus.

Aste un lucru in plus ,asa ca roata de rezerva : in caz de nevoie se poate folosi.....

De aceea am facut capacul rabatabil ,sa nu strice aspectul mai clasic "pe lampi  "

Oricum nu primeste alimentare , decat atunci cand selectorul de surse este pe pozitia 5 .     . 1 = Front RCA , chiar foarte practic ,2-3-4 intrari RCA de pe spate .

Pe schema nu se prea vede , pe poza marita CI scrie ECC88 , iar in "reclama "placii scrie ca merge si cu 6N1.

Mentionez calitatea deosebita a placii CI , foarte riguros executata ,aurita 2 straturi , si faptul ca nici urma de brum din prima ,cineva zicea ca daca nu merg fire rasucite la soclu , prin placa se induce brumm.....

Asa ca am mai luat 2 placi preamp stereo  ,chema Marantz , preamp simplu fara RIAA ,de aceasi calitate ,aurite ( Singapore ) deja le detin.

Deseara revin cu rularea tuburilor .

preamp11.jpg

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 185
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Усилитель

50

• icar

23

• merck

21

• Hoffmann

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am ascultat ore in sir zilnic muzica pe amplificator ,am incercat toate tuburile ce se lasa "inghitite " de socluri si sa ofere  sunet.Un sunet foarte diferit ,atat ca intensitate cat si calitate .

Finalele 6p14P quad NOS aveau un sunet mai "gri " asa ca am pus ce am gasit in cutia cu EL84 SH  "comestibil " 1 pereche EL84 Tungsram si una Tesla , pe catometru prestau ca si cele NOS rusesti .Nu am gasit 4 identice , dar asa vad diferenta.Muzica a devenit mai detaliata,mai colorata ,mai dinamica .Tungsram au  nevoie de 5 sec in plus pt "incalzire "...Interesant ca 5u8C livreaza tensiune rapid ,cu toate ca are de incarcat 600uF...Caderea de tensiune pe ea este de numai 16 V =2 sectiuni in paralel.In 15 sec , apare frumos ...sonorul ...

Finalele Tungsram mi se par putin mai bune in toate privintele .

Am gasit 6n1p SH Voskhod Factory ,logoul cu : racheta,  care merg frumos ,fara sa tuseasca , dar volumul este mic in jur de 25% ,sunet curat si placut .Observ ca acest tub a fost fabricat cam in toate fabricile rusesti ,dar sunt diferente majore intre ele .

Putin mai tare ,mai bogat in frecvente ECC85 ,diferite marci ,diferente nesemnificative in putere ,calitate ,frecvente ,nu se aud distorsiuni .

La "juma ""intensitate,sunet asemanator  ,dar de inteles ,ECC81 ,fiind alimentat la jumatate filament 6.49V in loc de 12 ......presupun ca daca as reface legaturile la soclu, ca alimentarea filamentelor sa fie corecta  ar presta ca si ECC85.

Mentionez ca nu am facut nici o modificare ,nu am reglat NFB , doar am schimbat tuburi , unele ar presta mult mai bine in "polarizare " mai corecta .

Apropo : pt cei care lucreaza numai pe tranzistori ,asta este science fiction : merge ampliful ,schimb un tub pe o parte ,in jur de 10sec revine muzica ,se aude diferenta de nivel ,de distorsiuni ,de frecvente  ,pun inapoi pe cel dinainte ,muzica revine mai repede ,tubul nu s-a racit de tot , mai ascult , apoi schimb cu 2 altele identice ,iarasi ascult , nu se strica nimic.......vad diferentele .

Interesant ca am pus 6N2P ,ma asteptam sa mearga tare si distorsionat ,datorita factorului mare de amplificare si curentului mic de anod necesar ,dar a mers fix ca ECC85....Idem si 6N3P , cu toate ca nu e logic....

Tuburi care nu au mers ,in conditiile date :mentionez ca placa are recomandatie ECC88 , si 6N1......( 6N1 care este dat ca echivalent ECC88 ,in cazul de fata nu se adevereste , mentionez ca am facut amp chitara unde mergea "de rupe "...dar probabil in alt regim de lucru ) 

6BQ7A Mullard ,NOS , la volum mic ( 2x 1.5 W )  ,suna frumos ,frecvente foarte placute ,la crestere volum sunete gen clipping .

Idem ECC812 ,Nos , indiferent ca erau Mazda sau Phillips.

6N6P  : volum cam 60% ,fara distorsiuni la maxim , dar frecventele lasa de dorit , inaltele sunt cam ascunse printre medii ,basul sarac , auditia "plata ".

6CG7 : mult mai bine decat 6N6P ,apar toate frecventele ,se largeste "scena " la volum aproape  maxim incep sa apara  distorsiuni .

ECC88 Phillips : incepe viata : dinamica mare , volum mare ,scena este foarte larga , sunetele placut "colorate "

PCC88 Valvo ,Tungsram ,Tesla  etc  ,nici o diferenta in volum fata de ECC88 ,foarte mici diferente in frecvente ,in functie de fabricant  ( evident PCC88 Telefunken ,"merge "mai bine ceva...) 

7DJ8 /PCC88 National ,japoneze ,luate de pe Electols : cele mai frumoase medii si cele mai bune inalte ,peste ceilalti  ! 

( din pacate s-au cumparat toate , cu toate ca anul trecut erau cu sutele ) 

6N23P : singurul rusesc care este chiar echivalent cu ECC88 : ofera  volum putin mai mare chiar decat ECC88 , frecvente bine redate ,are bas,medii ,inalte in proportie identica ,dinamic ,cred ca datorita amplificarii putin mai mari mari ,la maxim incepe sa distorsioneze putin.( normal nu se asculta nici un amp la max ,doar ca la unele tuburi ,volumul la max ,nu era putere la max )

ECC189/Pcc189 : cu toate ca "cartile "si profesionistii zic ,ca nu e chiar bun pt audio ,datorita factorului de amplificare variabil , suna chiar bine , am incercat SH Tungsram si Valvo NOS ...doar la maxim se comporta ca si 6N23P....

ECC88 Telefunken : Auditie foarte placuta , totul la locul ei ,suna sublim , azi a fost la mine un prieten care se ocupa de sonorizari si a ramas "masca " ( ca e la moda ....:hdgfhgdf)

Si acum : NR 1 , si castigatorul ,la toate capitolele : Siemens E88CC picioare aurite ! 

( daca aveti ocazia ,puneti mana pe ele ! ) 

Mentiune : soclurile romanesti recuperate ,au prestat bine , au rezistat nenumaratelor schimbari de tuburi !

PS : am licitat odata pe un site din Ungaria pe 20buc Siemens E84L NOS ,am oferit 300 euro pe toate , a trecut cu 320.......acum ma zgarii pe fata , din 3 perechi scoteam investitia.....acum doar visez cum sunau alea....

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

De Siemens E88CC știam, dar nu credeam ca sunt peste TFK. Oricum, foarte interesant experimentul, cred ca va luat ceva timp pana când ați reușit sa rulați toate tuburile.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, Rammstein a spus:

Testele cu tuburile ECC, 6HxP, PCC, etc...  sunt egale cu 0, de ce? Datorită PSF. 

Mai ales în situația dată, cuplaj galvanic între primul etaj și defazor.

Link spre comentariu

Mentionez inca o data , ca nu am dorit realizarea celui mai "cel mai ce audiofil "amp PP cu EL84.

Placa CI este deosebit de calitativa ,toate gaurile sunt metalizate si aurite in interior.Orice schimbare de piesa este grea ,cositorul nu se aspira nici macar cu pompa de tot.Nu am dorit sa fac PSF pt fiecare tub ,nici nu are sens ,original fiind prevazute cu ECC88 ,nici sa incep sa fac tot felul de modificari.Oricum eu agreez mult mai bine constructiile pe reglete si point to point ,acolo e foarte usor sa faci schimbari.Consider ca macar se poate vedea ce tuburi au aceleasi legaturi la soclu ,si am dat si raspuns la un topic de pe acest forum ,ca nimeni nu s-a obosit practic sa incerce cum suna ECC-PCC189 in loc de 88.

Si ca din 6N1p si 6N23 p , doar ultimul este "echivalent ECC88 " ,cu toate ca vanzatorii zic alta.

Am specificat de mai multe ori ca doresc sa ilustrez cum se poate construi din materiale simple, ieftine ,recuperate ,cu ceva creativitate si indemanare  ,un amplificator care optic si functional are legitimitate,si aspect deosebit ,daca va uitati pe prima pagina la data se vede ca a fost facut in 2 luni cap -coada ,asta in conditiile cand am si alte treburi si proiecte in lucru.

Tuburile rusesti au un sunet aparte ,nu chiar  avantajos,pe vremurile acelea  nu interesa pe sovietici sa le faca audiofile,ci mai degraba sa fie rezistente ,  "sa mearga "....La finale este mai mica diferenta ,dar parerea mea si a altora este ca pt auditie muzica la  calitate ,nu e recomandat sa faci un amplificator cu toate tuburile rusesti .Pt instrumente ,merge ,ba cu variantele militare chiar mult.

fintel10.jpg

Link spre comentariu

Aici e un paradox care se intalneste doar la tuburi: @icar are dreptate, dar si @Hoffmann spune un adevar imbatabil.

Eu il felicit pe colegul nostru pentru pasiunea cu care a construit amplificatorul si-i doresc sa se bucure de el!

Si asa... rare sunt ocaziile cand mai posteaza cineva din realizarile proprii. 

Iertare, am omis sa-l mentionez si pe @Rammstein: si el are mare dreptate!

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Усилитель a spus:

Felicitari pentru realizare si rabdarea de a face teste cu diferite lampi.
Eu totusi nu prea inteleg cum de poate 'suna' o lampa diferit una de alta.
Ma gandesc ca prin simpla schimbare nu se respecta conditiile optime de functionare conform fisa tehnica.
Si, fara sa vreau sa fiu prea offtopic, un subiect pentru lampari:
Cum oare o suna un tub cinescop (alb negru sau color) pe post SE ?
(nu conteaza randamentul mai prost datorat emisiei de mai multi fotoni aiurea fata de alte lampi )

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 15 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Eu totusi nu prea inteleg cum de poate 'suna' o lampa diferit una de alta.
Ma gandesc ca prin simpla schimbare nu se respecta conditiile optime de functionare conform fisa tehnica.

Poate te ajuta:

6N2P-EV

1000310.jpg

si 6N2P:

Raig3OkD6FuIfFBiSM9zimhx1v7Ah14gyuOL9lMa

vezi vreo diferenta?

Cauta pe net opinii despre:  TFK smooth plate and TFK ribbed plate.

Link spre comentariu

Simplul fapt ca se modifica puterea de iesire (tensiunea care actioneaza bobina difuzorului) va da o alta impresie a sunetului auzit. Dar asta tine de mecanica difuzorului. Gresesc ?

Link spre comentariu

Cu auzitul ... depinde de fiecare ce urechi are in dotare. Unii aud diferente, altii .... nu. Totusi pentru a ajuta si o ureche obisnuita sa discearna trebuie facut comparatie A cu B (comutat pe aceeasi melodie intre A si B). Asa ceva nu prea este posibil la amplificatoarele cu tuburi (nu gasesti doua identice ca sa te apuci sa sesizezi diferentele intre tuburi). 

Chitaristii cica prefera ECC83. O fi auzind ei ceva ce noi nu auzim :57.

Acum 5 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Simplul fapt ca se modifica puterea de iesire (tensiunea care actioneaza bobina difuzorului) va da o alta impresie a sunetului auzit. Dar asta tine de mecanica difuzorului. Gresesc ?

Urechea nu va face o diferenta intre 30W si 33W (intre 1W ai 4W insa va face diferenta). 

La tuburi cred ca diferenta provine in principal de la armonici. 

Link spre comentariu
Acum 9 minute, merck a spus:

Urechea nu va face o diferenta intre 30W si 33W (intre 1W ai 4W insa va face diferenta)

Nu cred ca difuzorul (boxa) stie asta. :)

Nu cred ca bobina unui difuzor are caracteristicile urechii umane. Ar fi ideal asa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări