alexcore Postat August 29, 2021 Partajează Postat August 29, 2021 Salutari! Am un mic proiect cu acest difuzor (SDS-P830656) si as vrea sa stiu voi la ce frecventa l-ati taia? As vrea sa-l las sa cante cat mai sus posibil, cat mai aproape de acel "cone breakup" (inteleg ca asa se numeste) de la 6k. Filtru folosit second order Linkwitz-Riley. Atasez imagine cu raspunsul in frecventa. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat August 29, 2021 Partajează Postat August 29, 2021 Este woofer, eu l-as taia la sub 1kHz, acum depinde, daca este incinta pe 2 cai, il tai pe la 2-2,5kHz si cu tweeterul pleci de pe la 1,7kHz in sus. Link spre comentariu
franzm Postat August 29, 2021 Partajează Postat August 29, 2021 Exemplu de utilizare. Link spre comentariu
alexcore Postat August 29, 2021 Autor Partajează Postat August 29, 2021 DjLeco2021: Doua cai. De ce asa de jos? Sunt probleme cu wooferul daca se face trecerea mai sus? franzm: La 3k este punctul de trecere si la mine, la primul filtru construit. Dar mi se pare ca as putea sa mai scot niste medii din acel woofer si sa nu stresez tweeterul cu frecvente prea joase. Ma gandeam sa mai fac un filtru cu trecerea la 4k sau chiar 4.5k, dar am zis sa aud si alte pareri inainte. Ma ingrijoreaza acele rezonante la 6k, nu stiu in cata masura ar crea probleme daca as face trecerea peste 3k. Multumesc pentru raspunsuri! Link spre comentariu
Mircea Postat August 29, 2021 Partajează Postat August 29, 2021 Ramane sa faci teste, sa vezi cum se aude. Ideea e ca mid-wooferul il poti forta un pic sa mearga catre 3k, insa tweeterul nu va putea sa raspunda dupa asteptarile tale. Si eu tot la 2k l-as taia, insa mie imi place un raspuns in banda reprodusa in forma de V, deci 2k ar fi perfect. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat August 29, 2021 Partajează Postat August 29, 2021 (editat) Fiind woofer, miscarea conului la frecvente joase, ar modula urit frecventele medii-inalte, peste 1,5-2kHz (foarte audibile). Este compromisul incintelor pe 2 cai, unde se doreste extensie de frecventa in jos, sub 70Hz, de a avea partea de medii-inalte pe woofer. Incearca sa mixezi 2 semnale audio, unul de 40-50Hz peste care suprapui 1-2kHz, o sa observi o modulare urita a mediilor. Asta la difuzoare woofer, la cele de banda larga, efectul este mult atenuat. Editat August 29, 2021 de DjLeco2021 Link spre comentariu
Shambala Postat August 30, 2021 Partajează Postat August 30, 2021 Ceea ce a scris Leco este f important si f necunoscut si neluat in seama de multi. Este o verificare a regulii nr. 2 a constructiei filtrelor care zice ca orice woofer si medie se taie cu o octava inainte de break-up. Sau macar cu o jumatate de octava. Tocmai pt ca in apropiere de break-up suna prost. Si daca nu ai urechea formata (in sensul ca sa stii bine cum trebuie sa se auda sunetele fiecarui instrument) nu iti dai seama. Ca sa iti dai seama trebuie sa asculti acelasi sunet comparativ pe difuzorul analizat si pe alta referinta care stii ca suna corect la acea frecventa. Acum eu nu cunosc difuzorul respectiv si nici nivelul de calitate dorit la proiectul dvs. Foate multe incinte, in special pe doua cai, sufera de acea greseala. Si utilizatorii o trec cu vederea caci nu stiu cum ar trebui sa sune corect ... Link spre comentariu
sesebe Postat August 30, 2021 Partajează Postat August 30, 2021 (editat) Dupa cum arata graficul postat frecventa maxima de taiere trebuie sa fie sub 2Khz. Daca il tai mai sus de 2Khz apare foarte pregnant efectul de directivitate si boxa va suna diferit in functie de ce pozitie ai tu fata de ea. Am fost vara asta la o petrecere si am ramas neplacut surprins ce prost putea sa sune muzica desi erau scule destul de renumite ca firma (nu insistati ca nu dau numele firmei). Suna bine doar intre boxe.daca erai putin in lateral nu se mai auzeau deloc mediile si era doar un sunet de genul bumtzi-bumtzi. Editat August 30, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Sharky Postat August 30, 2021 Partajează Postat August 30, 2021 Vb de directivitate, dar wooferul ala din grafice cel putin e f bun pana la 3k. e un 5" ce naiba. In rest depinde de cum suna si el si tweeteru, ca nu orice tw coboara la 1k si nu orice woofer urca la 3k. Undeva intre e reteta, dar aia doar dupa ce ai boxa facuta poti da un verdict. Break up e la 5k+, si de tai la 3k esti ok, pt ca faci si tu un filtru mai abrupt, la break up deja vei avea multi db cadere. Daca e ceva mai pui si un notch agresiv, dar ma indoiesc sa fie nevoie. Dar repet, sunt speculatii, pana nu pui mana sa faci nu vei afla. Link spre comentariu
arcgotic Postat August 30, 2021 Partajează Postat August 30, 2021 O sa il folosesti in incinta inchisa sau bass reflex? Link spre comentariu
alexcore Postat August 30, 2021 Autor Partajează Postat August 30, 2021 Asa este, wooferul este de 5 inci. Poate ca trebuia sa mentionez si tweeterul folosit. Este vorba de Dayton ND20FB-4. L-am ales pe acesta deoarece vroiam ceva cat mai mic pt proiectul meu compact si raspunsul pare decent. Atases FR tweeterului si filtrul cu trecerea la 3k deja construit. Lpad inca nu am, trebuie sa vad ce rezistente mai am pe acasa. Arcgotic: Proiectul este pentru incinta inchisa. Shambala: Nu este un proiect cu pretentii, avand in vedere pretul difuzoarelor. Insa fiind primul filtru construit de la zero de mine, m-am gandit sa intreb inainte sa mai achizitionez inca un set de componente pt un al doilea filtru. Desi nu detin un microfon special pt masuratori, voi incerca totusi sa masor cu ce am sa vad cum arata raspunsul cu filtrul la 3k si voi posta aici. Link spre comentariu
Sharky Postat August 30, 2021 Partajează Postat August 30, 2021 La 3k multe microfoane incep sa aiba varf. Cu holm trebuie doar sa nimeresti fazarea si imbinarea. Nu incerca sa reglezi nivelu tw dupa grafice ca n ai cum fara mic calibrat, aia o faci la ureche ideea sa nu ai gauri sau varfuri imense la imbinare. Vei afla si ca acele calculatoare online sunt degeaba. Cu tw ala ma indoiesc ca mergi mai jos de 3k. Link spre comentariu
arcgotic Postat August 30, 2021 Partajează Postat August 30, 2021 Hmm, se cam recomanda o taiere la 2xFs, deci un 4k in cazul asta.. Trebuie ascultat, eventual fa rost de un crossover activ sa asculti si sa masori doar tw pe un panou, sa vezi cum suna in realitate taiat la diferite frecvente si la volumul la care ai de gand sa il folosesti. Link spre comentariu
alexcore Postat August 30, 2021 Autor Partajează Postat August 30, 2021 Chiar asa degeaba sunt calculatoarele online? Speram sa fie cat de cat un punct de plecare.. mai ales ca pana la urma nu e un filtru complex. Probabil irelevant, dar am incercat sa masor wooferul cu si fara filtru, tweeterul deconectat. "Microfonul" este un Tascam dr-05x si programul Room eq wizard. Atasez raspunsurile, maro este wooferul stock, verde este filtrat. Valea aceea pe la 1.8k nu stiu de la ce este, poate din cauza celuilalt woofer care se afla in aceeasi incinta si se anuleaza acea zona. Microfonul a fost la aproximativ 5 cm de centrul conului. Link spre comentariu
sesebe Postat August 30, 2021 Partajează Postat August 30, 2021 Și nu vezi capina pe la 5-6khz aproape ca nu ai atenuare pe woofer? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum