Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

simulator de circuite

Swat Cat

Postări Recomandate

Asa de curiozitate, ce inseamna "fire" pentru tine? Trasee ori strapuri?Apoi ce fel de cablaj vrei sa faci (un strat / 2 straturi / mai multe straturi, treceri metalizate sau nu, etc)?Un moderator ar trebui sa faca un split, discutia nu are legatura cu subiectul original.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• __farad__

5

• Cristiano

4

• nickrvl

3

• cusnir

3

Top autori în acest subiect

Asa de curiozitate, ce inseamna "fire" pentru tine? Trasee ori strapuri?Apoi ce fel de cablaj vrei sa faci (un strat / 2 straturi / mai multe straturi, treceri metalizate sau nu, etc)?Un moderator ar trebui sa faca un split, discutia nu are legatura cu subiectul original.

Si eu as avea nevoie de ceva gratis pt incepatori..Express PCB nu si express SH nu stiu cum sa le folosesc.
Link spre comentariu

@Cristiano prin "fire" înţeleg sârme. Ştrapuri. Dacă înţelegeam trasee spuneam trasee. Că măcar atâta lucru ştiu. Cablajul pe care vreau să-l fac depinde de schemă. Nu vreau un program doar pt un cablaj. Deci în funcţie de complexitatea schemei optez pt dublu strat sau nu. În cazul schemelor cu multe trasee este normal să apară şi ştrapuri. Dar ideea este limitarea lor la maxim (nu îmi plac, dacă sunt prea multe îmi lasă impresia de treabă făcută pe genunchi).Prefer să trec cu un traseu de pe o faţă pe alta de 5 ori dacă aşa scap de ştrapuri. Bineînţeles că sunt şi cazuri când chiar nu ai ce face şi "bagi" şi o sârmă.Splitarea subiectului poate fi sau nu o idee bună, pt că sunt multe programe care îti permit conceperea schemei, simularea funcţionării şi realizarea PCB-ului. Şi cred că toată lumea ar fi mulţumită cu un program care să facă toate cele trei lucruri decât să deschidă trei programe diferite.Dacă se consideră că am luat-o prin porumb (adică offtopic) rog mutarea sau ştergerea posturilor mele.

Link spre comentariu

prin "fire" înţeleg sârme. Ştrapuri. Dacă înţelegeam trasee spuneam trasee. Că măcar atâta lucru ştiu. Cablajul pe care vreau să-l fac depinde de schemă. Nu vreau un program doar pt un cablaj. Deci în funcţie de complexitatea schemei optez pt dublu strat sau nu. În cazul schemelor cu multe trasee este normal să apară şi ştrapuri. Dar ideea este limitarea lor la maxim (nu îmi plac, dacă sunt prea multe îmi lasă impresia de treabă făcută pe genunchi).Prefer să trec cu un traseu de pe o faţă pe alta de 5 ori dacă aşa scap de ştrapuri. Bineînţeles că sunt şi cazuri când chiar nu ai ce face şi "bagi" şi o sârmă.

Nu stiu ce experienta ai cu programele de design, insa cred ca asteptarile tale sunt un pic prea mari. In special in cazul schemelor mai complexe, realizarea cablajului dintr-un clic prin rutare automata nu produce rezultate multumitoare ori nu poate fi finalizata, chiar si cu programe f. capabile si scumpe (Specctra, Blaze, etc). Nu stiu cat de capabil e Eagle la capitolul asta, insa succesul rutarii automate depinde de multi factori. O parte dintre ei sunt:1. pozitionarea componentelor. Asta trebuie facuta manual, nici un plasator automat nu poate actualmente inlocui omul pentru aceasta etapa de proiectare2. selectarea parametrilor optimi: grosimea traseelor si spatiile dintre ele, diferentiat, pe clase de semnale3. indicarea corecta a straturilor disponibile pentru rutare4. selectarea corecta si efectiva a strategiilor de rutare automata (daca softul permite asa ceva)5. pre-rutarea manuala a semnalelor critice6. rutarea automata selectiva, pas cu pas, pe grupuri de semnale7. calitatea programului. Din pacate, cele gratuite ori ieftine sunt si mai slabe. Iar ieftin in categoria asta de software inseamna inca destul de mult.Daca tii cont de aspectele astea, sansele sa faci o rutare automata si sa nu mai ai nevoie de strapuri / fire cresc semnificativ.Referitor la trecerea unui traseu de 5 ori pe fata si pe spate ori trasarea lui intortocheata doar ca sa scapi de sarma, depinde mult de semnalul respectiv daca asta e o idee buna sau nu. Dar asta deja e alt subiect.

Splitarea subiectului poate fi sau nu o idee bună, pt că sunt multe programe care îti permit conceperea schemei, simularea funcţionării şi realizarea PCB-ului. Şi cred că toată lumea ar fi mulţumită cu un program care să facă toate cele trei lucruri decât să deschidă trei programe diferite.

Exista 2 "filosofii" diferite: unii prefera sa faca programe separate pentru asta (si cele mai scumpe / capabile suite de programe se regasesc in aceasta categorie, cum ar fi suita Cadence Allegro ori Mentor Graphics Expedition / Board Station), altii merg pe varianta all-in-one: Altium Designer, Pulsonix, Orcad, Pads, etc. Exista avantaje si dezavantaje pentru ambele solutii, ramane la latitudinea utilizatorului sa aleaga ce-i place. Insa fata de subiectul initial, am divagat destul de mult.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări