yo3ihg Postat Octombrie 27, 2007 Partajează Postat Octombrie 27, 2007 va salut, am facut rost de un emitator Stabo Stratofon M-12 in banda de 27 MHz (banda libera dupa cate am inteles) si are niste potentiometrii (squelch, rf gain) si doi comutatori (delta, anl) care nu am idee la ce folosesc (imi cer scuze, sunt incepator), ma poate ajuta cineva cu o explicatie si cu o schema? si ce antena trebuie folosita si cum se face reglajul? multumesc Link spre comentariu
yo9hrb Postat Octombrie 27, 2007 Partajează Postat Octombrie 27, 2007 RF gain= puterea etajului final de emisie. Mergi cu ea la maxim, daca vorbesti cu cineva din apropiere scazi puterea. Oricum, mai mult de 4W nu cred ca ai.Squelch= pe scurt, din acel pot. scazi sensibilitatea astfel incat sa nu auzi zgomotul de banda. Practic il misti astfel incat, in lipsa unei emisiuni sa nu mai auzi fasaitul.Delta si anl nu stiu ce inseamna. Curioasa statia, nu are decat 14 canale. Probabil AM.Antena... se calculeaza pentru 11m. Daca folosesti una auto, aia merge cu plan de masa sau contragreutati. Link spre comentariu
Mosu Tuti Postat Octombrie 28, 2007 Partajează Postat Octombrie 28, 2007 Salut, vlad_dude cred ca ai facut rost de o statie de em/rec in banda CB. Daca are circuit de squelch este sigur un transceiver nu este numai emitator. Statiile STABO sunt foarte populare printre soferii de camioane. RF gain = amplificarea RF la receptie. Daca gasesti si un buton pe care scrie AM/FM, pune-l pe FM si o sa auzi un fasait puternic. Daca vei conecta un fir de sarma multiplu de 2,5 m. ex. 2,5m, 5m, 7, 5m si vei regla statia pe canalul 22 vei receptiona legaturile intre camioanele care trec prin zona. Volumul se regleaza la jumatate, squelch-ul la limita de fasait, RF gain la maximum(dreapta) si canalul 22. ATENTIUNUNE NU APASA PE CLAPA MICTOFONULUI FARA ANTENA CORESPUNZATOARE. Risti sa arzi trz. final. Pentru o antena serioasa mai stam de vorba. In principiu se alimenteaza cu 13,6 V (12 v soferesti) si se leaga Rosu la + si negru la -. Daca totul este in regula, nu este obligatoriu sa auzi imediat ceva, soferii nu merg duminica si au anumite ore cand trec. Bafta. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Octombrie 28, 2007 Partajează Postat Octombrie 28, 2007 Este AM si are 12 canale (de la 4 la 15). S-a fabricat prin '77. Link spre comentariu
yo3ihg Postat Octombrie 28, 2007 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2007 deocamdata nu am nici o antena la indemana, pot folosii un fir lung de 5m (genul de antena folosit la receptoarele antice cu cristal) ? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Octombrie 28, 2007 Partajează Postat Octombrie 28, 2007 In lipsa de altceva, merge si ala. Dar sa nu te astepti sa auzi ceva pe canalele alea, nu prea sunt folosite. Incearca cu vreun amic care are scula CB, sa te intelegi cu el in AM. Link spre comentariu
yo3ihg Postat Octombrie 28, 2007 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2007 dupa specificatiile gasite pe internet statia are numai 0,5W, ANL banuiesc ca este un filtru (automatic noise limiter) pt ca scade putin zgomotul cand este activat Link spre comentariu
yo3ihg Postat Octombrie 28, 2007 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2007 cum imi pot da seama ca emite ceva neavand un receptor pe frecventa? am auzit niste povesti de la bunicul meu, care a lucrat multi ani la transmisiuni, cu un bec cu neon care se aprinde pus in apropierea antenei la statiile militare cu tuburi de 0,5W - 1W Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2007 Partajează Postat Octombrie 28, 2007 cel mai simplu, cuplezi o bucata de coaxial pe care o inchizi pe un rezistor de 47 ohmi / 1-2 W, inseriezi o dioda 1n4148 cu un multimetru si vezi daca indica ceva pe emisie.... Link spre comentariu
yo3ihg Postat Octombrie 28, 2007 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2007 are cineva statie CB (27Mhz in AM) in bucuresti sa fac si yo o proba? :smt003 Link spre comentariu
yo3ihg Postat Noiembrie 2, 2007 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2007 o schema nu are nimeni? :smt005 Link spre comentariu
yo3ihg Postat Noiembrie 3, 2007 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2007 am calculat o antena dintr-o carte, antena Windom pt 11m (nu stiu cat de bine mi-a iesit) si am inceput sa aud pe cineva vorbind, dar se aude foarte mult zgomot incat nu inteleg ce spune, iar daca reglez potentiometrul de squelch nu mai aud zgomotul dar nici persoana. de ce nu pot auzi clar sunetul receptionat ? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 3, 2007 Partajează Postat Noiembrie 3, 2007 Probabil ca e departe, propagarea proasta, antena slaba sau montata necorespunzator, etc. Eu, din cauza antenei (atarnata de balcon) ma inteleg foarte bine cu radioamatori din bucuresti, dar nu aud campina. Link spre comentariu
yo3ihg Postat Noiembrie 3, 2007 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2007 trasmisia se face mai bine in AM sau in FM? si ce inseamna SSB? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 3, 2007 Partajează Postat Noiembrie 3, 2007 SSB= single side band. Comunicatii cu banda laterala unica. Folosesti mai bine puterea finalului. De exemplu, sa luam o comunicatie pe o frecventa de 27 MHz modulata in amplitudine cu o vrecventa de 1 kHz. Dupa teoria compunerii a doua oscilatii vei obtine, pe langa frecventa purtatoare (27.000 kHz) si alte 2 frecvente, adica 27.001 si 26.999 khz, adica suma si diferenta frecventelor. Acestea sunt benzile laterale. Frecventa de 27000 khz nu transporta nici o informatiile, iar cele doua benzi laterale transporta aceeasi informatie. Daca suprimi purtatoarea (adica 27000 khz, pe care ii poti obtine local, la locul receptiei), scutesti amplificatorul de a mai amplifica asa ceva.Economie cam 50%. Aceasta inseamna comunicatie cu 2 benzi laterale si purtatoare suprimata. Daca mai suprimi si una din purtatoare (ca oricum sunt 2 identice), iarasi ai economie de putere la final, si obtii BLU sau SSB. Pe scurt, ori emiti cu 4W in AM sau cu 1W in SSB, te auzi cam la fel. Iar intre FM si AM, FM este mai putin sensibil la perturbatii si mai rentabil la emisie, cam ca SSB-ul. Sper ca reusesti sa ma intelegi, nu prea am talent didactic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum