Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema cuptor electric Hansa


SmoKey

Postări Recomandate

Salutare colegi ! Fiind primul post aici, doresc cu ocazia asta să vă salut pe toti!!

Problema mea este cu un cuptor hansa electric, model BOEI68462.

Aartamentul in care stam e unul relativ nou, construcție 2016. 

Cuptorul a funcționat timp de 5 ani fara nici o problemă până acum o lună. L-am pornit iar după 5-10 minute de functionare a sărit siguranță generala. Am pornit iar curentul iar în momentul în care am dat drumul la cuptor instant a sărit iar. Trebuie să aștept ceva timp până să pot da drumul la cuptor iar să meargă 5 minute și să sară siguranța. 

 

Ce poate fi ? 

 

Am atașat o poză cu panoul de siguranțe. Prima din stânga sare.

 

Multumesc

 

https://ibb.co/G7qR06M

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    4

  • SmoKey

    3

  • sesebe

    1

  • Mircea

    1

Top autori în acest subiect

Acum 7 minute, validae a spus:

Are defect de izolaţie, cel mai probabil una din rezistenţe are izolaţia compromisă.Siguranţa care sare e diferenţiala.

Am înțeles. Cuptorul cate rezistente are ?

E posibil sa sară siguranța chiar dacă e pornit doar becul din interior?nfara sa de pornit un program?

Link spre comentariu

Are cel puţin două rezistenţe, una sus şi una jos.Dacă rezistenţa cu defect are una din borne conectată continuu în circuit, atunci asta e suficient să declanşeze siguranţa diferenţială la simpla alimentare a cuptorului, doar cu becul aprins.Defectul se poate depista uşor doar demontând capacul şi scoţând ambele rezistenţe din circuit, de obicei au papuci tip ,,auto,, tip ,,tată,, la borne şi ,,mamă,, pe cabluri.Apoi cu un multimetru setat pe rezistenţe, se măsoară între oricare din cele două borne ale rezistenţei şi teaca de metal exterioară.Ar trebui în mod normal să arate o rezistenţă ,,infinită,, sau mai mare de 2MOhmi.Dacă arată mult mai puţin, izolaţia e compromisă.Acea rezistenţă trebuie schimbată.E posibil să aibă şi teaca externă afectată vizibil sau izolatorul ceramic de la capete murdar.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, validae a spus:

Are cel puţin două rezistenţe, una sus şi una jos.Dacă rezistenţa cu defect are una din borne conectată continuu în circuit, atunci asta e suficient să declanşeze siguranţa diferenţială la simpla alimentare a cuptorului, doar cu becul aprins.Defectul se poate depista uşor doar demontând capacul şi scoţând ambele rezistenţe din circuit, de obicei au papuci tip ,,auto,, tip ,,tată,, la borne şi ,,mamă,, pe cabluri.Apoi cu un multimetru setat pe rezistenţe, se măsoară între oricare din cele două borne ale rezistenţei şi teaca de metal exterioară.Ar trebui în mod normal să arate o rezistenţă ,,infinită,, sau mai mare de 2MOhmi.Dacă arată mult mai puţin, izolaţia e compromisă.Acea rezistenţă trebuie schimbată.E posibil să aibă şi teaca externă afectată vizibil sau izolatorul ceramic de la capete murdar

O sa-l desfac mâine si sa vad ce reusesc. Îmi puteți trimite un model de rezistenta, sa știu exact după ce sa mă uit ? Este prima data cand desfac un cuptor electric sa verific rezistențele.. și orice sfat in plus E de folos. Mulțumesc !

Link spre comentariu

Rezistentele sint sub forma unei bare/tub metalic de 5-10mm diametru cu contate tata la capete si indoite sub diferite forme, nu neaparat ca cele de mai sus.

Scoate papucii de pe ambele capete ale rezistentelor, ai grija cum pui firele sa nu poata face atingere de nimic metalic si apoi porneste cuptorul. Daca sare siguranta cu rezistentele deconectate atunci nu rezistentele sint problema (putin probabil).

Unele cuptoare pot identifica rezistentele intrerupte (deconectate) si vor da eroare fara a porni/trece mai departe.

Nu toate defectiunile de izolatie (la rezistente) pot fi gasite cu un multimetru uzual.

Link spre comentariu

Dacă îi recomandam un Megohmmetru de 500V cu inductor, sigur nu găsea pe toate drumurile, fiind un aparat folosit mai mult în mediul industrial.O punere la masă evidentă se poate depista şi cu multimetrul, mai e o variantă de testare la tensiunea reţelei, cu o lampă de continuitate formată dintr-un cordon izolat cu ştecher şi un bec de veioză de putere cât mai mică înseriat pe unul din fire, eventual un bec de frigider.Metoda e periculoasă fiindcă implică manipularea unor cabluri sub tensiune, deci nu o recomand cuiva care nu are experienţă în domeniu.Cu rezistenţa testată deconectată din circuit (mufe scoase) se pune un fir al lămpii de control pe teaca metalică şi celălalt fir pe una din borne.Dacă becul lămpii de continuitate se aprinde cât de slab, rezistenţa are izolaţia compromisă.Se repetă testul şi faţă de cealaltă bornă, fiindcă uneori acest tip de defect cauzează întreruperea rezistenţei.

Link spre comentariu

Teaca este impamantata, fiind conectata la carcasa aparatului, deci un consumator intre teaca si faza va declansa mereu diferentialul daca ai peste curentul de declansare. Sper sa fii inteles eu ce s-a explicat cu rezistenta deconectata. 

 

Tocmai m-am uitat in aragaz, ca sa fiu sigur ca nu scriu din presupuneri. 

Editat de Mircea
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Dupa 4 ani de folosire a cuptorului beko mi se pare ca nu mai are temperatura necesara cu toate ca rezistentele sunt bune...le-am masurat....

Sa le schimb oare? Multumesc!

Aragaz beko cu cuptor...

Editat de Danila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări