KISS Postat August 25, 2021 Partajează Postat August 25, 2021 (editat) Acum 20 minute, Marele Savant a spus: Deci in osciloscop romanesc din 1980 este mai prost ca unul nemtesc din 1880??? Da, e mai prost decat oricare HP, Philips sau Tek....cu lampi !!!! Cand Telefunken patenta trioda, in 1904, noi ne umpleam timpul liber cu ....rascoale...furci, coase si alte unelte agricole. Editat August 25, 2021 de KISS Link spre comentariu
Kosmin Postat August 25, 2021 Partajează Postat August 25, 2021 Ca să fiu și eu ontopic: mi-am adus aminte de TR-0503 -ul ungurilor care seamănă leit cu HP606 https://postimg.cc/fVkQ9DMs vs https://postimg.cc/yk1H705k Partea mecanică e luată 1:1, doar tuburile "puțin înlocuite" cu unele de TV mai neaoșe. Așadar în toată Europa de est se inspira lumea de la vecinii din vest sau de peste gârlă. Link spre comentariu
KISS Postat August 26, 2021 Partajează Postat August 26, 2021 Din toata Europa de est...mai slabi decat noi au fost bulgarii. Ungurii, polonezii, cehii, chiar si sarbii au jucat la alt nivel. Toti au avut fabrici de tuburi electronice (lampi) si unii chiar de semiconductoare, noi doar tuburi TV alb-negru, care erau totusi mai bune decat cele rusesti si ceva semiconductori nu foarte reusiti. La capitolul aparate electronice am cam dat-o in bara. Si nu spun asta de pe net ci pentru ca sunt colectionar de aparate electronice si membru RM.org. Mi-ar fi placut si mie sa ma mandresc cu originea romana, dar in afara de mamaliga, sarmale, palinca si femei frumoase nu prea am avut cu ce sa iesim in peisaj. Cine a trait in strainatate o perioada mai lunga a simtit pe pielea lui ce inseamna sa fii roman si cum se uita aia la tine cand aud de unde vii. Link spre comentariu
mac01 Postat August 26, 2021 Partajează Postat August 26, 2021 (editat) Chestia cu componentele este cu dus-intors. Am avut si componente proaste dar am avut si componente bune. Totusi in proportie destul de mare cele pasive erau proaste...la semiconductori eu zic ca stateam ceva mai bine. Recent am desfacut un generator de semnal Philips...destul de vechi, de prin anii 80...si am ramas placut surprins. Potentiometrele duble care echipau aparatul era romanesti si functionau impecabil chiar dupa atata timp. Unul singur dintre ele se invarte ceva mai greu...a fost folosit mai putin si vaselina aia s-a uscat. Deci am exportat si componente pe care altii le foloseau in aparatele lor. Eu altceva vad nasol la aparatele romanesti... tehnologia de lucru a partilor mecanice era foarte proasta, gauri date stramb, filete intr-o parte, suruburi cu capete proaste care nu se pot desface sau nu se mai pot insuruba, panouri metalice taiate intr-o parte, claviaturi montate stramb.....toata asamblarea aparatului era facuta in bataie de joc. Ce nu mergea usor....se trecea la forta bruta.... ciocanul, indoiturile, pilele groase de fierarie, s.a.m.d. N-aveam niciun gram de finete si precizie in constructia mecanica a unui aparat....totul era din topor si stramb pe deasupra. Sa nu mai vorbim ca si piesele electronice erau aruncate pe placi total aiurea.... ingramadite, puse stramb.... fara nicio noima la montaj.....aspectul interior al aparatului era deplorabil si foarte greu de depanat. Cand desfaci un aparat fabricat prin vest, ti-e mai mare dragul sa lucrezi la el cand vezi ca toate cad la locul lor, ca la carte. Daca desfaci un aparat romanesc ...nu mai esti sigur daca-l mai poti asambla la loc...nimic nu cade cum trebuie...trebuie sa tragi de ele ca sa cada subansamblele la locul lor. Editat August 26, 2021 de mac01 Link spre comentariu
franzm Postat August 26, 2021 Partajează Postat August 26, 2021 Acum 6 ore, KISS a spus: noi doar tuburi TV alb-negru, care erau totusi mai bune decat cele rusesti Fabrica de cinescoape a fost utilata de catre ITT/SEL. La fel cea din Berlinul de est (WF, preluata de Samsung). Acum 6 ore, mac01 a spus: Eu altceva vad nasol la aparatele romanesti... Exact. Lipsa totala de interes pentru activitatea depusa. Las' ca merge si asa. Timpul trece, leafa merge, noi cu drag (ne facem ca) muncim. Link spre comentariu
KISS Postat August 26, 2021 Partajează Postat August 26, 2021 noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc... Link spre comentariu
Mircea Postat August 26, 2021 Partajează Postat August 26, 2021 Colegii RFGisti dau la gioale unei natii care era predominant agrara dupa al 2-lea razboi mondial. Nu e drept sa comparam privind din punctul lor de vedere. Eu sunt convins ca alta e situatia in România contemporana. Macar la manufactura, nu zic neaparat la conceptia unor produse noi de la 0. Legat de "timpul trece, leafa merge", este boala "omului de tip nou", cum il numea regimul trecut. Regim care fu falimentar, deci cum voiati sa fie "omul de tip nou"? Sa ne intoarcem la clonarea E0503, daca mai exista interes. Link spre comentariu
Neagu Raul Postat August 26, 2021 Autor Partajează Postat August 26, 2021 Eu sunt aici Am făcut o listă cu vechile integratele din E0503 (excluzând frecvențmetrul) 7x LM741H/NOPB + 2x LM723H/NOPB + 2x LM101AH/NOPB (echivalent pentru LM709,care încă se fabrică) duce la 110-130$ Am încercat să fac o listă doar pentru vechea sursă de tensiune și ajunge undeva la 150lei Aș mai vrea să schimb câteva lucruri din schemă dar să vedem ce spun și ceilalți Link spre comentariu
Kosmin Postat August 26, 2021 Partajează Postat August 26, 2021 Nu vreau sa iti tai elanul sau sa mi-o iei in nume de rau, iti adresez o intrebare: de ce tii musai sa dai 60lei pe un opamp 741 in capsula metalica daca ai alternative la 3 lei pt dip8 ? Din ce imi aduc aminte in e0503-ul meu erau dip14 fabricate la iprs si nu tusea. Si de ce tii musai sa fie tot 741 si nu ceva mai bun, cu offset mai mic, banda mai mare etc. etc. ? Ai acces la un osciloscop mai potent si/sau un analizor de spectru? De ce te intreb asta: chiar presupunand prin absurd ca vei reproduce schema 1:1 ... tot e posibil sa ai ceva surprize/chestii de rezolvat pe care garantat nu le poti vedea cu e-0102. Link spre comentariu
Neagu Raul Postat August 26, 2021 Autor Partajează Postat August 26, 2021 Acum 6 minute, Kosmin a spus: Nu vreau sa iti tai elanul sau sa mi-o iei in nume de rau, iti adresez o intrebare: de ce tii musai sa dai 60lei pe un opamp 741 in capsula metalica daca ai alternative la 3 lei pt dip8 ? Din ce imi aduc aminte in e0503-ul meu erau dip14 fabricate la iprs si nu tusea. Si de ce tii musai sa fie tot 741 si nu ceva mai bun, cu offset mai mic, banda mai mare etc. etc. ? Da, cel original avea Dip14. Da, aveți dreptate dar am ales to-100 pentru că poate fi răcit dacă se dorește folosirea la cote mai mari/stabilitate de lungă durată și mai ales împotriva interferențelor Poate e ceva ”overkill” dar... Aș putea pune altceva dar trebuie să văd dacă schimb ceva la placă sau găsesc ceva bandă mai mare Oricum, dacă se va schimba sursa putem experimenta cu un OPA541AM dar am auzit că cei de la TI nu vor să îl mai fabrice Link spre comentariu
Neagu Raul Postat August 26, 2021 Autor Partajează Postat August 26, 2021 Acum 1 oră, Kosmin a spus: Ai acces la un osciloscop mai potent si/sau un analizor de spectru? De ce te intreb asta: chiar presupunand prin absurd ca vei reproduce schema 1:1 ... tot e posibil sa ai ceva surprize/chestii de rezolvat pe care garantat nu le poti vedea cu e-0102. Osciloscop mai bun doar la o cunoștință de a mea și nu știu dacă îl împrumută Am spus că anul viitor după ce am să merg la lucru mai mult am să strâng bani pentru un Keysight DSOX1202G (analizator de spectru abia după ce iau indicativ ) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum