Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

E0503M

Neagu Raul

Postări Recomandate

Salutări! 

Dacă nu ați citit celălalt topic al meu vă explic ce vreau să fac, 

Doresc (cu ajutorul celorlalți forumiști) să refacem și să modernizăm generatorul românesc de semnal E0503 (și să îl numim E0503M) 

Aici vom pune idei pentru modernizare, vom bibili și perfecționa plăci și multe altele! 

Mulțumesc tuturor anticipat celor care vor sa contribuie! 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Neagu Raul

22

• Marele Savant

9

• Mircea

6

• KISS

6

Top autori în acest subiect

Cei care au de gând sa se implice, dar din nou, ideea e sa facem aparatul cat mai ieftin (nu 2000lei) iar toți banii si cheltuielile vor fi transparente

Nu o fac ca sa ma îmbogățesc și sa dau țepe, vreau ca România (sau sa speram ca pe viitor dacă meege treaba o mica firmă) sa facă iar aparate de bună calitate! 

Link spre comentariu

Dle Raul, ca faceti o reconditionare e chestie de pasiune. Ca o faceti ca sa aveti un produs la vanzare mai tarziu... e bine sa sondati piata. 

Un SOC sau un DDS sunt solutiile 2021, solutia E0503 e apusa din anii 60. Chiar daca se fabrica in România anilor 80.

Link spre comentariu

Nu contează, modernizam si reconditionam, o sa pun toate datele aici si dacă cineva vrea sa și-l facă singur, poate... 

Si daca nu il pun pe piață fac câteva aparate si mai duc pe la școli sau universități pentru ca am credință că va fi un aparat capabil si modernizat

Ne gândim mai târziu daca il comercializam sau nu... Momentan haideți sa il modernizam 

Link spre comentariu

Ok, aveți dreptate. Nu neg superioritatea integratelor dar avand in vedere ca este un proiect pentru tot forumul ar fi bine sa fim toți pe aceeași foaie. 

Bun, il modernizăm cu integrate si cu absolut tot ce va dorește inima DAR

Aparatul trebuie sa aibe același aspect fie ca o sa fie mai micuț, 

Sa fie in carcasa de aluminiu, 

Sa poată face MINIM tot ce poate originalul... 

In rest, în interior va fi cum vreți voi (spun asta pentru ca nu am atâta experiență ca voi) 

Link spre comentariu

Odata avut semnalul RF, greul vine din etajele de iesire (50 ohmi, liniaritate in banda, filtre, atenuari). Multe care nu sunt la indemana oricui (nu va judec). 

Multe generatoare chinezesti de pe piata nu sunt liniare, nu sunt 100% 50 ohmi, dar cand ii ceri 25,456,789.23 Hz, apoi asta scoate la iesire. 

Link spre comentariu

Bun, ar fi bine sa începem cu sursa de tensiune, nu? 

Momentan nu sunt acasă dar cand ajung am să pun schema si lista de piese pe care o aduce

Link spre comentariu

Va salut @Neagu Raul,

In mod normal nu ma amestec in proiecte de genul asta, dar de data asta nu pot sa nu remarc o deconectare masiva intre intentiile laudabile si posibilitatile tehnice reale foarte reduse.

Entuziasm + Ignoranta = Dezastru

Sansele de a duce acest proiect la capat tind la zero dinspre valori negative.

• Nu ne intoarcem la plugul de lemn pentru ca nu stim sa facem unul din otel.
  • Nu aram ogorul cu cai si boi pentru ca nu stim sa construim un tractor care se conduce singur cu GPS.
  • Nu locuim in pestera sau in padure pentru ca nu stim sa construim o casa.

Cred ca ati prins ideea. Faptul ca nu stim sa facem ceva, nu inseamna ca trebuie sa ne intoarcem cu zeci sau sute de ani in urma pentru ca noi nu stim altfel. Apelam la cei care stiu. Si cireasa de pe tort, mai vrem sa fie si un proiect comercial, care sa rupa gura targului. Nicio sansa!

"Oricum ce urmează sa facem nu e chinezărie, așa că trebuie modernizat ca atare!"
Nu, nu este, dar daca se va finaliza, va fi mai slab decat multe chinezarii de pe piata.

De fapt, predictia mea, sugerata si de mistourile fine ale unora dintre colegi, este ca toata lucrarea asta va esua lamentabil. Lipseste prea multa cunoastere si experienta. Daca pentru realizarea unui comutator cu autoexcludere trebuie solicitat ajutorul, pai ce mai facem in zona de RF? Un astfel de aparat are in spatele lui sute de ore de proiectare prestate de oameni specializati. Nu merge sa pui doua table cu un surub si sa zici ca ai scos performanta.

Mai era pe-aici unul caruia ii duc dorul (in sens literar-artistic) si care in entuziasmul lui utopic construia finale imaginare de 1KW in cateva ore. Au trecut cativa ani si nu am vazut kilowattul ala, desi i-am oferit un premiu banesc. Receptoarele lui, tot imaginare, aveau sensibilitati de nanovolti (probabil ca nanovolti pe litru patrat era unitatea corecta de masura), nu aveau intermodulatii si erau construite cu piese de 2 lei snopul. Nu le-a vazut nimeni, in afara de o naclaiala de fire si piese din care ieseau niste sunete greu de asociat cu vreo faptura, fie ea si din regnul animal. Pe de alta parte, apreciam talentul literar umoristic al colegului. Din pacate nu mai posteaza.

Si mai e ceva. Copilul cu multe moase iese cu buricul netaiat. "Cate bordeie, atatea obiceie". Colegii de forum au fiecare cate o opinie. Daca dvs. nu aveti viziunea clara de ansamblu, veti fi intr-o confuzie totala in mijlocul marii de sfaturi si pareri venite din toate directiile. Nu vreau sa va descurajez; incerc doar sa fiu realist.

Voi urmari in continuare evolutia. Anticipez ca primele probleme serioase vor apare inca de la sursa de alimentare.

Spor! Si va urmaresc cu interes.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Neagu Raul a spus:

Bun, ar fi bine sa începem cu sursa de tensiune, nu? 

OK, dar ce alimentăm cu ea ? Încă nu știm din ce sunt compuse etajele principale ale aparatului și ce tensiuni/curenți necesită .

Link spre comentariu
Acum 24 minute, UDAR a spus:

OK, dar ce alimentăm cu ea ? Încă nu știm din ce sunt compuse etajele principale ale aparatului și ce tensiuni/curenți necesită .

Bingo! Mi-ai luat-o inainte, dar vroiam sa spun fix acelasi lucru !

Acum 8 ore, Neagu Raul a spus:

fuslVAW.png

Și E0503-ul are un atenuator dar este pus într-o carcasă de metal cu pereții ce 1cm grosime...

OK. Si ce-ati vrut sa spuneti cu asta ? 

Link spre comentariu

Bun, haideți să le luăm pe rând

1. Eu inițial am vrut doar să REconstruiesc generatorul E0503 cu piese de foarte bună calitate deoarece, așa cum a punctat domnul @PINTI generatorul a fost unul destul de bun fiind un general analogic cu piese ușor de găsit

2. Chiar nu vreau să las toate acestea doar pentru că țin eu la ceva analogic și ideea de un dds împachetat sub formă de E0503 nu sună deloc rău

3. Cu ”Și E0503-ul are un atenuator dar este pus într-o carcasă de metal cu pereții ce 1cm grosime...” am vrut să spun că orice avem de gând să facem pentru comutare va trebui să fie bine protejat ca să fie eficient

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări