Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Switch-uri tactile să funcționeze ca o claviatură de 7 comutatoare

Neagu Raul

Postări Recomandate

Un releu se deconecteaza la 5-15msec de la deconectarea bobinei. Eu zic ca exista toate sansele ca sa fie doua anclasate simultan pt ca la anclasare timpul este mai scurt.

Bine, daca se pun ceva intirzieri se rezolva.

Imi place se se insista pe o schema ca ar face ceva desi e clar ca nu o face iar daca face o face din cauza "imperfectiunii" componentelor nu pt ca asa este conceputa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Neagu Raul

22

• UDAR

14

• Mircea

7

• sesebe

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Păi se poate și nu prea . Hai să luăm un exemplu - releu de 12V/400Ω adică 30mA . Tranzistor cu ß între 100 și 300. Ca să fiu sigur de acționare calculez rezistența în serie cu baza pentru ß=100 . Obțin R  < 4.3V/0.3mA . Aleg R = 13kΩ cea mai apropiată valoare standardizată. Calculez acum rezistența în serie cu switch-ul ca să am minim 2V pe intrarea µC.  Obțin o valoare mai mică de 30kΩ, aleg această valoare la limită. Dar dacă am ß=300? . Păi atunci Ib = 4.3V/43kΩ = 0.1mA adică Ic = 30mA și releul se atrage . Observați că nu am luat în calcul și dispersia parametrilor releului. Ar trebui deci să măsor releul și tranzistorul și abia apoi să dimensionez rezistențele.

Ori, iertați-mă, eu consider că un astfel de ”fine tuning” la un astfel de circuit nu este acceptabil.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, sesebe a spus:

Un releu se deconecteaza la 5-15msec de la deconectarea bobinei. Eu zic ca exista toate sansele ca sa fie doua anclasate simultan pt ca la anclasare timpul este mai scurt.

Bine, daca se pun ceva intirzieri se rezolva.

Imi place se se insista pe o schema ca ar face ceva desi e clar ca nu o face iar daca face o face din cauza "imperfectiunii" componentelor nu pt ca asa este conceputa.

1. Am spus clar că se pune o întîrziere de câteva milisecunde . 

2. Eu sunt convins (până la proba contrarie) că schema face ce trebuie să facă și o face pentru că exploatează ”imperfecțiunile” componentelor. Eu aș vorbi totuși despre parametri funcționali nu despre imperfecțiuni.

Și frecarea este o ”imperfecțiune” nu-i așa? Imaginați-vă o lume fără frecare ....

Am mai spus - nu ca să mă justific ci ca să explic - schema a fost concepută în contextul propunerii unei soluții minimale. Era de-a dreptul trivial să am 7 pini de intrare și alți 7 de ieșire. 

3. Topicul sunt convins că este deschis și la alte soluții (cu µC, că de asta vorbim acum). 

Link spre comentariu

La ce ti-ar folosi niste triggere Schmitt in cazul de fata? Parerea ta?

Vrei neaparat cu porti NU? Nu e mai bine sa folosesti schema din Figura 7 din link-ul de ti l-am dat pe prima pagina? Sa emulezi numaratorul ala (nu ca e musai sa fie un numarator, dar e un singur circuit integrat) cu porti NU ar iesi stufos, insa este foarte interesant exercitiul de logica booleana.

Stii ce e aia o tabla de adevar? E baza in orice circuit logic.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Neagu Raul a spus:

Eu sunt curios dacă are cineva o schema cu Schmitt trigger și NOT gates, diversitatea aduce o gamă mai largă de alegeri. 

Gasesti in Rostov 105

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Mircea a spus:

Stii ce e aia o tabla de adevar? E baza in orice circuit logic.

Știu ce e aia, am făcut și eu ceva ceva logică digitală.

Întreb pentru că și mie asta mi-a fost prima idee dar la 1 dimineața nu am mai putut gândi...

Link spre comentariu

Am testat ieri pe breadboard schema (cu PIC) și, după depanarea soft-ului, funcționează conform așteptărilor. Testarea a fost făcută cu LED-uri, nu cu relee. Din păcate azi nu am mai avut timp disponibil și nici nu voi mai avea curând - poate săptămâna viitoare - să mai repet testele în condiții mai bune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări