Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Switch-uri tactile să funcționeze ca o claviatură de 7 comutatoare

Neagu Raul

Postări Recomandate

Deci sa fie butoanele acelea care se apasa si nu rămân apăsate, si sa fie ca un latch care sa faca sa activeze piesele de comutare, iar atunci când se apasa un alt buton, celelalte sa se oprească 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Neagu Raul

22

• UDAR

14

• Mircea

7

• sesebe

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tu vrei butoane cu actiune momentana, cea mai simpla solutie e cu un numarator, ai exemplu cu 4017. Simplu e si cu flip-flopuri (4013), dar sunt mai multe piese. 

Link spre comentariu

Dacă ar trebui s-o fac eu, aș face-o așa :

Am desenat un singur tranzistor/releu pentru simplificare. Se poate folosi, desigur, și alt microcontroler. 

Selector.jpg

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu esti singurul care ar face-o asa, insa colegul sigur nu vrea cu un controller programabil. 

E interesant conceptul, ai testat practic daca se intampla ceva cu releul pe durata inchis releul la apasarea butonului, trecerea pinului din intrare in iesire si resetarea altui releu deja anclansat? Nu zic ca nu ar merge, doar intreb cat de fiabila este comutarea. 

Editat de Mircea
Link spre comentariu
Acum 11 minute, Mircea a spus:

Nu esti singurul care ar face-o asa, insa colegul sigur nu vrea cu un controller programabil. 

E interesant conceptul, ai testat practic daca se intampla ceva cu releul pe durata inchis releul la apasarea butonului, trecerea pinului din intrare in iesire si resetarea altui releu deja anclansat? Nu zic ca nu ar merge, doar intreb cat de fiabila este comutarea. 

Aceeași întrebare o am si eu! 

Link spre comentariu

Selector_Tranzistori.thumb.jpg.d5e14ecea388a1e6e48ce989a9b339c6.jpgMai întâi un draft al unei posibile scheme cu tranzistori pentru comparație. Ar mai fi de lucru ....

Acum răspunsul la întrebare : Nu am testat practic, voi testa dacă prezintă interes. Nu văd care ar fi problema - deci, pun la +5V un pin care este intrare, pun în zero ieșirea care era activa și apoi o schimb din iesire în intrare și la final schimb prima intrare în ieșire. Poate detaliezi.

Link spre comentariu

Inteleg ca se doreste refacerea generatorului E0503 , in asa fel incat sa fie cat mai "reparabil" (cu asta sunt de acord si eu , ma intereseaza in principal cat de usor poate fi reparat un aparat la nevoie) . In cazul asta se cauta solutiile cele mai simple , care se bazeaza pe principii tehnice elementare (adica mai putine lucruri care pot ceda , si pot deveni greu de inlocuit ) . De ce s-ar inlocui niste comutatoare clasice , banale , cu un circuit complex cu microcontroler , relee , etc?

Link spre comentariu

Nu știu dar am să fac 2 modele, 1 il fac cum vreau eu si celalat cu integeate si tot ce mi-au mai recomandat iar la finalul zilei am sa dau cele 2 aparate prin comunitate si vedem... oricum, momentan ma concentrez sa il modernizez dar in paralel il refac cu piese noi

Vedem cum decurg lucrurile

Link spre comentariu
Acum 2 ore, UDAR a spus:

Dacă ar trebui s-o fac eu, aș face-o așa :

Am desenat un singur tranzistor/releu pentru simplificare. Se poate folosi, desigur, și alt microcontroler. 

Selector.jpg

Cand apesi SW conectat la RC0 (sa zicem) se va deschide tranzitorul din RC0 fara intervetia PIC-ului. Sau gresesc ?

Link spre comentariu

Nu, nu gresesti, dar continua rationamentul.

@UDAR a scris pana la capat functionarea:

Citat

pun la +5V un pin care este intrare, pun în zero ieșirea care era activa și apoi o schimb din iesire în intrare și la final schimb prima intrare în ieșire.

In bold este doar ce ai spus tu, dar mai trebuie si restul care este mai sus. 

Teoretic este OK ce zice UDAR. 

Link spre comentariu

Nu ii caut nod in papura lui Radu, evident ca nu, dar ai deja o iesire activa (un releu e anclansat), apesi pe alt buton si automat alt releu e anclansat, abia acum declansezi releul care era original anclansat. 

Controllerul detecteaza tensiune pe noua intrare, se ocupa de bouncing (eu prefer actiunea pe tranzitia 1 la 0, sa fiu sigur ca nu mai am degetul pe buton), in cazul de fata se considera tranzitia 0 la 1.

Acum te gandesti la schimbarea intrarii in iesire. Probabil ca timpul de comutare nu conteaza, sunt cateva cicluri. 

Link spre comentariu

Cred ca am inteles ce vrea sa spuna @UDAR
Dar nu va functiona ca o claviatură cu butoane mecanică.
Vor fi doua butoane apăsate in acelasi timp (două relee active).
Eu asa văd.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări