Sorindan Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 Salut! De curand am renovat casa si am decis sa schimb o plafoniera din veranda si totodata sa pun becuri led. Intreruptorul este unul cu două leduri (doua taste) schneider sedna. Inca nu am montat plafoniera pentru ca de ceva vreme tot ma gandesc cum sa fac. Nu as schimba intrerupătorul, nici nu as strica ledul din acesta, fiind folosit si ca lumina de veghe (chiar daca este albastru, dar lumineaza cat sa vezi pe unde mergi). Becurile sunt philips E27 cu o putere de 5.5 wc (doua becuri). Am tot citit forumuri si am ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie ar fi montarea unui condesator in paralel cu becurile. Dar nu stiu ce condensator sa iau si totusi am cateva intrebari. Stiu ca rolul unui condensator este de a stoca curent, nu se incalzeste, dar nu stiu daca acesta si consuma curentul. Adica ma intereseaza cat consuma. pentru ca nu as vrea sa iau becuri de 5.5w tocmai pentru a avea un consum cat mai redus dar sa le anulez consumul redus cu un condensator. Multumesc si astept sfaturile voastre. Link spre comentariu
Spitfire Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 Daca tot ati schimbat plafoniera, era absolut indicat sa cumparati o plafoniera cu LED-uri incluse, care folosesc corpul plafonierei drept radiator, becoledurile sunt strutocamile care merg fierbinti si uneori tin mai putin decat un bec cu incandescenta...nu e cazul la Philips-urile Dvs, iar condensatorul nu consuma nimic, apare doar un schimb de energie intre condensator si retea, energie reactiva. Link spre comentariu
Sorindan Postat August 23, 2021 Autor Partajează Postat August 23, 2021 Acum 5 minute, Spitfire a spus: Daca tot ati schimbat plafoniera, era absolut indicat sa cumparati o plafoniera cu LED-uri incluse, care folosesc corpul plafonierei drept radiator, becoledurile sunt strutocamile care merg fierbinti si uneori tin mai putin decat un bec cu incandescenta...nu e cazul la Philips-urile Dvs, iar condensatorul nu consuma nimic, apare doar un schimb de energie intre condensator si retea, energie reactiva. Multumesc pentru raspuns...faza e ca am cautat un anumit tip de planfoniera , un pic mai vintage si doar una am gasit si asta are 2 fasunguri de e27... daca se poate recomanda un condensator, va rog? Link spre comentariu
Dxxx Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 Corect trebuie sa faci urmatoarele: - alimentezi separat ledul din comutator (nu in serie cu plafoniera) in acest mod nu trece nici un curent prin bec. Trebuie insa (foarte probabil) sa tragi un fir suplimentar catre comutator. - NU FOLOSESTI becoleduri intr-o plafoniera cu dulie E27. Becoledurile din start sunt o solutie gresita, prea putine au si racire. Iar a le pune intr-un corp care nu permite nici convectia (foarte probaabil asta este cazul) insemna cireasa de pe coliva. Mai bine bricolezi tu ceva in plafoniera, incat sa folosesti reperele metalice ale plafonierei ca radiator, chiar daca pui "banda led" (care este alta prostie...) tot este mai bine decat becoled. Corect ar fi sa pui COBuri cu radiatorul corespunzator, daca plafoniera permite si nici nu impiedica convectia. Alimentarea o faci cu o sursa CC dedicata cum sunt cele de la meanWell, bune si ieftine, cu 50 lei ai deja unele solutii. Link spre comentariu
Craciun Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 (editat) @Sorindan, Citeste si topicul asta si te lamuresti ce condenstaor trebuie sa pui ca sa se stinga becurile de tot. BR/Daniel Editat August 23, 2021 de Craciun Link spre comentariu
Sorindan Postat August 23, 2021 Autor Partajează Postat August 23, 2021 1 oră în urmă, Craciun a spus: @Sorindan, Citeste si topicul asta si te lamuresti ce condenstaor trebuie sa pui ca sa se stinga becurile de tot. BR/Daniel am citit topicul, dar nu am inteles nimic...pentru a se dau fel si fel de valori. ba se vorbeste de rezistenta, ba de condensator. ba 1uF, ba 47uF, etc. De asta am dat si valorile becurilor ca sa iau un condensator sigur. Nu as vrea sa iau condensatori peste condensatori pana gasesc unul bun. Scuze, nu vreau sa supar pe nimeni, doar ca la condensatoare sau ce depaseste fire, consumatoare etc...ma depaseste :D si imi place sa fac treaba buna din prima Link spre comentariu
Dxxx Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 Condensatorul ala pus in paralel pe becoled este "treaba proasta" SI oricum nu aia este problema cea mare... Este problema ta daca intelegi sau nu. In primul rand pune o poza cu plafoniera sa vedem si noi daca macar partial poate merge cu becoleduri... Daca plafoniera ta nu merge cu becoleduri - ce rost mai are sa discutam de comutator??? Daca te adresezi la "minitehnicus" atunci poate merge genul de abordare "vreau aia de pe raft din dreapta" - dar aici sunt oameni care probabil se pricep, deci asculata ce ti se spune. Vrei sa faci "treaba buna" sau vrei sa faci ceea ce crezi tu ca este bine sa faci (si probabil este profund gresit)? Link spre comentariu
validae Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 Dacă omul vrea becoleduri în plafonieră, nu poţi să-l blamezi pentru asta.Astfel de becoleduri se vând de ceva timp şi culmea e că unele chiar rezistă bine în ciuda răcirii improprii.E de preferat să nu fie utilizate continuu, ci în locuri unde nu stau aprinse continuu.Eu unul am renunţat de mult să folosesc aşa ceva şi prefer tuburile cu led care au o fiabilitate mai bună, folosesc de ceva ani aşa ceva şi chiar ţin.Că nu au un aspect aşa de stilat e altă discuţie, dar eu prefer funcţionalitatea esteticului.. Despre varianta modificării întrerupătorului, ca să alimenteze ledurile separat de becurile comandate, nici nu poate fi vorba.Nu toată lumea are experienţa şi dotarea tehnică de a face asta, până la urmă ar fi tot o improvizaţie, câtă vreme ele au fost contruite să funcţioneze altfel. În cazul de faţă singura variantă (în afara renunţării la ledurile martor din întrerupător) e montarea unui condensator în paralel cu becurile cu led din plafonieră. Cum a scris şi colegul Sptfire, aceste condensatoare nu consumă energie activă, deci nu trebuie să vă îngrijoreze prezenţa lor aproape continuă în circuit. Despre valoarea necesară nu putem da nicio estimare, câtă vreme nu există una universal valabilă.Dacă vreţi să nu tatonaţi prea mult, alegeţi din start o valoare mai mare.De exemplu un condensator de 1uF/400Vc.a. ar trebui să fie suficient în cele mai multe cazuri.Se poate pune şi până la 5uF, dar ca efect negativ pot apărea probleme la contactele întrerupătoarelor, fiindcă energia stocată de condensator se închide brusc pe rezsistenţa aproape nulă a întrerupătorului şi cauzează scântei ce pot uza rapid contactele. Ca idee, astfel de condensatori se pot găsi prin monturile corpurilor de iluminat cu tuburi fluorescente, fiind montate în paralel cu tuburile, pentru compensarea factorului de putere reactiv al drosselului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum