dcimpoiasu Postat Ianuarie 28, 2005 Partajează Postat Ianuarie 28, 2005 Salutare ! Am un amplif de 60w/4ohm facut cu 2N3055 cu o schema de prin Tehnium 80 si ceva anul. El suna bine in general, sunt destul de multumit de el. Problema care ma supara e ca la nivel mic, aproape de minim la volum, zgomotul de fond, sau fashaitul ala, e cam suparator mai ales cand asculti seara si e liniste peste tot. Cum as putea sa-l elimin, sau micsora? Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 28, 2005 Partajează Postat Ianuarie 28, 2005 Ce tranzistoare ai pe intrare? Poti sa scanezi schema si s-o postezi?Cirip Link spre comentariu
dcimpoiasu Postat Ianuarie 31, 2005 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2005 o s-o scanez in seara asta si maine o pun Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 31, 2005 Partajează Postat Ianuarie 31, 2005 nu cumva are amplificarea prea mare ?un amplificator n-ar rebui sa aiba un zgomot de fond asa mare chiar daca e facut cu BC107 la intrare.... la maxim abia ar trebui sa auzi un fasait daca apropii urechea de difuzoare....E posibil sa ai amplificarea prea mare si atenuarea semnalului la intrare deasemenea mare ( sau o nepotrivire a impedantelor ).Astept schema. Link spre comentariu
ywar2 Postat Ianuarie 31, 2005 Partajează Postat Ianuarie 31, 2005 Am intilnit si eu ceva asemanator dar la un amplificator cu integrat. Se pare ca exista doua tipuri de conectare a potentiometrului de volum la intare: prin condensator electrolitic (separat galvanic) si direct (galvanic). A doua este mai putin zgomotoasa. In primul caz mi se pare ca amplificatorul are amplificarea maxima si se dozeaza doar semnalul audio, iar in cea de a doua este dozata si amplificarea si ( parca ) curentul pe etajul final. Trebuie studiata putin problema. Link spre comentariu
ALEKS Postat Ianuarie 31, 2005 Partajează Postat Ianuarie 31, 2005 Complet de acord cu messe. Eu am construit un amplificator cu 2 tranzistori 2N3055 (pentru varianta mono) ca etaj final si 2 etaje de preamplificare cu BC172B si BD139H. Cand mut cursa potentiometrului spre capatul superior, tot ce pot auzi in difuzoare este un "fasait" slab, zgomotul intern al tranzistorilor, dar mai pregnant se simte zgomotul produs de sursele de semnal (fasaiala inregistrarilor de pe banda magnetica spre exemplu sau frecventele din spectrul de 19kHz al emisie-receptiei FM). Concluzia: ori oscileaza vreun tranzistor ori ai vreo bucla de masa ori dupa cum spunea si messe amplificatorul tau are amplificarea prea mare. Link spre comentariu
dcimpoiasu Postat Februarie 1, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2005 schema amplificatorului este aici http://www.dan.ager.ro/amp/P2010243.JPG ca preamplificator am un TDA1524 iar intre preamp si amp am un filtru trece sus : cum s-a recomandat pt etajul de intrare al acestui amp. filtru: http://www.dan.ager.ro/amp/P2010244.JPG Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 1, 2005 Partajează Postat Februarie 1, 2005 Salut,Nu inteleg rolul filtrului trece sus, mai ales ca frecventa lui de taiere este dependenta, in cazul asta, de impedanta de intrare a etajului pe care il ataca.Hai sa vedem intai daca fasaitul e din amplif sau din preamplif. Fa scurt pe R2, adica conecteaza intrarea amplifului de putere la masa si vezi daca scade fasaitul sau ramane tot la fel. Dupa aia mai chibzuim.Cirip Link spre comentariu
dcimpoiasu Postat Februarie 2, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2005 dupa cum spuneau in documentatia alaturata, nu am prins-o in poza, se recomanda filtrul acela trece sus pt a inlatura oscilatiile pe frecventele foarte joase ( cativa hertzi) care apar la tipul asta de amplificatoare. e cam greu sa fac teste acum, decat eventual diseara, ca sunt la servici. Link spre comentariu
kappa_ii Postat Februarie 2, 2005 Partajează Postat Februarie 2, 2005 vezi transformatoru de linie mai ales daca este pe tole sa nu fie foarte aproape de amplificare ca baga paraziti mari ! iar condensatori de filtraj sa fie cit mai mari ca valoare !!si sunetul de fond il ai aproape sigur or din cablaj or din firele care duc semnalul catre amplificator !vezi daca scoti semnalu complet din amplificator cit de tare se mai aude acel fasait . brum Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 2, 2005 Partajează Postat Februarie 2, 2005 Eu nu vad rostul preamplifiatorului !Acest amplificator are amplificare de circa 30x deci poate amplifica un semnal sandard de 500mVef Asadar mare atentie cu bilantul amplificarilor in lantul audio. Un 30-40x ar trebui sa fie arhisuficient.Potentiometrul de volum ar trebui plasat intre preamplificator si amplificatorul final. Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 2, 2005 Partajează Postat Februarie 2, 2005 Salut,Cred ca omul a pus preamplificator ptr ca ii e comod sa aiba reglajele de volum si de ton pe acelasi integrat, nu ca sa mai creasca nivelul semnalului. sunetul de fond il ai aproape sigur or din cablajAs fi curios sa stiu cum poate cablajul sa introduca fashait.filtrul acela trece sus pt a inlatura oscilatiile pe frecventele foarte joase ( cativa hertzi) care apar la tipul asta de amplificatoareInteleg rationamentul, dar nu sunt de acord cu solutia. Daca ampliful oscileaza, inseamna ca e instabil. Daca e instabil, inseamna ca are undeva o cale de reactie pozitiva care trebuie intrerupta. Eu nu sunt de parere ca trebuie mascata oscilatia si lasat ampliful sa oscileze. In plus, cum ziceam mai sus, caracteristica filtrului ala depinde de sarcina.Messe are un punct de vedere valid cu potul de volum, dar nu stiu daca iti convine manevra.Dar sa vedem ce se intampla daca faci testul ala cu scurtul. Cand faci scurt, e posibil sa apara un mic offset la iesire, dar nu te impacienta. E normal. Ca procedura, iti propun sa conectezi intai la masa si apoi la punctul cald, ca sa nu se auda brum puternic in boxe.Cirip Link spre comentariu
dcimpoiasu Postat Februarie 3, 2005 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2005 dupa cum am spus mai sus, am un pream realizat cu TDA1524, nu cel cu operationale din schema postata. Am pus acea schema ca sa va arat filtrul acela trece sus, pe care l-am pus in lantul audio. Dupa niste teste facute aseara situatia se prezinta astfel: Amplificatorul e ok, nu oscileaza. am scos filtrul trece sus pt ca nu avea nici o influenta sesizabila. problema este de la preampu cu TDA1524. atunci cand il scot din lantul audio dispare si fasaitul suparator la frecv inalte. cu cat amplific treble-ul de la preamp cu atat e mai evident fasaitul. deci problema este la TDA. a mai lucrat cineva cu TDA1524? se poate elimina din alegerea componentelor acest zgomot de fond? sau sa incerc alt preamp specializat?multumesc,dan Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Februarie 3, 2005 Partajează Postat Februarie 3, 2005 Tda 1524A Sucks :evil: parerea mea :wink: Link spre comentariu
C0B Postat Februarie 3, 2005 Partajează Postat Februarie 3, 2005 "Tda 1524A Sucks parerea mea " si a mea...:)L-am avut pe o putere cu tda1514A de la elmatrd...si l-am scos a 2 zi...ESTE O M I Z E R I E. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum