Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impamantare pentru o singura priza.


vogabi

Postări Recomandate

Vreau si eu sa fac impamantare pentru o singura priza, trasa in exteriorul casei (pentru incarcare masina electrica). Instalatia casei nu are nici un fel de impamantare (nu se auzise de asa ceva in 1947, cand a fost construita).

Este suficient daca trag firul de impamantare al prizei la un electrod de otel cuprat de 1.5 m lungime, bagat in pamant ?

 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Barbu Paul

    2

  • validae

    2

  • Marele Savant

    1

  • vogabi

    1

Există electrozi dedicaţi pentru împământare la Leroy Merlin, cu lungimea de 1,5m şi galvanizaţi.Îl baţi în pământ undeva lângă streaşina casei, unde soarele nu bate toată ziua şi preferabil unde să fie umezeală tot timpul anului.Funcţie de conductivitatea solului, pot fi necesari uneori 3-5 electrozi îngropaţi la 1,5m şi distanţaţi la circa 2m între ei, uniţi printr-un şanţ adânc de 50cm cu o platbandă galvanizată de împământare, care se găseşte la acelaşi magazin, dar şi la altele.Asta la modul ,,ca la carte,, unde se măsoară rezistenţa împământării şi se asigură o rezistenţă de maxim 4 Ohmi.Prin Vest se mai practică o metodă de împământare ,,de urgenţă,, se cumpără tije cilindrice de împământare zincate, care se îngroapă folosind o gaură chiar prin podea în pământul de sub cameră.Se foloseşte o bormaşină cu percuţie, tijele se pot cupla în serie, având ,,nut şi feder,, în capete.La final se obţine un electrod cu adâncime de circa 4-6m la care se cuplează împământarea.La limită poate fi suficient şi un singur electrod de 1,5m îngropat (bătut) în sol umed, la cel puţin 50cm sub nivelul solului.Coneziunea dintre firul de cupru ce duce împământarea în casă şi electrod se protejează de coroziune cu bandă izolatoare sau prin acoperire cu smoală topită.

Link spre comentariu

Merge si cu un singur electrod dar trebuie sa sa procedezi in felul urmator:

   1. Materiale necesare

    - grafit pudra 50 Kg

    - bentonita pudra  150 Kg

    - electrod de impamantare din bara de grafit  inglobat in pudra de grafit 1 buc.

  2. Utilaje necesare

    - buldoexcavator

Realizare:

    Se sapa o groapa de 1,5X1,5 m si adancime de 2 m.

    La baza gropi se aseaza un strat de bentonita amestecata cu pamant,  50 Kg. bentonita restul pamant astfel incat patul sa aiba o grosime de 30 - 35 cm

    Se conecteaza conductorul de impamantare la borna electrodului si se aseaza electrodul pe patul de bentonita si pamaint. 

    Se inunda groapa  cu apa pana cand stratul de apa depaseste cu aproximativ 10 cm nivelul patului de bentonita si pamant.

    Se amesteca 25 Kg bentonita cu 12,5 Kg pudra de grafit si suficient pamant astfel incat sa se formeze un nou strat de 30 cm

    Se inunda groapa  cu apa pana cand stratul de apa depaseste cu aproximativ 10 cm nivelul stratului de bentonita  pamant si pudra de grafit.

    Se repeta ultimi pasi pana cand groapa se umple.

    Inainte de ultimul strat se introduce o teava din plastic (PVC) cu diametrul de 300 mm si lungime corespunzatoare .

    Conductorul  de impamantare se pozeaza si se conecteaza la piesa de separatie.

    Deasupra tubului de PVC se instaleaza un capac din metal si se poate turna beton.

    Atunci cand se uda gradina se uda si impamantarea (pe la capac)

Link spre comentariu

Cred că ,,i-ai dat la temelie,, cu soluţia asta.E mult mai simplu să bată trei ţăruşi de împământare şi o platbandă sudată între ei, decât să bage un buldoexcavator (dacă are loc)şi să îngroape electrod de carbon....nu mai vorbesc de costuri.

Link spre comentariu

 Pai poate vrea omul ca rezistenta prizei sa fie sub 4 ohmi si sa utilizeze un singur electrod (glumesc bineinteles), am utilizat asemenea prize de pamant in desertul Iordaniei si erau ok, nu mai vorbesc de cele de la "cathodic protection".

Link spre comentariu

  Daca conductorul de nul nu este sectionat nicaieri, deci nu trece prin sigurante, disjunctoare sau diverse aparate de comutatie, poate folosi nulul de lucru si pentru protectie, nu incalca nici o reglementare. sau instaleaza un releu diferential!

Link spre comentariu

Si daca "fuge" nulul, ca urmare a unui defect in retea? 

 

2-3 tarusi si platbanda, cum a sugerat Validae mai sus, e solutia cea mai buna, usor de pus in aplicare si ieftina (daca ai acces la un aparat de sudura). E bine sa se foloseasca un conector bun pentru cablul de impamantare la nivelul platbandei. Cablul nu e musai sa fie izolat, dar preferabil cuprul stanat. 

 

Dupa sudarea platbandei de tevile galvanizate, caci nu recomand prinderea in suruburi, e important de curatat sudura si dat cu un spray de vopsea galvanica (asa zisa galvanizare la rece). Nu tine ca aia din fabrica, dar ajuta. 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

La cateva secunde dupa ce a fost sudata platbanda, se ia o bucata de smoala si se da pe sudura. Se formeaza un strat protector f bun.

Asa procedau si stra, stra bunicii nostri si nu s-a electrocutat nici unul.

De ce complicat, cand se poate si simplu.

Sau, varianta pt. radio cu galena:

1-se ingropa in pamant un lighean (sau alt tucal) plin cu grafit;

2-pana la suprafata se scotea o teava;

3-in acea teava se urina, pt, micsorarea R prizei de pamant (cand aparatul nu mai functiona, aici nu stiu cand este necesar).

Editat de vera
Link spre comentariu

 Văzui şi eu soluţia împământare "industrială"...Lux,da' nu pentru noi!

Tot cea cu ţevi îngropate şi platbandă e mai accesibilă.Aş zice că e f bine ca la fiecare ţeavă îngropată să se pună,în jur,şi ceva mangal şi nisip.Ajută când se udă zona să intre apa şi să o şi menţină umedă.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

pai totusi distribuitorul de energie electrica nu da si impamantare ? intreb si eu ,ca la mine in moldova unde zic unii ca e saracie,am impamantare data de furnizorul de energie electrica,doar sa vrei sa te legi la ea,si sa nu te joci cu ea inloc de nul cum se facea in epoca de aur si putin dupa

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări