cristiandan Postat August 19, 2021 Partajează Postat August 19, 2021 Buna ziua, Am la reparat acest RCD auto cu potentiometrul encoder defect si ne marcat.Pe spate are inscriptionata o sigla ciudata, deci sigur este chinezarie. Stie cineva cu ce se poate inlocui? Multumesc Link spre comentariu
sesebe Postat August 19, 2021 Partajează Postat August 19, 2021 Cu altul similar. Dar ce are? Este rupt? Vezi ca la cel de schimb trebuie sa se potrivească și semnificația pinilor dar și modul de comutare interna cu SW din RCD, pe lingă aspectul și forma mecanica. Poți încerca să-l desfaci și să-l cureți, dacă este întreg dar nu mai face contact. Link spre comentariu
validae Postat August 19, 2021 Partajează Postat August 19, 2021 Când se slăbesc lamelele encoderului nu te ţine mult recondiţionarea.Trebuie să desfaci encoderul şi să numeri câte sectoare are.Dacă are şi microcontact acţionat de ax prin apăsare, trebuie să ţii cont când comanzi unul nou.Se găsesc absolut toate modelele, recomand să iei un Alps compatibil. Desfă-l şi pune o poză de aproape cu el demontat.Măsori grosimea şi lungimea axului Link spre comentariu
cristiandan Postat August 19, 2021 Autor Partajează Postat August 19, 2021 Functioneaza cu interrmitenta,la masuratoarea pas cu pas, pinul central referinta-pinul 1 masurat, primul pas 120K, al doilea 0, la pasul 3 rezistenta se modifica aleator.La fel si fata de pinul 2.Dupa cativa pasi, daca ma intorc la pasul 3 pot avea 120K.RCD-ul este la servici, maine fac cateva poze, il desfac si il curat cu alcool izopropilic.Proprietarul il are de mai bine de 7 ani, se pare ca uzura este cauza. Link spre comentariu
validae Postat August 19, 2021 Partajează Postat August 19, 2021 Categoric trebuie înlocuit după 7 ani.... Link spre comentariu
dan cod Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 Sunt care merg de 15 ani fără probleme. Link spre comentariu
validae Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 Da, unele ţin şi 20 de ani, folosite doar de Paşti şi de Crăciun... Link spre comentariu
sesebe Postat August 22, 2021 Partajează Postat August 22, 2021 (editat) Am la servici echipamente ce au peste 10 ani de utilizare intensa și nu dau nici un semn de oboseala encoderele de control, și dacă nici alea nu au fost manevrate... Editat August 22, 2021 de sesebe Link spre comentariu
modoran Postat August 22, 2021 Partajează Postat August 22, 2021 Nu-s encodere optice alea ? Ca nu-s mecanice toate ... Link spre comentariu
sesebe Postat August 22, 2021 Partajează Postat August 22, 2021 Nu domnule, mecanice clasic avind contact alunecator. Unul optic este mult mai voluminos si nu cred ca incap: Link spre comentariu
cristiandan Postat August 22, 2021 Autor Partajează Postat August 22, 2021 Functioneaza cu interrmitenta,la masuratoarea pas cu pas, pinul central referinta-pinul 1 masurat, primul pas 120K, al doilea 0, la pasul 3 rezistenta se modifica aleator.La fel si fata de pinul 2.Dupa cativa pasi, daca ma intorc la pasul 3 pot avea 120K.RCD-ul este la servici, maine fac cateva poze, il desfac si il curat cu alcool izopropilic.Proprietarul il are de mai bine de 7 ani, se pare ca uzura este cauza. Link spre comentariu
validae Postat August 22, 2021 Partajează Postat August 22, 2021 Nu mi se pare normal să ai 120k, acolo măsori probabil o rezistenţă din circuit.Encoderul închide şi deschide succesiv două contacte cu rezistenţă zero.Creşterea sau scăderea volumului e stabilită de ordinea în care se închide contactul faţă de pinul central.Eu am înlocuit mai demult un encoder la un radio auto cu două microcontacte puse alăturat şi conectate între cele trei borne ale encoderului defect.Ca să scadă volumul, trebuia să apese prima dată pe cel din dreapta şi apoi pe cel din stânga, la fiecare succesiune de apăsări scădea un pas. Ca să crească volumul, ordinea era inversată.Atunci chiar nu aveam de unde să iau encodere şi omul stătea cu radioul nefolosit, a fost o improvizaţie de nevoie. Link spre comentariu
cristiandan Postat August 22, 2021 Autor Partajează Postat August 22, 2021 Ieri am reusit sa desfac si sa curat potentiometrul.La masuratoare nu mai am diferente de rezistenta, pas1 0,2ohm, pas 2 valoare f mare.Daca iau ca rteferinta pinul central(2), am aceeasi valoare de rezistenta/pas, pe pin 1 si 3, la fel intre pinii 1 si 3.Nu stiu daca problema s-a rezolvat, maine il montez. Link spre comentariu
validae Postat August 22, 2021 Partajează Postat August 22, 2021 De obicei se slăbesc lamelele elastice care fac contact pe sectoarele encoderului.Trebuie spălate sectoarele cu alcool şi arcuite lamelele dacă nu sunt rupte.Asta e tot ce poţi face...dacă nu ai altul de schimb.Eu testez encoderul cu buzzerul de la aparat.Pui aparatul pe buzzer de continuitate, testerele pe pinul central şi unul din laterale şi roteşti uşor encoderul.Trebuie să se audă ,,bip,, - ,,bip,, - ,,bip,, intermitent.Repeţi cu celălalt capăt şi pinul central. Dacă se aud bipurile constant, e OK....dacă nu se aud, nu face contact lamela pe sectoare şi trebuie fie arcuită fie înlocuit encoderul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum