Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator IRFP240/9240

Postări Recomandate

Salutare.

De mult voiam sa-mi iau un amplificator, ceva peste 100w putere, si din placerea de a ma chinui, am cumparat 2 module de 300w (reali sau nu, nu prea conteaza) cu IRFP240/9240, cate 3 perechi per canal. Filtrarea o fac cu 3 condensatori de 10.000uF/63v, iar alimentarea e undeva la +/- 61v, transformator toroidal. Problema este ca face un zgomot ciudat, am atasat un video... Aveti vreo idee din ce cauza face asa?

https://www.youtube.com/watch?v=c5yNKbBb4lg

WhatsApp Image 2021-08-17 at 9.04.06 AM (2).jpeg

WhatsApp Image 2021-08-17 at 9.04.06 AM (1).jpeg

WhatsApp Image 2021-08-17 at 9.04.06 AM.jpeg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Intrarea de semnal nu se face cu fire din alea, ai nevoie de cablu ecranat de semnal.
Ca sa fii sigur ca de acolo e, desfa firele alea de pe intrare, si leaga plusul si minusul de pe regleta aia impreuna ( adica pui direct pe placa intrarea la masa ).
Daca zgomotul persista atunci ai probleme de legaturi pe alimentare ( nu cred sa fie cazul totusi ).
Daca zgomotul dispare atunci fa rost de cablu de semnal audio ecranat, tresa la masa si plusul la plusul de semnal, si ai rezolvat.

Link spre comentariu
Acum 23 minute, Marian a spus:

Intrarea de semnal nu se face cu fire din alea, ai nevoie de cablu ecranat de semnal.
Ca sa fii sigur ca de acolo e, desfa firele alea de pe intrare, si leaga plusul si minusul de pe regleta aia impreuna ( adica pui direct pe placa intrarea la masa ).
Daca zgomotul persista atunci ai probleme de legaturi pe alimentare ( nu cred sa fie cazul totusi ).
Daca zgomotul dispare atunci fa rost de cablu de semnal audio ecranat, tresa la masa si plusul la plusul de semnal, si ai rezolvat.

Am facut cum ai zis, si a disparut complet zgomotul. Le cerusem cablu audio celor de la magazinul din oras asa ceva, dar mi-au dat din ala de boxe, ca altceva nu aveau, si au zis ca e bun si ala :84

Acum 9 minute, mannx a spus:

În plus, studiază cum se face și montează un potentiometru de volum la intrarea Amplificatorul. 20-50 kohm cu caracteristică logaritmică. Telefonul nu asigură suficient semnal (nivel, tensiune) pentru a ajunge la putere maximă.

Voiam sa ma asigur ca se aude, pentru ca astept sa imi ajunga si un preamplificator, cat de curand.

Multumesc pentru sfaturi, revin cu detalii dupa ce schimb cablurile.

Link spre comentariu
1 hour ago, pyu said:

Le cerusem cablu audio celor de la magazinul din oras asa ceva, dar mi-au dat din ala de boxe, ca altceva nu aveau, si au zis ca e bun si ala

Iti dai seama ca cei de la magazin doar vand produse, n-au de unde sa stie si electronica.

Nu-i bun, te-ai lamurit tu insuti de asta :)

Gasesti cabluri ecranate pentru semnal prin cablurile VGA de la monitoare ( nu stiu daca in toate ).

Mai sunt prin radiocasetofoane vechi, fac legatura intre capetele de redare si preamplificatoare.

Ar trebui sa gasesti si prin aparate video vechi..

Ori online la diverse magazine, dar sa nu pici in plasa alora care le lauda in fel si chip ca sa justifice preturi de zeci sau sute de euro pentru 1m de cablu, is baliverne 100%.

Cabluri ecranate bune si ieftine gasesti pe ebay, sunt in multe variante de culori si numar de miezuri/cai, per cablu, majoritatea sunt foarte bune si la preturi mai mult decat ok.

Singurul inconvenient e timpul de livrare ( asta daca mai si vin, ca eu am muuuuulte colete mici care nu mi-au mai ajuns deloc ).

Link spre comentariu
Acum 3 ore, ex.escu a spus:

Modul in care a fost realizat blocul de alimentare si circuitul de masa nu sunt cea mai buna alegere; Dl.Victor a postat un pdf dupa care se poate realiza corect blocul de alimentare si circuitul de masa.

Succes.

Unde as putea gasit pdf-ul?

Acum 2 ore, Marian a spus:

Iti dai seama ca cei de la magazin doar vand produse, n-au de unde sa stie si electronica.

Nu-i bun, te-ai lamurit tu insuti de asta :)

Gasesti cabluri ecranate pentru semnal prin cablurile VGA de la monitoare ( nu stiu daca in toate ).

Mai sunt prin radiocasetofoane vechi, fac legatura intre capetele de redare si preamplificatoare.

Ar trebui sa gasesti si prin aparate video vechi..

Ori online la diverse magazine, dar sa nu pici in plasa alora care le lauda in fel si chip ca sa justifice preturi de zeci sau sute de euro pentru 1m de cablu, is baliverne 100%.

Cabluri ecranate bune si ieftine gasesti pe ebay, sunt in multe variante de culori si numar de miezuri/cai, per cablu, majoritatea sunt foarte bune si la preturi mai mult decat ok.

Singurul inconvenient e timpul de livrare ( asta daca mai si vin, ca eu am muuuuulte colete mici care nu mi-au mai ajuns deloc ).

Mi-am si comandat 8 metri de cablu ecranat (sa fie acolo, poate mai trebuie candva), 6mm grosime, impreuna cu toate cele 3 mufele, cica aurite, totul a fost undeva la 90 de lei + transport. Abia astept sa vad cum se comporta dupa ce schimb cablurile.

Daca tot am deschis acest topic, ce caracteristici ar trebui sa aiba difuzoarele? Inca nu stiu daca sa le iau cu tot cu incinte, sau doar difuzoarele si sa le fac eu incinta. Totul depinde de preturi, nici nu as investi prea mult in ele, mai ales ca nu cred ca o sa le folosesc la capacitatea maxima de mai mult de 2-3 ori pe an.

Link spre comentariu

Legat despre difuzoare problema se pune dacă vrei cutii cu difuzoare care sa facă gălăgie sau vrei boxe în care sa se audă bine muzica. 

Ca să faci niște boxe audio rezonabile, cu experienta aproape zero, ai șanse foarte foarte mici - vor ieși niște cutii cu difuzoare care fac gălăgie. 

Mi-e îmi ia cam 1 an ca să duc la bun sfirsit o pereche de boxe, avind și ceva experienta dar și echipamente de măsură adecvate (multe sute de euro). 

Eu îți recomand să le cumperi gata făcute, atita doar ca boxele de sonorizări nu suna bine în casa iar boxele de audiție se distrug dacă le folosești la sonorizări. Trebuie sa te decizi ce vrei sa faci cu ele. 

Link spre comentariu
Acum 10 ore, maxente a spus:

@pyu, de curiozitate, cam cat te-a costat ce se vede in poza aia de mai sus, traf, conzi si placutele alea de amplif ?

Traful si condensatorii aproape 300 ron, iar placile cam 260 lei.

Acum 14 ore, sesebe a spus:

Legat despre difuzoare problema se pune dacă vrei cutii cu difuzoare care sa facă gălăgie sau vrei boxe în care sa se audă bine muzica. 

Ca să faci niște boxe audio rezonabile, cu experienta aproape zero, ai șanse foarte foarte mici - vor ieși niște cutii cu difuzoare care fac gălăgie. 

Mi-e îmi ia cam 1 an ca să duc la bun sfirsit o pereche de boxe, avind și ceva experienta dar și echipamente de măsură adecvate (multe sute de euro). 

Eu îți recomand să le cumperi gata făcute, atita doar ca boxele de sonorizări nu suna bine în casa iar boxele de audiție se distrug dacă le folosești la sonorizări. Trebuie sa te decizi ce vrei sa faci cu ele. 

As investi maxim 800-1000 lei in doua boxe, vor fi folosite doar in incaperi. Ma incadrez cu niste boxe gata facute in banii astia?

Acum 7 ore, Sharky a spus:

E o sectiune intreaga legaturile electrice in amplificator.

Ai acolo diagrame, legi ca acolo si vei avea zgomot inexistent. Totodata mai inveti ceva cu ocazia asta.

O sa ma mai documentez si despre asta.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, pyu a spus:

Traful si condensatorii aproape 300 ron, iar placile cam 260 lei.

As investi maxim 800-1000 lei in doua boxe, vor fi folosite doar in incaperi. Ma incadrez cu niste boxe gata facute in banii astia?

O sa ma mai documentez si despre asta.

Boxele te vor costa de cel putin 10 ori cat ai dat pe conzi, traf si placile de amplif.

Stiu pe cineva, aici pe forum, care a dat numai pe difuzoare 3000 si asta cu reducere. Ambele boxe cu materiale debitate, filtre, finisaje, masuratori, au costat 6000

Asta ca sa stii la ce sa te astepti daca vrei sa ti le faci tu de la zero, altfel ai 99% sanse sa faci niste lădițe cu difuzoare.

Editat de maxente
Link spre comentariu
Acum 19 minute, viobio1 a spus:

Cu 1000lei nu poți cumpăra decât niște incinte sh, cât de cât bunicele. 

De curiozitate..... dacă folosești ampul în casă...... de ce 2x300w? 

Sa fie acolo, si poate de cateva ori pe an o sa am nevoie de mai mult, si sa fie de unde.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări