franzm Postat August 19, 2021 Partajează Postat August 19, 2021 Toata discutia asta analogic contra digital, purtata asa, la modul general, nu îsi are rostul. Se poate discuta, separat, despre fiecare element al lantului audio dar o discutie la modul general, va degenera inevitabil în cearta. Link spre comentariu
audio1984 Postat August 21, 2021 Autor Partajează Postat August 21, 2021 (editat) Bună seara ! Mit sau realitate ? Tranzistorii cu germaniu au un sunet mai bun față de cei cu siliciu , am avut ocazia să ascult niste radioreceptoare din acelea mai mari , românești , unul chiar cu pick-up ...sunetul părea interesant , nu-l pot explica , in special la frecvente joase , un sunet "cald" mai plăcut . Să fie datorită tranzistorilor sau acelor difuzoare ovale care nu cred că duc mai mult de 100 Hz in partea de jos , sau felul în care era realizată cutia ? Cu ceva ani în urmă am făcut cu un prieten o singura boxa , cu patru asemenea difuzoare , ceva mai înaltă și o lățime decentă ... dar cuplată la o prăpădită de combină audio nu a dat randament la joase ... ne-am prostit mai mult , am "experimentat" . Cât privește tranzistorii cu germaniu știu că au o tensiune de deschidere mica 0.2 ... 0.3 V , că au probleme cu căldura , că ar avea nevoie de trafo. defazor la intrare și unul la ieșire , deșii am văzut scheme fara nici un trafo. cam atât știu și totuși am citit că unii le compară puțin cu tuburile , greu de crezut dar na . Deci care-i faza ? Nu dați cu parul , întreb doar ! O seară liniștită ! Editat August 21, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
audio1984 Postat August 21, 2021 Autor Partajează Postat August 21, 2021 (editat) @viobio1 Bună seara ! Am înțeles că sunt mituri , și atunci de ce se tot strofocă unii să spună că au avantaje față de siliciu și seamănă cu lămpile ? Să nu mă înțelegeți greșit , îmi plac ca și echipamente audio retro/vintage , da îmi plac au ceva al lor ca și colecții personale asta-i altceva că-mi plac mie , dar unii tot bat "apa în piuă" că sunt bune , nu foarte bune dar sunt speciale in felul lor . Cu siguranță dumneavoastră domnule viobio1 îmi puteți explica care-i faza . Seara bună ! Editat August 21, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
Mircea Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 E simplu, multi au troace vechi de vandut si texte de repetat pana cred si ei ce spun. Link spre comentariu
audio1984 Postat August 21, 2021 Autor Partajează Postat August 21, 2021 (editat) @Mircea Vă referiți la firme care încă au echipamente pe germaniu și își crează o strategie de marketing pentru a avea o vânzare cât mai bună ? Am mai văzut că unii fac efecte pentru chitară cu germaniu , nu le cunosc doar din cea ce am citit . Repet , îmi place să le am (sau aș vrea să le am ca și colecționar) chiar as vrea să strâng și scheme , tot de colecție . Dar "back on topic" , așadar nu sunt atâta de grozave pe cât le laudă lumea "audiofilă" având în vedere mulțimea neajunsurilor pe care le au în funcționare nu ? Numa bine ! Editat August 21, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 (editat) Tot pâlnia gramofonului râmăne de bază in analogic. Restul este can-can deformator de sunet, Tehnologia digitală este prea departe acum ca să mai aibă rost compararea unui amplificator siliciu/lămpi cu ceva digital. Digital de poate 'clona' orice comportament al unui amplificator analogic. Invers nu merge. Editat August 21, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
audio1984 Postat August 21, 2021 Autor Partajează Postat August 21, 2021 (editat) @Liviu.Mihaiu Bună seara ! Da e adevărat că digitalul a ajuns departe , însă în privința amplificatoarelor trebuie sa recunoaștem că marea majoritate se bazează pe tranzistori bipolari cu siliciu și de tip mosfet , iar lămpile sunt foarte folosite in construcția preamplificatoarelor și a amplificatoarelor , la fel și în multe preamplificatoare , corectoare de ton , egalizatoare . E adevărat că multe echipamente și surse de semnal sunt digitale și că oferă calități superioare nu am să mă mai împotrivesc digitalului dar analogicul mai are și el un loc acolo în "lumea sunetelor" și nu va dispărea prea curând . O seară bună ! Editat August 21, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 (editat) Acum 13 minute, audio1984 a spus: dar analogicul mai are și el un loc acolo în "lumea sunetelor" și nu va dispărea prea curând . A dispărut de mult timp. Sunt persoane care au plăcerea de a avea in casă ceva analogic. La fel ca si stiloul sau masina Dacia 1310. Nu amplificarea digitală este importantă. Prelucrările sunetului care se pot face software sunt nelimitate. Pot sa obtin sunet de patefon dintr-o inregistrare cu Fuego. In analogic este imposibil. Editat August 21, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
Mircea Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 D-al dracului, ieri am comandat PCB-uri in China (NextPCB) pentru un amplif cu TPA3255. Configurabil stereo sau 2.1. Sa ma spurc la digitale. Conceptia mea, deci pierderea mea de timp. Acum caut un traf sa-l alimentez. Nu pun nici d-al dracului SMPS ca se aude aiurea. Sic! Sursele SMPS sunt de tot rahatul in audio, nici o firma serioasa nu foloseste SMPS. Sic! Link spre comentariu
merck Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 Acum 4 minute, Mircea a spus: D-al dracului, ieri am comandat PCB-uri in China (NextPCB) pentru un amplif cu TPA3255. Configurabil stereo sau 2.1. Sa ma spurc la digitale. Conceptia mea, deci pierderea mea de timp. Ai comandat si pentru mine? Link spre comentariu
audio1984 Postat August 21, 2021 Autor Partajează Postat August 21, 2021 Nu e nevoie sa ne enervam , doar purtam o discutie , am vrut sa aflu mai multe despre tranzistorii cu germaniu și atât , nimic mai mult ! Numai bine ! Link spre comentariu
Mircea Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 38 minutes ago, merck said: Ai comandat si pentru mine? Daca vrei un cablaj sau doua nu te refuz (discutam cand ajung, daca esti interesat), am comandat 5, dar nu populez decat unul in configuratie 2.1. Link spre comentariu
maxente Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 Acum 53 minute, Mircea a spus: Acum caut un traf sa-l alimentez. Nu pun nici d-al dracului SMPS ca se aude aiurea. Sic! Sursele SMPS sunt de tot rahatul in audio, nici o firma serioasa nu foloseste SMPS. Sic! Asa am auzit si eu, sunt de tot kktu. Asa ca atentie mare celor care vor sa construiasca ceva sau sa cumpere de-a gata, feriti-va de comutatie pe cat posibil ! Link spre comentariu
vijelie02 Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 Audio digital e tot o comutatie. Ne ferim? Ce e nasol in digital? Nu exista ulei de sarpe pentru ele. Link spre comentariu
sesebe Postat August 21, 2021 Partajează Postat August 21, 2021 Acum 24 minute, maxente a spus: Asa am auzit si eu, sunt de tot kktu. Asa ca atentie mare celor care vor sa construiasca ceva sau sa cumpere de-a gata, feriti-va de comutatie pe cat posibil ! Pe bune chiar ai ajuns la concluzia asta sau ai vrut sa fii in ton cu topicul? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum