Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Audio Analogic vs Audio Digital

audio1984

Postări Recomandate

Acum 27 minute, yo8tot a spus:

Pai fix asta e faza. Cubul ala Sony suna foarte bine. Evident ca nu reproduce fidel, parca are si un mic fasait daca chiar esti atent, bla bla ... dar adauga ceva placut la sunet. Si mie imi place. Te miri de unde iese basul din cubuletul respectiv. Eu nu il folosesc doar din cauza ca mi-e lene sa il tot caut prin casa. Dar ea a tinut minte ca e "bun" si acum il pune la orice se termina cu un jack. 

Poate fii vorba și de obișnuință , de ușurință în utilizare , e mic și practic , nu am ce să spun ... gusturile nu se discuta !

@tenzen Se degradează suportul audio doar dacă echipamentul e de proastă calitate , evident se degradează cate puțin și la cele high-end dar nu există termen de comparație !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 136
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• audio1984

46

• Mircea

19

• sesebe

15

• Stefan

11

Top autori în acest subiect

E foarte simplu , dacă dați o căutare pe Google pentru echipamente audio HI-Fi sau High-End analogice , să nu vă mire prețurile exorbitante și la care multi doar visam ! De ce credeți că și tuburile electronice continuă să se folosească și să se construiască cu ele , au multiple avantaje , printre care dacă nu mă înșel , exista acel fenomen când amplificatorul este supra încărcat la intrare (se urcă volumul la max. sau se depășește Uin) și unde de obicei apar autooscilații iar semnalul sinusoidal se schimbă și apar distorsiunile (sinusoida tinde spre o altă formă de undă) , amplificatorul cu tuburi are la ieșire tendința de a menține , pe cât de mult posibil semnalul de ieșire sinusoidal . Sunt multe de spus și de de demonstrat pentru a susține analogicul ! Voi venii cu date concrete . P.S.-Trăim într-o lume analogică (așa spune fizica) vocea și instrumentele sunt evident analogice , în momentul în care le înregistrăm e clar că se schimbă ceva , că-i analogic sau digital ... dacă urmăriți modul de înregistrare analogic veți observa că sunt schimbări dar nu multe . Cu digitalizarea atunci când iei un semnal analogic îl treci printr-un ADC , îl procesezi și îl transformi din nou într-un semnal analogic folosind un DAC in veci acel semnal nu va mai fii la fel !

Vă mulțumesc pentru discuțiile purtate , pentru impresii și păreri . Voi veni cu date tehnice concrete privind înregistrarea/redare analogică !

Noapte bună și multā sănătate !

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Sa fii matale sanataos, limitarea in clipping o poti face cum vrei tu, nu numai lampile rotunjesc colturile. Ce interes ai sa asculti in regim de clipping?

Dar sa nu aprindem discutia... :rade:

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Mircea a spus:

Sa fii matale sanataos, limitarea in clipping o poti face cum vrei tu, nu numai lampile rotunjesc colturile. Ce interes ai sa asculti in regim de clipping?

Dar sa nu aprindem discutia... :rade:

Eu vorbeam de lămpi și nu de cliping-ul la semiconductoare , lămpile sunt superioare din acest punct de vedere , un fan tuburi mi-ar da dreptate . Deci lămpi și nu siliciu ... siliciu e alt "pește fript" :d P.S. - Cliping-ul apare din mai multe motive dar e prea târziu deja !

Noapte bună și multā sănătate !

Editat de audio1984
Link spre comentariu
Acum 45 minute, audio1984 a spus:

Cea mai mare greșeală , analogicul nu poate fii calitativ folosind compromisuri , analogicul e calitativ folosind echipamente de înaltă calitate ! 

Multă sănătate !

................

Aici tu esti cel care face o mare greseala pt ca acuzi calitatea aparatelor nestiind despre ce aparate este vorba.

Las-o asa cum a cazut, eu mi-am dat seama cu cine am de-aface.

Link spre comentariu
Acum 24 minute, sesebe a spus:

Aici tu esti cel care face o mare greseala pt ca acuzi calitatea aparatelor nestiind despre ce aparate este vorba.

Da aveți dreptate , ma luat avântul și nu am întrebat ce tip de echipament utiliza respectiva persoana , mea culpa , numai bine !

Editat de audio1984
Link spre comentariu
Acum 46 minute, yo8tot a spus:

Pai ce conteaza ca nu e la fel daca diferentele sunt sub ce poate sesiza urechea? E suficient sa il treci prin difuzor si nu mai e la fel. Sau prin microfon. 

Aia e, se pare ca urechea sesizeaza! oricit de perfect ar aparea pe aparatele de masura, sunetul trecut prin conversia A/D si D/A nu mai este ce-a fost initial.

Si oricit de scumpe si de bengoase ar fi aparatele de testare folosite, omul aculta muzica cu urechile, nu privind la analizor sau osciloscop ori distorsiometru!

Link spre comentariu
54 minutes ago, audio1984 said:

Eu vorbeam de lămpi și nu de cliping-ul la semiconductoare , lămpile sunt superioare din acest punct de vedere , un fan tuburi mi-ar da dreptate . Deci lămpi și nu siliciu ... siliciu e alt "pește fript" :d P.S. - Cliping-ul apare din mai multe motive dar e prea târziu deja !

Prietene, cand amplificatorul intra in clipping (atunci cand sinusoida nu mai este sinusoida - nu conteaza piesele folosite, lampi sau silicoane), atunci apar distorsiunile, adica forma aia rotunjita la lampi. Altfel, e aiurea sa sustii ca lampa mentine o sinusoida tot sinusoida, iar silicoanele nu... pentru ca atata intelegi dta.

In fine, la tirajul de opinii impus, orice este posibil.

PS: Iar o sinusioda turtita nu mai este sinusoida doar pentru ca inca nu are colturi.

PPS: Postarile la Bodega nu conteaza la numarul de postari.

PPPS: In anul de gratie 2021, ma indoiesc ca mai exista studiouri pur analogice. Dar vorba lui ESP, vrem sa nu avem condensatoare pe calea de semnal, dar inregistrarile s-au facut trecand prin echipament cu o punga de condensatoare pe calea de semnal.

Editat de Mircea
Link spre comentariu
47 minutes ago, audio1984 said:

Ceva si mai scurt, dar desigur tot la subiect: https://www.cnet.com/tech/home-entertainment/why-does-digital-sound-better-than-analog/

Acelasi robotel care lauda analogicul (pe 3 Dec 2010), acuma este fan digital (5 Dec 2010)... S-o fi convins intre timp? :rade:

Editat de Mircea
Link spre comentariu
Acum 11 ore, audio1984 a spus:

Țin să vă anunț cu tot respectul că va înșelați amarnic . Audio digitalul e in trend acum , toată lumea o dă pe MP3 și You tube de la PC/laptop pe care îl "prinde" la un amplificator "dubios" și îl interesează să aibă mult "bass și înalte" mult bumți bumți ... e ușor , simplu și gratuit pentru cine descarcă de pe net . Doar o întrebare , cum va explicați că echipamente audio analogice se produc (atât în europa cât și peste hotare) la preturi exorbitante și nu au nimic digital ??? E simplu cei care vor muzică de calitate și au bani aleg companii care produc asemenea bijuterii ! 

Multă sănătate !

Exact ce spuneam și fiecare "părere" a Dvs. îmi întărește faptul că nu mă înșel, de altfel și în postarea citată observ aceleași clișee uzate de închipuiții haudiofili.

Discuțiile despre cât de prost sau de bun este formatul MP3 (probabil știți când și unde a fost inventat fără Google) nu trebuie să existe ținând cont de faptul că  este printre cele mai utilizate formate de compresie audio după atâția ani de la inventarea sa. Asta cu "se aude nu știu cum" mai puțin contează atâta timp cât deservește scopului pentru care a fost inventat. De ce oare se mai folosește ținând cont că acum nu mai avem probleme cu stocarea?

Și ce anume trebuie sa fie in "trend" acum? Vinilul și amplificatorul cu tuburi electronice? De ce? Doar pentru că lui homo sapiens audiophilus îi "pute" MP3-ul?

Dacă toți oamenii deștepți, vizionari și deschiși la minte stăteau să asculte de cate un homo sapient priceputus, din domeniul lui de activitate desigur, acum scriam acest mesaj de pe o mașină cu manete și roți dințate.

Probabil peste 28 de ani, când o să aflați câtă informației pierdeți vizionând un film sau o poză, o să reveniți pe Elforum cu un subiect asemănător: "diapozitive vs. AVI" sau "fotografiei vs. JPEG".

Mai bine vedeți de "generatorul" ăla de un kHz ce trebuie"etalonat", zic totuși că trebuia făcut cu lămpi.

Link spre comentariu

....discutii si informatii de pe net...daca e sa intreb ce ''scule'' audio detine fiecare sunt convins ca majoritatea sunt ''pocnitori'', no_name, sau toata linia face 200€. Vorba aia...''hai sa vorbim de Ferrari'' dar n-am condus niciodata unul.

Link spre comentariu

Nu exista analog vs digital asa cum nu exista mobila retro vs mobila poloneza noua sau mercedes cobra vs mercedes chinezarai modern sau pantaloni evazati vs salvari.

Astea sunt chestii subiective care nu fac altceva decat sa indemne oamenii sa-si laude propriile achzitii.(si daca nu exista bun simt , sa genereze conflicte)

Ati vazut vreun gealat cu lamborghini care sa spuna despre dacia ca bate la fund orice masina italiana? Sau vreun liberal care lauda psdul?

Link spre comentariu

@fluffy37 Bună dimineața ! Chiar nu cred că am fost nesimțit și nu cred că am generat conflicte . Mi se pare că fiecare și-a spus părerea iar eu am răspuns cum am știut. O zi bună !

Link spre comentariu

Bună dimineața ! O singură întrebare am , dacă digitalul este atât de bun de ce pe lumea asta , inclusiv la noi sunt atâția audiofili/electroniști care pun atâta suflet și investesc o grămadă de bani pe echipamente audio analogice ? Și să știți că sunt mulți , foarte mulți !

Multă sănătate și o zi bună !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări